Last news in Fakti

4 Май, 2016 16:42 3 345 5

По-малко жилища ще се строят

  • жилища-
  • строеж-
  • разрешителни
По-малко жилища ще се строят - 1
Снимка: М. Богданова ©

Със 6% по-малко е броят на издадените разрешителни за строеж на жилищни сгради през първото тримесечие на тази година в сравнение с последното на миналата. За периода януари-март са издадени разрешителни за 993 жилищни сгради с 3434 жилища в тях и 508 473 кв.м разгъната застроена площ. Спадът при жилищата спрямо октомври-ноември 2015 г. е 29.1%, сочат данните на Националния статистически институт.

Най-голям брой разрешителни за строеж на нови жилищни сгради са издадени в областите Пловдив - 143, София (столица) - 139, Бургас - 124, и Варна - 100. Най-много жилища предстои да бъдат започнати в областите София (столица) - 1321, Варна - 429, Пловдив - 362, и Бургас - 344.

Спад се наблюдава и при издадените разрешителни за административни сгради и на други видове сгради. Той е съответно 12.2% и 27.9%. Разгънатата застроена площ при административните сгради отчита ръст от 31.5%, докато при другите сгради РЗП намалява с 24.7%.

Разглеждайки данните на годишна база, то в сравнение с първото тримесечие на 2015 г. издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради се увеличават с 3.4%, но броят на жилищата в тях намалява с 20.1%, а разгънатата им застроена площ - с 9.0%. Броят на разрешителните за строеж, издадени на административни сгради, нараства със 79.2%, а тяхната РЗП - със 135.0%. Издадените разрешителни за строеж на други сгради са по-малко с 2.8%, но разгънатата им застроена площ се увеличава с 11.3%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕКСПЕРТ

    1 0 Отговор
    Тази сграда на снимката до НДК, която сте публикували е доказателство за поредната пирамида! Вече 6 години - НИЩО!
    А вътрешното обзавеждане, окабеляване, тръбопроводи, климатизация, асансьори, противопожарна и аварийно обезпечаване, обзавеждане ...
    Тази сграда ще бъде готова, ама друг път - тежко на тези, които са вътре с парите!
  • 2 Имкин

    0 1 Отговор
    като не знаеш за какво става въпрос, защо се обаждаш? Пирамида било.
  • 3 arbo

    0 0 Отговор
    това ще стане скоро и с цените на жилищата! Цялата държава е пирамида, вече живеем на кредит като гърците!
  • 4 ЕКСПЕРТ

    0 0 Отговор
    Към НИКМИ
    Големи сте специалисти, то се видя!!!
    Да му мисли ДЗИ...
  • 5 Gost

    0 0 Отговор
    Да му мислят тези които се набутаха в пирамидата. А що се отнася до инвестициите и новото строителство 80 % от финансирането е от пирамиди като, КТБ, грабежа през 96 г. при Жан Виденов, НЕК и тн.
    На всички им е ясно какво става но не разбирам защо никой нищо не прави.