Last news in Fakti

9 Февруари, 2018 15:55 15 918 41

Повече нови сгради, но по-малко жилища

  • жилища-
  • софия-
  • строителство
Повече нови сгради, но по-малко жилища - 1
Снимка: М. Богданова ©

Въпреки активизирането на строителния сектор през последните броят на жилищата в пуснатите в експлоатация сгради намалява с 14.8% през първото тримесечие на текущата година спрямо последното на 2016-а, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). За разглеждания период броят на въведените в действие сгради бележи ръст от 5.4%. От въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради през четвъртото тримесечие на 2017 г. със стоманобетонна конструкция са 75.0%, с тухлена - 21.5%, с друга - 2.6%, и с панелна - 0.9%.

Увеличава се броят на построените къщи – 75.9%. На второ място остават кооперациите с 13.5%. През четвъртото тримесечие на 2017 г. в сравнение с четвъртото тримесечие на 2016 г. броят на новопостроените къщи и вили се увеличава, докато броят на новопостроените жилищни кооперации и сградите от смесен тип

Най-много жилищни сгради са въведени в експлоатация в областите Варна - 92 сгради с 454 жилища в тях, Бургас - 86 сгради с 393 жилища, и Пловдив - 85 сгради с 299 жилища. Най-висок е делът на новопостроените жилища с две стаи (35.5%), следват тези с три стаи (33.1%), а най-нисък е делът на жилищата с шест и повече стаи - 4.2%.

Повече нови сгради, но по-малко жилища


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БиткойнБалон

    54 6 Отговор
    Ще се спука балона скоро май май и ще се принудят да извадят актовете. Вино и подкупи ще се леят и брокерите ще са бая заети.

    Коментиран от #26

  • 2 Dream on

    49 4 Отговор
    Активизиране на строителния сектор. Бум в продажбите на имоти


    Моля ви ...
  • 3 ИМОТЕН БАЛОН

    65 6 Отговор
    Дано скоро се спука имотния балон .
    Цените на жилищата станаха извратени направо.
    Банките държат нарочно лихвите по депозитите ниски и така надуват още повече цените на жилищата .
    Имотните агенции също надуват още цените като пишат платени статии за поскъпване и качват обяви на жилища със завишени цени .

    Коментиран от #15

  • 4 Реалист

    60 6 Отговор
    14 нови жилищни сгради във моя квартал - Витоша само за 2016-та.
    Всички "въведени в експлоатация" и завършени - с плакати за продажба разлепени навсякъде. НИТО ЕДНО продадено жилище, НИТО една щора, перде или климатик монтиран.
    Същата ситуация с Банишора, Изгрев, Изток и Гео Милев. Колеги работещи на обекти се смеят на сърце на провинциалните идиоти които се връзват на тая въдица и шетат по бутиковите сгради в луксозните квартали. Мин година щях да участвам с ипотечен, но след като видях с очите си многократно ситуацията напълно се разубедих.

    Покупката на жилище в този момент е лишено от всякакъв здрав разум.

    В рамките на тази година,вероятно посред лятото ще има такава гръмотевична "корекция", която ще изравни със земята доходността от тоя занаят.

    Коментиран от #38

  • 5 Бай Танас

    42 8 Отговор
    БАЛОНА СЕ НАДУВА , НАДУВА ...И НАКРАЯ КАЗА ПУК ! ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ ЧЕ НА ПАЗАРА НА ЖИЛИЩА СЕ ПРЕДЛАГАТ 1.500 000 / КЪЩИ ВИЛИ АПАРТАМЕНТИ / , И ЦЕНАТА СЕ НАДУВА ОТ Т.Н. БРОКЕРЧЕТА / ЗАРАДИ КОМИСИОННАТА/ , А БАНКИТЕ НЕ ОСВОБОЖДАВАТ ИПОТЕКИРАНИТЕ ЖИЛИЩА , ЗАЩОТО ГИ ВОДЯТ , ДЪЛГОТРАЙНИ МАТЕРИАЛНИ АКТИВИ ....ДО ЛЯТОТО БАЛОНЧЕТО ТРЯБВА ДА КАЖЕ ...ПУК!
  • 6 Анонимен

    28 5 Отговор
    Всеки купувач на жилище в момента е като агне сред вълци.
    Най,най лошия момент за покупка на апартамент в момента.
    Банките държат нарочно лихвите глъзгави,уж ниски а по депозитите почти нулеви и така надуха колосален НОВ ИМОТЕН БАЛОН !!
    Имотните агенции пускат нон стоп платени статии за поскъпване ,качват се обяви на цени завишени и надути допълнително и така изкривяват обществените нагласи и карат хората да се плашат че ще има още поскъпване .
    Строителите в момента изобщо не им дреме и строят по зле и от 2008 ма даже ,имам познати в строителството ,и продават със 100 % надценка .
    Нагласите са че централните Банки полека лека ще започнат да вдигат лихвите ,защото в момента политиката им е извратена .
    Не се лъжете да купувате имоти в момента ,цените са най високи,особено на зелено ,нямате никакви гаранции законови ,а само устни обещания,спомнете си 2008 ма година ,по същия начин имотната и банкова мафия наду балон,който се спука..не бъдете къспометни и не правете сделки на тези спекулативни цени .
    Имаше доклади от Европейската комисия специално за България -жилищния пазар е надценен и цените на жилищата не отговарят на ръста на заплатите ,нито на жизнения стандарт ,нито на икономическия ръст .
    Българската Народна Банка дори преди две седмици предупреди официално всички банки в България да не се увличат по жилищното кредитиране ,защото цените на жилищата са нереални ,и самите банки да не очакват продължаващо поскъпване на имотния пазар.
    Самите банк
  • 7 София е България

    38 6 Отговор
    ... Бизнеса да се пренесе, там откъде са пришълците, и те отново ще ползват домовете си, които са изоставили в Видин, Белоградчик, Монтана, Враца, Плевен, Лом, Свищов, Русе, Добрич, Габрово Велико Търново, Карлово, Казанлък, Шумен, Бургас, Благоевград и много, много други, тоест бизнеса да направи така, че България да не е само София.
  • 8 ввв

    14 17 Отговор
    Едни викат имотите на надолу други на горе. Ама ако се нуждаеш от жилище и разполагаш с възможности си купуваш ако имаш желание разбира се. Ако нямаш възможности не купуваш. Имотите не са за спекула. Икономиката върви заплатите се вдигат - не забравейте, че и заплатите на строителите също нарастват, собствениците на имотите изнудват предприемачите с по-големи проценти обезщетения от другата страна лихвите щели да се вдигат ама колко през 2007-2008 цените бяха като цените сега ама лихвите бяха 8-9% и на горе заплатите (средните) бяха 2 пъти по ниски сега лихвата е 3-4 % и най-апокалиптични прогнози за повишение на лихвите ще стигнат до 5-6% , ако влезем в еврозоната може дори и да не се вдигне.

    Коментиран от #18

  • 9 глас от народа

    21 3 Отговор
    Да не гръмне някоя голяма банка само от много зор покрай балона с имотите
  • 10 Много сте зле

    24 36 Отговор
    Абе вие сте много забавни хора - нима не разбрахте ,че цените на имотите в големите градове единствено и само единствено растът НАГОРЕ ! Няма как един цял апартамент в София , Варна,Плодив да струва 20К евро колкото и да ви се иска .Приличните жилища вървят от 60- 70 К НАГОРЕ ! Това е имот все пак и до ден днешен си остава една от най добрите инвестиции ! Нямало смисъл да се купува - ами хубаво плащайте си доживот наемите тогава вместо кредита към банката и приключвайте за да установите един ден ,че нямате нищо
  • 11 Vasik Atanasova

    22 4 Отговор
    във варна има много свободни и всичко живо строи
  • 12 гост

    23 2 Отговор
    тия жилища ако се напълнят ще плуваме в лайната,защото нямаме такива големи причиствателни станции

