Last news in Fakti

29 Март, 2016 11:07 2 002 1

Високите технологии и пазарът на имоти

  • технологии-
  • офиси-
  • тенденции
Високите технологии и пазарът на имоти - 1
Снимка: М. Богданова ©

Несъмнено интернет е навсякъде. Няма как това да не се отрази и върху сградите, в които живеем, работим и пазаруваме.

„Развитието на новите технологии оказва съществено въздействие върху пазара на офиси през последните 25 години. Само за последното десетилетие, влиянието на технологиите става още по-важно, като индустрията създава нови 500 000 работни места в Централна и Източна Европа. В същото време около 1.5 млн. позиции са се превърнали в излишни. Въпреки това технологичният сектор е нараснал до такава степен, че се превръща в основен двигател на търсенето на офиси в развития свят и още повече в развиващия се”, пише в свои доклад консултантската компания Colliers.

Развитието на технологиите и влиянието им върху онлайн търговията имат значение и за сектора на търговски и логистични площи.

„Европейските пазари на търговски и логистични площи преминават през драматични промени, което едновременно създава и възможности, и предизвикателства. Прогнозите ни за нарастващо търсене на нови и модерни площи очертават значителен потенциал за предприемачество и инвестиции в тези сектори. Обратната страна на промяната е необходимостта от трансформация на традиционните търговски площи. Търговците трябва да се фокусират върху локации с по-добра видимост и голям поток от хора. Съответно големите вериги намаляват присъствието си в по-малките градове, които не отговарят на тези изисквания”, обяснява Деймиън Харингтън, директор в Colliers.

Налице е обаче и негативен ефект от този растеж. Политическата и икономическата нестабилност отново са на дневен ред за ЕС, което би било пречка за развитието на пазара и притеснение за инвеститорите. Основната заплаха е, ако Шенгенското Споразумение отпадне. „Това ще има негативно влияние върху цените на продуктите и вноса и ще създаде затруднения по цялата верига на доставките. В резултат ще възникнат редица въпроси, свързани с осъществяването на производството и доставките, и в крайна сметка намеренията на инвеститорите към европейския пазар могат да бъдат осуетени”, обясняват от компанията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Владимир Йосифов

    0 0 Отговор
    facebook.com/Cherni.Vrah.Boulevard.Sofia