24 Май, 2017 14:21 2 325 0

Ваканционните имоти – нова възможност за инвестиция

  • ваканционен имот-
  • инвестиция-
  • arco-
  • прогноза
Ваканционните имоти – нова възможност за инвестиция - 1
Снимка: М. Богданова ©

Безспорно руснаците бяха тези, които поддържаха пазара на ваканционни имоти допреди няколко години. Последва отдръпване от тяхна страна, което неминуемо рефлектира върху сегмента. „Крупните инвеститори замразиха проектите си, увеличи се предлагането на вторичния пазар, в резултат на което цените леко върнаха назад. Но колкото и мрачна да изглежда картинката, тя си има и светла страна, вече все по-голяма част от инвеститорите предлагат имоти с инвестиционна цел – такива, с гарантиран доход от 6-7 % на годишна база”, посочват консултантите от компания Arco Real Estate. По техни данни, 90% от запитванията, които са постъпили от началото на сезона, са за ниско бюджетни имоти - до 30 000 EUR и основно за апартаменти с една спалня, които се предлагат предимно на вторичния пазар.

През последните години значително се е увеличил броят на българските купувачи. Голяма роля за това играят банките, които свалиха лихвения процент на депозитите, като при повечето от тях той е под 1%.

В същото време интересът на чужденците към покупка на имоти с инвестиционна цел у нас се е удвоил от края на 2016 г. и продължава да расте и през първото полугодие 2017 г.

„Инвестицията в собствен ваканционен имот предлага перфектен баланс между пасивни приходи и капиталова печалба в ситуация на изключително ниски лихви по депозитите и евтини кредити”, коментират анализатори. Индикациите за увеличаване интереса на чуждестранните туристите към България, като лятна дестинация, са още една причина, за интереса на българите да инвестират в недвижим имот по Черноморието, с цел отдаване под наем.

„Предлагането на ваканционни имоти ще надвишава търсенето, като традиционно водещ за страната ще остане пазарът на жилищни имоти. Поради продължаващата икономическа криза в Русия и наложените санкции от ЕС, и през 2017 г. руските туристи няма да са основния двигател на пазара на ваканционни имоти у нас. Той ще се движи от другите чуждестранни туристи, и във все по-голяма степен от българи”, прогнозират анализатори.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА