Last news in Fakti

28 Март, 2018 20:56 5 287 2

Нови правила за строителство в София

  • софия-
  • строителство-
  • правила
Нови правила за строителство в София - 1
Снимка: М. Богданова ©

На второ четене бяха приети промени в Закона за застрояване и устройство на Столична община (ЗУЗСО). В него трябваше да бъдат упоменати точно местата в столицата, където може да се строят високи сгради. В крайна сметка общинските съветници решиха те да бъдат определени от Общия устройствен план (ОУП). До момента се обсъждат три зони, в които да има високо строителство, а именно около Централната гара, по бул. "Цариградско шосе" след 7-ми километър (в близост до Интер Експо Център) и на Околовръстното шосе при квартал „Люлин" и бул. „Царица Йоана". Първата зона около гарата обаче отпадна, тъй като е част от въздушния коридор, по който минават самолетите, кацащи на летище „София”.

В идеалния център на София, като се изключи финансовия център около бул. „Т. Александров”, ще могат да се строят сгради с височина до 50 метра, което прави 17 етажа. За останалата част на града височината на постройките е 75 метра, или 25 етажа. Около част от метростанциите инвеститорите ще могат да строят сгради до 100 метра височина, което прави 34 етажа. Става дума за метростанциите от всички северни квартали, както и тези в Дружба, Възраждане, Бели брези, Лагера, Хиподрума

До 15 метра ще са новите сгради в кварталите по т.нар. южна строителна граница на София и бул. „Цар Борис III". Става въпрос за територията, ограничена от Софийския околовръстен път т.е. за кварталите от Витошката яка (Бояна, Драгалевци, Симеоново).

Край на по-високите сгради на ъглови парцели, които законът досега даваше възможност да се строят. В чл. 16в, ал. 1 от новия ЗУЗСО изрично е записано, че при наличие на два съседни УПИ, от които единият е ъглов, може да има свързано застрояване, но височината на строителството не трябва да превишава максимално допустимите за съответната жилищна зона плътност (т.е. колко от един имот може да бъде застроено) и интензивност (т.е. на каква височина, ширина и дължина).

С промяната в преходните и заключителните разпоредби на ЗУЗСО беше прието, че влезлите в сила до одобряването на този нов закон подробни устройствени планове (ПУП), в които има свързано застрояване в два или повече УПИ и които са приложени по отношение на застрояването в един от имотите, запазват действието си в неприложената още част. Дефакто там, където има разрешение или са започнати строежи на високи сгради с използване на вратичката в ЗУТ, те няма да бъдат спирани, защото промяната в ЗУЗСО не е със задна дата.

Друга важна промяна от преходните и заключителни разпоредби на ЗУЗСО е, че в поземлени имоти с ПУП, намиращи се в градини, паркове и лесопаркове, които не са включени изрично за зелени в т.нар зелена система на София, няма да може да се строи, освен ако Столичният общински съвет (СОС) не позволи, като решението на СОС трябва да бъде съобразено с действащия ОУП.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Патриот

    6 0 Отговор
    Най-важното правило ще е "На 10 апартамента - 1 паркомясто".
  • 2 Василий

    5 0 Отговор
    А кога от общината преди да разреши строеж ще се съобрази и с прилежащите места за паркиране, както и ГАРАЖИ и паркове става, или кинти те да вървят пък да става какво ще????