Last news in Fakti

5 Октомври, 2017 20:56 4 011 0

Най-авторитетните градове в света

  • град-
  • атрактивност-
  • класация
Най-авторитетните градове в света - 1
Снимка: Shutterstock

За седма поредна година консултантската компания Reputation Institute (RI) състави рейтинг на най-влиятелните и авторитетни градове в света. Изследвани са 56 града в цял свят, а най-важните отчетени фактори са степента на ефективност на управление на градовете, състоянието на икономиката и други.

10. Торонто (Канада). Индекс: 78.6

Торонто се явява част от т.нар. „Златна подкова" – гъстонаселен регион в западната част на езерото Онтарио с население около 7 милиона души. Близо 30% от населението на Канада живее в радиус от 500 км. около Торонто. Градът е известен и като „икономическия двигател” на страната и един от водещите мегаполиси в света.

9. Милано (Италия). Индекс: 78.7

Основен град на северна Италия и административен център на Ломбардия, най-големият италиански регион. Има репутацията на финансово икономическа столица на страната и е една от модните столици на света.

8. Барселона (Испания). Индекс: 79.0

Столица на област Каталуния. Домакин е на редица международни икономически форуми. Основните отрасли на промишлеността застъпени в региона са текстилна, химическа, фармацевтична, автомобилна и електроника.

7. Мелбърн (Австралия). Индекс: 79.0

Градът е втори по големина в Австралия. Един от основните търговски, промишлени и културни центрове на страната. Определя се като „спортна и културна столица” на Австралия. По интересен начин са вплетени викторианската и съвременната архитектури. Разполага с многобройни паркове и градини. С многолико и многонационално население е.

6. Лондон (Великобритания). Индекс: 79.2

Мегаполис от световен ранг и водещ финансов център. Една пета от икономиката на Великобритания е съсредоточена в Лондон. Градът е важен икономически и финансов център не само за страната, но и за цяла Европа. Това е един от мегаполисите, конкуриращи се с Ню Йорк за името „водещ световен финансов център”.

5. Ванкувър (Канада). Индекс: 79.2

Третият по големина град в Канада и един от големите промишлени центрове на страната. Разполага с най-голямото пристанище на Канада, чийто търговски оборот на година е 75 млрд. канадски долара. През последните години градът се превръща във важен център по разработки за програмно обезпечение, биотехнологии и развитие на киноиндустрията.

4. Стокхолм (Швеция). Индекс: 79.6

По-голямата част от жителите на шведската столица работят в сферата на услугите, което представлява 85% от работните места в града. Отсъствието на тежка индустрия прави града една от най-чистите столици в света. Стокхолм е голям финансов център. Там са разположени централите на големи банки като Swedbank, Handelsbanken и Skandinaviska Enskilda Banken.

3. Виена (Австрия). Индекс: 79.8

Виена е третият град резиденция на ООН след Ню Йорк и Женева. Там се помещават и щаб квартирите на организации като ОПЕК и ОССЕ. Това е най-големият град на Австрия и 7-мия по големина в рамките на Европейския Съюз и 2-ри сред немско езичните градове след Берлин.

2. Копенхаген (Дания). Индекс: 81.5

Столица и най-голям на Дания, който е културен и икономически център на страната. Това е един от големите финансови центрове на Северна Европа, където е разположена и копенхагенската фондова борса. След завършването на строителството на Моста над Йоресунд Копенхаген успява да си сътрудничи повече със шведската провинция Скания и нейния най-голям град Малмьо.

1. Сидни (Австралия). Индекс: 82.3

Градът е най-големият в Австралия. Окачествява се като един от най-многокултурните и многонационални населени места на света. Важни икономически сектори са тези на обслужването, търговията, производството, здравеопазването и комуналното обслужване. 25% от икономиката на Австралия е съсредоточена в Сидни. В града е разположена Австралийската фондова борса, както и централите на 90 банки и над половината от най-големите компании в страната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА