Last news in Fakti

20 Декември, 2016 13:01 9 236 17

Двойно поскъпнаха жилищата за година

  • жилища-
  • цени-
  • поскъпване-
  • прогноза
Двойно поскъпнаха жилищата за година - 1
Снимка: М. Богданова ©

„Мини бум”. Така накратко може да бъде характеризиран пазарът на жилища през изтичащата 2016 г. „За пръв път от 2008 г. измерваме двуцифрен ръст в цените на имотите в София – очертава се годината да приключи с около 12% ръст на цените в София. Това е двойно по-голямо поскъпване от 2015 г., когато измерихме нарастване от 6%”, казва Полина Стойкова, изпълнителен директор на агенция Bulgarian Properties.

Другата нова тенденция е, че за първи път се наблюдава висок недостиг на качествено ново строителство, което да отговори на скокообразно нарасналото търсене. „В резултат, новото строителство в София и големите градове преживяват бурно развитие с бърза реализация на много от проектите още в начален етап на строителство. Трябва да се има предвид, че повишеното предлагане постепенно ще балансира пазара, тъй като към момента се наблюдава една изключително силна строителна активност и изборът за купувачите става все по-голям”, коментира Стойкова.

Половината от реализираните продажби са жилища ново строителство. Цените им са средно между 80 и 100 EUR/кв.м. по-високи от тези на имотите, предлагани на вторичния пазар.

„За пръв път имаме възходящ цикъл на пазара, който е в резултат от местно търсене, движено от фундаментални фактори, каквито са ипотечното кредитиране, растежът на икономиката, нарастването на доходите, спадът в безработицата и вътрешната миграция към големите градове. Тоест можем да смятаме, че имотният пазар се развива здравословно и въпреки че имаме индикации за бум, не можем да говорим за балонизиране”, обясняват от Bulgarian Properties.

Какво ще се случи през 2017 г.?

Подемът в София и другите големи градове ще продължи. Той ще бъде движен от местното търсене, като купувачите ще бъдат все по-добре информирани за актуалните пазарни тенденции и ценови нива.

Създалата се конкуренция между новите сгради (новозапочващи и вече реализирани) и между тях и обектите на вторичния пазар ще доведе до една по-пъстра картина на предлагането, която все по-добре ще успява да удовлетворява търсенето. Това от своя страна ще доведе до допълнително увеличение в обема продажби. „Очаквам ръстът на продажбите да е по-значим, отколкото нарастването на цените на имотите, където темпът ще се забави с балансирането на пазара и ще остане в рамките на до 10% през 2017 г.”, казва Стойкова.

Повече подготвени купувачи и по-достъпно финансиране ще са налице през следващата година, което дава предпоставки за запазване на възходящия тренд.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    8 2 Отговор
    Dream on

    Коментиран от #2

  • 2 ксаниба

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Заради анличанИтИ, поскъпнаха, ИмотИтИ.Ко да праш?
  • 3 ВЮЦ

    29 2 Отговор
    Типично за криворазбраната журналистика в България е гръмко заглавие, най-често подвеждащо и с ясни користни цели за журналиста.
  • 4 Morgoth

    18 2 Отговор
    Случайно някой да прави разлика между "Двойно поскъпнаха жилищата за година" и "около 12% ръст на цените в София"

    И махнете тази глупост "Публикувано във факти.бг:" - трябва всеки път да го махам, че с него не може да се чете после.
  • 5 гост

    12 2 Отговор
    Мдааа,новите жилища,поради "чудесното" им качество не се продават.Приятели се излъгаха да си купят ибързо,след шест месеца го обявиха за продажба.Сега си търсят тухла но втора ръка.Когато ми разказаха какво си бяха купили се отказах да търся и аз.Лошото е че старите жилища изведнъж изчезнаха.Ада неговорим за цените,които заради вашите велики писания започнаха отново да скачат!
  • 6 отчаян

    9 4 Отговор
    Само комунистите навремето си купиха жилища на безценица-при супер инфлацията и сега ще ни ги продават скъпо и прескъпо за сиромашката ни кръв-ама господ гледа и ще ги проклина с болести и мъка
  • 7 Doobre

    15 3 Отговор
    "Какво ще се случи през 2017 г.?
    Подемът в София и другите големи градове ще продължи. Той ще бъде движен от местното търсене, като купувачите ще бъдат все по-добре информирани за актуалните пазарни тенденции и ценови нива."

    Българската икономика ще цъфти и прецъфтява, средната заплата ще е 5000Евро, алкохола ще е безплатен, раждаемостта ще скочи до рекордни нива, всичките ни роми ще станат инжери, партиите няма да се карат, България ще е на 3 морета, България ще е икономическа сила номер 1 в света, а американци и немци ще бачкат за български фирми за много по-ниски заплати от тези, които плащаме на нашите хора... и т.н.

    Уфф кога ще идва тази 2017г. в България?
  • 8 Даа

    9 2 Отговор
    Значи лани 9%, тая година 10% - имаме двойно поскъпване, а? Щот са две цифрите вече сигур... Брокерски шитнил
  • 9 гост

    7 5 Отговор
    ето един линк:
    http://www.worldometers.info/world-population/bulgaria-population/
    брокитата който не разбират енгилийзки, да се надяваме че имат поне основно образование и могат да разгадаят табличката.
    После да ми обясните откъде тоя бум аджеба?
  • 10 hmhmhm

    7 3 Отговор
    Двойно поскъпнали а лихвите по кредитите малки 6% дали или? Или аз съм със слаба математика или всички останали! 6% процента по лихвите да ама не и при питане как ако взема 10 000лв. и връщам 20 000лв. за 10 г. това било 6 % ??? е или аз съм тъп или тия дето ми правят офертата ме мислят за глупав. Хора това са 100% не са 6% и казвам а те ама то това е сложна лихва е Мамам ви казвам аз и всичко приключва. Цените ги гледам редовно за жалост има поскъпване но е малко може и да е изкуствено имоти си седят и никои не ги пипа просто ги свалят и след време ги качват пак същите трагедия ама с по висока цена???
  • 11 Гост

    11 2 Отговор
    На Милена ако и дадат още един хонорар може и тройно да нарастнат цените.
  • 12 АЧО

    7 4 Отговор
    Не подвеждайте хората! огромна част от новото строителство е WC!!! и да не говорим ,че са абсолютни карцери. Големите комплекси са нагъчени като виетнамски общежития! Който е луд да купува!
  • 13 Истината

    6 8 Отговор
    От колко години все едни и същи драскачи коментират , как сме се минали че сме си купили в гадната София жилище.
    Който не ги е послушал е спечелил , който им се е вързал на глупостите вместо по 600 евро на квадрат през 2012 година , днес ще плати 900 евро , ако се замота още малко , може и по 1200 евро да плати след 3 години.

    Коментиран от #14

  • 14 гост

    5 3 Отговор

    До коментар #13 от "Истината":

    мммм НЕ, ти въобще не си брокер :))))))))))))))
  • 15 Истина

    7 3 Отговор
    Истината е винаги обратно на платените статии. Реални сделки в софия са на 700_800евро в пловдив бургас и варна 500_600евро на реална площ, всичко друго е лъжа и мечти.... Това е реалната истина, ваканционни имоти по морето са на 300евро реални сделки.

    Коментиран от #16

  • 16 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "Истина":

    Абсолютно вярно. Това са реалните цени на които плащат купувчите.
  • 17 даааааааааааааа

    1 1 Отговор
    Цените ще падат. Заформя се прекалено предлагане на скъпи за стандарта на българина апартаменти-кутийки, а насреща - беден изпосталял и предимно мургав народ.