    Коментиран от #19

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 шовинист

    34 7 Отговор
    София има над 40 000 имота за продан. Пазарът изобщо не е добре, защото цените са безумно високи, сравними с цените в Германия и Италия. Много малка вече е миграцията към столицата. Към Пловдив процентно е много по-голяма, тъй като там се гради изцяло нова индустрия. В Сф е кално, мръсно и пълно с всякакви отр. епки. Не знам кое и е европейското. Просто кукловодите все още искат да унищожат България и всичко да съберат в сф, че да е по-лесен контрола, обаче няма да им се получи ;)

    Коментиран от #16

  • 15 Малоумен

    9 18 Отговор

    До коментар #3 от "ИМОТЕН БАЛОН":

    Много плитко мислене, банките свалиха лихвените проценти, поради липсата на търсенето на такива! Лихвите в еврозоната са в пъти по-ниски, нормално е народните ни банки, да се уеднаквят с пазарните условия. Колко си наясно със статиите, които се пускат от имотните агенции, дали такива, ще накарат да се купува или не, аз лично смятам, че хората не са толкова глупави! Напротив, хората инвестират в имоти, защото имотите са винаги ликвидни, носят стабилност и дори доходи. За разлика от парите, които стоят в банката или вкъщи, да се обезценяват. Стандарта, който се оформя е близко до стандартите на по-развитите държави, имотния сектор следва посоката, на вече установено от напреднали държави практика. Банките отпускат заеми, защото това е най ликвидния и сигурен начин, да получат обратно средства, ако не стойността им гарантирана възвращаемост. Не пиши глупости, такива постове, като твоите, създават грешно усещане у хората, четат тук подобни статии а виждат реалността!

    Коментиран от #39, #41

  • 16 Малоумен

    6 12 Отговор

    До коментар #14 от "шовинист":

    Не си в час изобщо с цените в Германия и Италия, поинтересувай се преди да пишеш глупости.

    Коментиран от #17

  • 17 Anaslex

    2 7 Отговор

    До коментар #16 от "Малоумен":

    Явно ти не си в час, бра'чед.

    https://property-italy.immobiliare.it/63393594-apartments-for-sale-Reggio_Calabria.html

    Коментиран от #20

  • 18 Да ама не

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "ввв":

    Американски финансисти говорят за това, че е замислена СТАГФЛАЦИЯ. Ще повлекат всички. Дано да се разминем с това
  • 19 Тука има тука нема

    7 1 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    В София и сега си спят но а.ото - няма канализация в Манастирски ливади, Студентски град, а за Кръстова вада да не говорим
  • 20 Малоумен

    4 1 Отговор

    До коментар #17 от "Anaslex":

    Reggio Calabria?!=Кърджали, не си в час!
  • 21 Баба Яга

    6 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Варна - 92 сгради с 454 жилища в тях, Бургас - 86 сгради с 393 жилища, и Пловдив - 85 сгради с 299 жилища. явно аз нещо не мога да схвана 454/94=~5. Защо не видите продажбите по морето на цени по 400Е
  • 22 трезвомислещ

    18 2 Отговор
    От Щатите тръгва нова финансова криза, която рано или късно ще ни застигне. Който купува сега, е изтеглил много къса клечка - пик на цените, бъдещ пик на лихвите и предстояща криза, която ще доведе до загуба на много работни места, предстоящо огладняване на политиците във връзка с края на еврофондовете и оттам - активизирането на финансовите им копои от НАП, което ще удари данъкоплатците.

