Last news in Fakti

17 Август, 2017 18:54 1 579 2

Част от Морска градина се оказа частна собственост

  • морска градина-
  • собственост-
  • протест

Жителите на Обзор днес излязоха за пореден път на протест срещу застрояването на част от Морската градина. Според тях, сделката е извършена от бившия несебърски кмет Николай Трифонов, който е продал парцела публична общинска собственост без да извърши промяна на статута му.

С гайди и черешово топче жители от Сопот пристигнаха в града, за да подкрепят местните хора в битката им паркът да не се превърне в заден двор на 6-етажен хотел, съобщава bTV. Стотици блокираха главния път Бургас – Варна. Преди близо 10 години 600 км. м от парка са продадени за жълти стотинки и после неколкократно препродадени между различни фирми, свързани с едно семейство. Преди 3 години те заявяват желание да оградят парцела и да строят. Община Несебър завежда дело, губи го на втора инстанция, предстои да се произнесе Върховният касационен съд.

„Продавач по сделката е Николай Трифонов, бивш кмет на Несебър. Той е извършил продажбата на имот, който е публична общинска собственост, без да е променен статутът на имота. За да може да угоди по-добре на купувача, той е прикърпил и едно парче от плажа, който е изключителна държавна собственост и въобще не подлежи на отчуждаване. Тоест такава сделка не може да съществува”, коментира юристът Марин Божков, който е обществен наблюдател по делото.

Николай Трифонов обаче твърди, че сделката е законна, защото има решение на Общинския съвет за нея. „Общинският съвет е в правомощията си да взема такива решения и той го е взел”, коментира той.

„Има спор, за който не знам доколко е основателен - дали тази част от земята е публична или частна. В акта за общинска собственост изрично е записано „публична частна”, а предназначението е за изграждане на бар или дискотека. Това е така, защото още през 90-те години е направено квартална застроителна разработка, която отрежда терена, за нуждите на „Балкантурист” тогава, за увеселително заведение”, допълни бившият кмет.

Кметът на Обзор Христо Янев отбеляза, че очаква държавата да се намеси по казуса, тъй като има засегнато парче от пясъка. Местните хора са категорични, че си искат парка, а не бетон. Ако не получат подкрепа от държавата, протестът ще се премести в София и за сделката ще бъдат сезирани европейските институции.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Крис

    4 0 Отговор
    Валери Симеонов им трябва!
  • 2 Диди

    5 0 Отговор
    Браво на хората,борят се против корупцията.А последната истанция е Европейският съд.Желая им успех.То и варненци да се разшават,няма да е зле.В варненската морска градина има същият проблем.