Last news in Fakti

8 Юни, 2016 18:28 3 936 4

Надстрояването на Японския хотел отива на прокурор

  • маринела-
  • хотел-
  • реконструкция-
  • архитекти
Надстрояването на Японския хотел отива на прокурор - 1

Не всеки имот е за всеки. Това е изводът, който правят архитекти, а поводът е поредната реконструкция, която се извършва пред очите на софиянци – хотел „Маринела”. Всичко започна през пролетта на миналата година, когато обществеността се възмути от преместването на японските вишни. Последва усвояване на тротоарното пространство откъм бул. „Джеймс Баучър”. „Цялата южна фасада е унищожена. Целият тротоар, който е общинска собственост, е застроен с масивни колони и метална конструкция, която е анкерирана във фасадата и последната е унищожена. А внесения проект за одобрение в общината е единствено за разстановка на маси на открито върху дървен подиум с лека преместваема слънцезащитна конструкция”, казва арх. Атанас Динев, един от авторите на хотелския комплекс.

Промените около хотел „Маринела” и вътре и вън продължават с пълна сила, независимо че Министерството на регионалното развитие и благодустройство заяви, че „надстрояването на единия етаж е извършено без одобрени технически проекти по всички части и без протокол за определяне на строителна линия и ниво на строежа” (става дума за ниската част на хотелския комплекс, чиято идея е да бъде превърнат в казино). По време на реконструкцията е премахната и сухата японска градина, уточняват архитекти.

Малко след днешната пресконференция на Съюза на архитектите в България, Камарата на архитектите в България и авторите на хотел „Маринела” от МРРБ съобщиха, че ще сезират прокуратурата за едноетажното надстрояване на хотелския комплекс.

От Камарата, както и от Съюза на архитектите в България заявяват, че дисциплинарно ще бъдат наказани архитектите, които са участвали в преобразуването на една от емблематичните за София сгради. „Няма да се поколебаем да вземем решение включително и с отнемане на пълна проектантска правоспособност за определено време”, каза арх. Иван Аврамов – председател на Камарата на архитектите от София-град, по време на провела се днес пресконференция за опазване на облика на хотел „Маринела” известен като Японския хотел, построен преди 34 години.

Проблем е, и това, че комплексът е изградени преди по-малко от 50 години. Според архитектите е необходима нормативна промяна, която да опазва архитектурното наследство и сградния фонд построен през последните пет десетилетия. За момента от защита законово са привилегировани сгради строени преди този период. Възниква обаче резонно въпроса какво ще стане с построените по-наскоро постройки, които носят архитектурния дух на своето време.

Проблем има и от страна на инвеститорите, смятат специалисти. „Сблъскваме се с инвеститори, които са на високо ниво като пари, които са богати, но тяхната култура не е на ниво или поне не се е развила със скоростта, с която са натрупали парите”, каза арх. Тодор Булев, член на УС на САБ.

Японският хотел е цял един комплекс. Да се режат от нея някакви неща, е все едно да режеш на един жив човек ръката, краката, главата и после да казваш, че той си е същия. Още повече що се отнася до авторските права. „Това, че си собственик на една сграда не ти дава правата да правиш от нея каквото си искаш. Това феодално мислене, което шества доста спокойно в нашата държава като цяло и в това отношение и към архитектурата също. Трябва да се преборим с него, ако искаме да бъдем една съвременна, цивилизована и демократична държава” е мнението на арх. Булев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    0 0 Отговор
    Японския-Кемпиннски-Зографски-Маринела-.... е култово място с колоритен контингет който е над "нормите в живота". Патосат започва от паркинга където в три реда паркират нацупени моми и нацепени юнаци. Всеки има право да разпуска според комплексните и финансовите си възможности. Що се отнася до поредните соственници не ги познавам, но ги разбирам. Щом има потребление, ще има и предложение. Парите се инвестират за да носят пари. А корумпираните чиновници да ги закачат на ченгела и да си признават кой ги облажавал за тяхната благосклонност или роболепие. После заедно да гледат пейзажа орешетен зад някоя висика ограда. А конфискуваните незаконните средства да отиват за социални програми, образование и медицина. ,.......И като се събудих от тътена на фоерверките в 0:00 разбрах че в Луксозенец никой не го е еня за закона или е престижно да се изживяваш като батка над закона.

    Коментиран от #2

  • 2 Mercedes-Benz

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    Много добре си ги описал Толкова са смешни горките, но за това си трябва сиво вещество, да го осъзнаят...
  • 3 Марио Ангелов

    1 0 Отговор
    Виновна е корумпираната общинска администрация ,че е издала разрешение и не е упражнила никакъв контрол.Законите си ги има ,няма кой да следи за изпълнението.
  • 4 Шефьор

    0 0 Отговор
    За съжаление да кръстиш този хотел с това име "Маринела" е липса на познаване на историята на гр. София. Не знам сегашните собственици от кое село са, но и това, че и те не знаят за архитектурната стойност на този комплекс е факт.