    Коментиран от #24

  • 23 приятел

    11 2 Отговор
    Младите масово бягат по чужбина, а възрастните за съжаление умират и оставят празни жилища. В САЩ дават сигнали за вдигане на лихвите. Ако те вдигнат лихвите Европа ще направи същото и ниските лихвиизведнъж ще станат пак високи -по 8-10% за ипотеките и б-7% за бизнес кредитите. От там ще следват оптимизации в бизнеса под формата на намаляне на персонала и по ниски възнаграждения. Следващата криза чука на врата. Най- късно до 3 години всичко написано ще е реалност.
  • 24 приятел

    2 1 Отговор

    До коментар #22 от "трезвомислещ":

    Не ти прочетох коментара. Моя стана излишен. На едно мнение сме.
  • 25 Завист

    6 9 Отговор
    Завистливците крещят, не купувайте, защото те не могат да си го позволят. Пазар има и той няма да секне, защото на завистниците така им се иска. Има различно качество на пазара, но който разбира, вижда кое строителство, с какви материали е. Всеки сам преценява за какво да си харчи парите, определено недвижим имот е за предпочитане пред нов автомобил, който за няколко години се превръща в трошка
  • 26 Msux

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "БиткойнБалон":

    Не знаеш какво говориш.
  • 27 Msux

    10 16 Отговор
    Тук повечето говорят глупости , а тези които са казали истината имат бая минуси.Преди 7 години си купих апартамента за 110 хиляди лева в момента същия го продават за 160хиляди лева. За какви балони говорим не знам, ама като си пусна апартамента под наем и 50 човека идват да ми надкачат цената на която съм го пуснал. В момента си изкарва една доста добра заплата, ако реша , че ми трябват парите още го продавам на доста добра печалба. А тук си пишете за балони и цъкайте минуси на хората които имат малко мозък в главата си.

    Коментиран от #28

  • 28 XRP

    10 3 Отговор

    До коментар #27 от "Msux":

    Преди 7 може да е бил 110, но преди 9 е бил поне 160-170К. След кризата паднаха цените и същотото ще се случи пак. Не е до завист. Всеки си решава. Аз купувах 2012, а тогава най-много обяви имаше при съдия-изпълнителите. Следващата криза винаги е по-тежка от предишната. Задава се много работа за съдия-изпълнителите. Интересното е, че хората имат къса памет.
  • 29 1234

    5 2 Отговор
    ГЛУПОСТИ!!!! В по малките градове празни апартаменти колкото искаш.НО,за това са виновни УПРАВЛЯВАЩИТЕ ОТ 1989Г ДО СЕГА. Защо бе господа умници унищожихте заводите и всички предприятия които работеха в цяла България?За да угодите на европейските богати държави и соросоидите от америка.Икакво стана сега?Всички се събраха в 4 големи града ,защото само там се намира някаква работа.На времето ...през далечната 1936година,че и още по напред,когато в америка са започнали...да правят демокрация,и ФОРД направил завода си за автомобили и в него започнали да работят с хиляди работници,но когато започнала някаква криза ,се наложило да съкрати не малко работници,и те започнали да стачкуват,което довело до проблеми в производството,и тогава ФОРД решава:
  • 30 1234

    6 1 Отговор
    продължавам.Разделя си завода за автомобили на няколко,,цеха",и всеки цех/завод/ се намира в различен град.Така казва той,на исно мяста ще се правят фаровете и стоповете,на друго шаситата,на трето купета и т н хората от другите населени места ще имат работа,и когато стане криза,тогава пак ще има съкращаване на работници НО:от единия завод ще съкрати 100 души от другия 50,от третия 20,но при тези условия хората ще си намерят друга работа там където живеят,и няма да са с хиляди в един град и да се чудят къде ще работят.А нашите хубосници затвориха заводите и по малките предприятия в провинцията и хората се принудиха да се преместят в София ,Варна и Пловдив и стана така,че както някои по рано дошли в големия град наричат новозаселниците,,селяни",макар и те да са такива като тях.Че мисълта ми е ,ако се отворят заводи и в провинцията хората сами ще се завърнат и от чужбина даже,НО:и заплатите трябва да се актуализират.Работодателите трябва да разберат,че ако не плащат нормални заплати,то тяхната продукция няма как да бъде езкупена от потребителя.И пак ще дам пример с ФОРД,:
  • 31 Ники

