Last news in Fakti

29 Декември, 2016 10:37 2 289 1

Градовете с най-силно поскъпване на имотите

  • жилища-
  • цени-
  • свят

Китайските градове доминират в класацията по темпа на поскъпване на жилищата през третото тримесечие на текущата година. На първо място е град Нанкин, където увеличението е 42.9% на годишна база, сочат данните на консултантската компания Knight Frank. Шанхай и Шънджън са съответно на второ и трето място в класацията. През третото тримесечие на тази година в сравнение със същия период на миналата ръстът в цените на жилищата е бил съответно 39.5% и 24.5%.

От 150 изследвани града в две трети се наблюдава ръст, а в 13 града поскъпването надвишава 20%, сочат данните на Global Residential Cities Index.

Стремглавото поскъпване на имотите в Китай се дължи на бързия процес на урбанизация и растящото благосъстояние на домакинствата. Властите отдавна се опитват да охладят местния имотен пазар, като повишават изискванията при отпускане на ипотечни заеми. Това обаче доведе до ръст в разходите, за да може двойките да си купят имот.

В Европа първото място е за Будапеща, където поскъпването е 24% за разглеждания период. Следва Осло с ръст в цената от 18%. Третото място е за Бристол със 16% увеличение. Унгарската столица предоставя възможност да се купи имот на сравнително ниски за Европа цени, а в Осло търсенето е в пъти по-високо от предлагането. Ръстът в Бристол е обоснован от ниските лихви по ипотечните заеми и дефицитът на жилища.

ТОП 10 на градовете с най-силно поскъпване на жилищата

град изм. %
1 Нанкин (Китай) 42.9%
2 Шанхай (Китай) 39.5%
3 3. Шънджън (Китай) 34.5%
4 Пекин (Китай) 30.4%
5 Уси (Китай) 28.2%
6 Ханчжоу (Китай) 28.2%
7 Тиендзин (Китай) 25.4%
8 Джънджоу (Китай) 25.0%
9 Ванкувър (Канада) 24.0%
10 Ченай (Индия) 24.0%


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    1 0 Отговор
    Въпреки всички мнения на ''специалистите'' за имотен балон, първите 8 града са в Китай