Last news in Fakti

7 Май, 2018 09:11 19 771 12

Само в България могат да се видят „клек шопове”

  • софия-
  • магазин-
  • клек шоп-
  • помещение

В какво се превърнаха българските мазета и бункери? Едва ли някога сте се запитвали. В действителност ако се замислите ще видите, че почти няма сграда в центъра на София, от която да не „изниква” магазинче. Те са известни у нас като „клек шопове” и се появиха в началото на 90-те години на миналия век.

„През последните 20 години Людмил Кутев всеки ден слиза в мазето, служило и като бомбоубежище, в което се е криел неговият баща по време на Студената война, и отваря ръждясалите прозорци, които се намират буквално на сантиметри от тротоара. Малко преди да дойде демокрацията помещението е било тайна обущарница”, пише в свои репортаж вестник New York Times.

През годините „клек шоповете” замряха, тъй като се появиха големите хипермаркети и по естествен път повечето неща, които българинът може да си купи от тях, вече си ги намира в големите вериги магазини.

Каква обаче е съдбата на помещенията, в които е имало „клек шопове”? През последните години част от тях се трансформираха в едни от най-творческите подземни пространства в София и са притегателен център за все повечето туристи, които посещават българската столица.

„Чисто визуално погледнато „клек шоповечете” са невероятно необичайни и интересни пространства. Фактът, че ви принуждават да се наведете, вече ви кара да промените перспективата си и раждат художествен потенциал”, казва пред вестника директорката на Института за съвременно изкуство Яра Бубнова.

Преди Втората Световна война българи и руснаци проектират бомбени помещения в мазетата на жилищните сгради в София, като за всяко семейство има отделно помещение. Често тези помещения имат малък прозорец, който е точно на нивото на тротоара.

„След падането на комунизма много от хората не разполагат с достатъчно пари, за да отворят собствени магазини и решават да продават в тях хранителни продукти. През 90-те години на миналия век, почти на всяка централна улица в София можеше да се види „клек шоп””, пояснява New York Times.

„Тези „клек шопове” всъщност бяха първите частни в България. Те символизират нашето творческо превъплъщение от комунизъм към капитализъм”, казва урбанистът Ангел Бондов. С навлизането на големите супермакрети над половината от „клек шоповете” в София след 2012 г. изчезват и към днешна дата техният брой е едва 27.

Днес повечето от тези помещения са превърнати в място за творчество – наети са от художници или се използват като място за репетиции, а други продължават да продават стоки, но главно кафе, безалкохолни и алкохолни напитки и цигари.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Макарон

    121 5 Отговор
    И какво? ПО-добре ли е да се закрият всички малки магазинчета и да останат само лафките на пеевски, били и кауфланди?!?!

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Митко

    18 62 Отговор
    Трябва да нямаш никакво самоуважение за да клекнеш пред това. Никога през живота си не съм купувал и дъвка дори от клек шоп.

    Коментиран от #4

  • 4 хахах

    60 7 Отговор

    До коментар #3 от "Митко":

    Така са тези от хай лайфа но ние от простолюдието нямаме проблем .Ти си страшен со пол бе е от такива с претенциите ходещи на козметик жените ни станаха лесбиики
  • 5 Робовладелци

    28 2 Отговор
    Някой да ви кара насила да купувате от клек шоповете. Закрийте ги и приемете закон да се пазарува само от определени магазини.
  • 6 Бургас

    27 0 Отговор
    По-добре така от колкото да бачкаш за 700-800лв.... Ако 240 парчета можеха да съберат един средно интелигентен индивид можеше да не сме толкова назад от съседите румънци...
  • 7 Чалганистан

    12 6 Отговор
    В село българия всичко е чака-рака.
  • 8 Рамбо

    33 4 Отговор
    Искам да съм прадавач в такъв магазин нооо да пазарват само 20 - 30 годишни мацки с къси поли !!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Ти да видиш (-: (-: (-:
  • 9 Софиянец

    23 2 Отговор
    Тези прозорчета не бяха бомбоубецища, а отвори, срещу които се стоварваха въглищата и се превърляха в мазетата. Обикновено скривалището се намираше в средата на мазетата, оградено със дебели бетонни стени.
  • 10 Реалист

    14 1 Отговор
    Щом ги има само в България ,трябва да ги пазим като очите си и да се гордеем с тях.
  • 11 Българин

    9 1 Отговор
    С навлизането на големите супермаркети и вериги си замина и дребният бизнес сега го следва и средният.
  • 12 ГОСТ

    2 1 Отговор
    ТОВА ,,КЛЕК" МИ ЗВУЧИ КАТО КЛЯКАНЕ НАД ...
    ...СЕЩАТЕ СЕ.....
    ПРЕДИ ТОАЛЕТНИТЕ ЧИНИИ И БИДЕТАТА...

    ХАХАХА..