Last news in Fakti

15 Май, 2017 21:30 3 020 1

Подготвят промени в ЗУТ

  • здравков-
  • домусчиев-
  • софия-
  • среща-
  • криб
Подготвят промени в ЗУТ - 1
Снимка: М. Богданова ©

Работи се по промени в Закона за устройство на територията и правилата за строителство на територията на Столична община, съобщи главният архитект на София Здравко Здравков след среща с председателя на КРИБ Кирил Домусчиев. „Очаквам подкрепа от страна на бизнеса, и най-вече от работодателските организации, да може да стигнем до тези промени в нормативната уредба, които да създадат ясни правила за всички. Усещането за полузаконност и за вземането на решения по целесъобразност са изключително неправилни и съм далеч от подобно вземане на решения”, каза пред журналисти след срещата арх. Здравков.

По време на разговора е обсъждана и темата за това как София може да бъде превърната в „зелен и привлекателен град” – нещо, което задължително ще премине през промени в нормативната уредба, промени в Закона за устройство и застрояване на столична община (ЗУЗСО), предстоящите промени в наредбата за преместваемите съоръжения и реклама, както и наредбите за обществено обсъждане. „Разчитаме на подкрепа от страна на бизнеса, тъй като нашите предложения за промени в ЗУЗСО останаха на финала на работата на 43-тото Народно събрание, но сега след като имаме избрано Народно събрание ще продължим да работим. Очакваме създаване на ясни правила, които да бъдат еднакви за всички, за да може да има прогнозируемост, сигурност в бизнеса, а не вземане на решения по целесъобразност, независимо кой е главен архитект и кой управлява. Съвместно ще направим предложенията за промени в нормативната уредба, които да създадат тези ясни механизми за управление”, уточни главният архитект на столицата.

„Имаме интерес от норамативна уредба, която да е ясна и точна, за да няма хаос, който се получава на моменти. И ние не знаем коя е правата страна – дали инвеститора, дали живущите, дали разни еко организации или псевдо такива”, заяви Домусчиев. Той припомни, че в КРИБ има доста експерти, тъй като Камарата на строителите е активен член и „винаги имат представители в УС на КРИБ”.

Желанието на Столична община е да се намери и място, където София да развие своето Сити. „Дали ще е едно, две или три места, това ще го определят експертите. Въпросът е, че те трябва да бъдат ясно дефинирани. Да са там, където имат достатъчно осигурен транспортен достъп, прилежаща инфраструктура”, каза арх. Здравков.

Ще се работи и по регламентирането на рекламните съоръжения, а именно създаване на правила по отношение на поставяне на преместваеми съоръжения.

Много важно за бизнеса е намирането на ясни механизми, чрез които Столична община да придобива „парченцата от поземлени имоти, които са останали в уличната регулация, защото в момента има ситуации, в които бизнесът иска да инвестира”, уточни главният архитект и допълни: „Столична община все пак не разполага с един неограничен финансов ресурс. Парите, които имаме за тази година, са насочени изцяло за развитие на трети метродиаметър. Желанието ни е да намерим формата, под която да придобием всичките тези малки останали късчета от бившите ниви по един облекчен механизъм да може да се развива града не само на север, и там, където са насочени инвестициите в строителството”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    10 3 Отговор
    Как София ще стане зелен и привлекателен град....
    Ами като се спре да се строи. София беше такъв град навремето.