    3 9 Отговор
    Заплатите вървят нагоре,лихвите надолу,а всички оставащи в България се установяват трайно(купуват имот) в големите градове където лесно намират добре платена работа(по БДС ) имат лесен достъп до по качествено здравеопазване и образование(сравнено с дълбоката провинция).Добре обмислена покупка на жилище е създаване на дом,семейство и бъдеще за децата ви,а не само инвестиция.Разбира се има и минуси задръстване,стрес,мръсен въздух,храната не е като от градината и 30 годишно ипотечно въже на шията.Засега поевтиняване на имотите не се вижда на хоризонта нека първо цените де се стабилизират.Дори и да има спад в цените то той ще е минимален (10%-15%)в големите градове и ще се случи в рамките на 5 години по 2% или 3% годишно.
  • 32 1234

    7 0 Отговор
    Продължавам:Когато ФОРД залива позара с автомобили се получава така,че търсенето намалява,намалява и печалбата му,и той взема решение:намалява цената на автомобила,но след известно време пак спира търсенето,и тогава взема РЕВОЛЮЦИОННО решение:който има кола,която кара пет години,може да я върне в завода,тя ще бъде оценена според състоянието и,и този клиент ще получи чисто нова кола,и ще заплати само разликата от цената на новата кола.Така работят КАПИТАЛИСТИТЕ,КОИТО ИСКАТ ДА ПЕЧЕЛЯТ .Даваш на работника,за да има после и за тебе.А при нас някои дори не дават и заплатите на работниците си,а искат от тях да им работят съвестно.Е няма как да стане така.Колкото и да искаш да спечелиш,другия като няма пари и да иска да ти купи продукцията не може.Така губи капиталиста.ТОВА Е ИСТИНАТА.
  • 33 Цветков

    12 1 Отговор
    Много заблудено племе!Как може да купуват на тези завишени цени!?!?!Това е нелепо!Прост народ!
  • 34 Трифонов

    13 4 Отговор
    Едно нещо ми е много интересно със имотите имам предвид старото строителство.Как така една панелка нова е купена за 5-10хил,а сега ги продават 10 пъти по-скъпо като се има на предвид,че живота им изтича а от вътре освен животни да пуснеш за друго не стават.

    Коментиран от #35, #37

  • 35 Бай Хой

    6 2 Отговор

    До коментар #34 от "Трифонов":

    Ми те са си пуснати и са си животни.
  • 36 Патриот

    5 0 Отговор
    Абе да питав кой купува?
    Заплатите 800лева, квадрата 900-1000 евро.
    Младите бягат навън, старите измират, новите "млади" нямат намерение и те да стоят тук. Нацията се топи бизнеса с жилища процъфтява. Това е едно огромно пране на пари.
    И всеки, който има малко ум бяга в чужбина - там наемът/заплата е много по-добър, дори и жилищен заем, сигурност.
    Това е един огромен балон, който скоро ще се спука пак.
  • 37 факт

    6 1 Отговор

    До коментар #34 от "Трифонов":

    Елементарно бе Трифонов. Сега сме 10 пъти по-зле от тогава по покупателна способност на лева. Тогава имахме развита индустрия и селско стопанство, а сега чакаме еврофондове. Това е голата истина.
  • 38 Бай Благой

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Реалист":

    Да само че има хора с много откраднати парички, които се чудят какво да ги правят и "къде да ги скрият".
    Същевременно в доклад от световната банка се оказва че 24% от жилищата са необитаеми.
    Изобщо нашия пазар на НИ е много...ама много извратен...
  • 39 GRN

    4 1 Отговор

    До коментар #15 от "Малоумен":

    Инвестиция в имоти в БГ е наистина малоумие. Държава с намаляващо с 50 000 население ВСЯКА ГОДИНА. Какви имоти, какви глупости? Това няма продаване с години. Ако имаш пари, инвестираш в злато, стоки и т.н.; все неща, които се продават ВЕДНАГА!
  • 40 Gost

    3 2 Отговор
    Много ще се радвам ако на строители, банки и собственици на 5-10 празни апартаменти им въведат един данък сгради 10 пъти по висок от настоящия, затова че нямат обитатели!!!
  • 41 аве фюрер

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Малоумен":

    А ти срещу колко дребни левчета пишеш поръчкови изказвания ?