29 Април, 2018 09:37 11 879 9

Къща напечатана на 3D принтер (СНИМКИ)

  • дизайн-
  • къща-
  • принтиране-
  • 3d

През последните години 3D принтирането се разраства много бързо. Съвсем неочаквано въпросната технология намери широко приложение в строителство. Всяка година се появяват поне по няколко сгради със странна форма и предназначение, напечатани на 3D принтер. Поредният шедьовър беше представен на изложението Salone del Mobile. Авторите бързат за уточнят, че става дума само за прототип, но резултатите са повече от впечатляващи, тъй като имотът е напълно пригоден за живеене.

Името на проекта е 3D Housing 05 и има за цел да покаже развитието на 3D печата в областта на жилищното строителство. Къщата е построена като са използвани специални роботизирани технологии. Печатът е реализиран почти без човешка намеса.

Роботът принтер е разработен от CyBe Construction. Цената му е почти 400 000 USD. Само по себе си подобна машина има за цел именно строителството на сгради, а не на реализирането на единични проекти.

Разгънатата застроена площ на къщата е 100 кв.м. Има няколко помещения – кухня, трапезария, дневна, спалня. Тоалетната и банята са отделно. Мебелите вътре също са напечатани на 3D принтер.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гоуст

    25 3 Отговор
    С тези релефни стени чистенето ще е песен.Ако не задържат по 20 кила прахоляк,главата си режа.Пък за конденз и мухъл не ми се мисли.

    Коментиран от #2

  • 2 Баш майстора

    20 1 Отговор

    До коментар #1 от "Гоуст":

    Баце, за дес'т кинта квадрата, шъ ти го шпакловаме и пак шъ си на сметка. Наш'та камара на майсторти се е разбрала с триде принтерти, да остаят раота и за нас, че и ний деца раним.
  • 3 bai ganio

    9 1 Отговор
    Е,какво да се прави на Баш майстора му идва краят (да не кажа че на всички нас ни идва краят)

    Коментиран от #4

  • 4 Зорлем

    8 0 Отговор

    До коментар #3 от "bai ganio":

    Абе още не съм виждал да печатат например бетон за основата на някоя такава къща, така че там още дълго време ще си трябва и кофраж да сковеш, и арматура да вържеш, и хобота на помпата да държиш, т.е. Баш Майстора скоро без работа няма да остане.

    Коментиран от #6

  • 5 123

    0 2 Отговор
    А магистрали ще могат ли да принтират?
  • 6 Варна

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Зорлем":

    В същност те не печатат бетон, а печатат с бетон!
    Вече има доста машини уви не и в БГ, които формоват бетон на място, като сместа е по- пластинчата. Така правят канали, бордюри и естествено цели магистрали от асфалтобетон. Почти същият е принципът на онези машини, които се използват за строежа на метро. - Едновременно копоят, а същевременно с това попълват пространството с бетон.( Естествено има и такива машини, които на практика след дупката правят зидария със сегменти )
    Та има какво да се види, но лошото е че докато дойдат до България тези технологии.. ще минат 50 години

    Коментиран от #7

  • 7 Зорлем

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Варна":

    Ми то леенето на бетон си е баш печатане мен ако питаш, но ако искаме да сме "фешън" може да кажем, че го шприцоваме.

    Силно подозирам, че колкото и да е джиджана някоя машина за полагане на бетон на входа ѝ все си сипват чакъл, пясък и цимент, плюс разни пластификатори. Пък после с подходящото количество вода могат да си го пресоват в каквото им скимне.

    Коментиран от #8

  • 8 Варна

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Зорлем":

    Така е! - Целта на подобна щуротия е да елиминират колкото се може повече човешкият фактор. - Сиреч парите за заплата, осигуровки, некадърност на изпълнителя... - Пускат робота и той за 1 - 2 денонощия приключва с грубата работа и то при условия на липсата на работно време, почивни дни и празници :-))

    Коментиран от #9

  • 9 Зорлем

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Варна":

    Ами то това с "автомитизирането" на строителството вече е пробвано. За справка - панелките! Резултатите обаче са, да речем, противоречиви и то далеч не само у нас и в бившия соц. блок.