Last news in Fakti

7 Юни, 2018 14:13 4 821 2

Най-честите грешки, които допускаме при ремонт на дома

  • жилище-
  • ремонт-
  • съвет
Най-честите грешки, които допускаме при ремонт на дома - 1

Ремонтът е трудоемко начинание, което изисква старателно планиране, информираност и поглед към детайла, в противен случай може да се превърне в истинска катастрофа, която ще ви струва скъпо. Тъй като основния ремонт на жилище е нещо, което се прави сравнително рядко, възможно е поради липса на опит или грешни очаквания да допуснете някои грешки, които да повлияят на добрия резултат.
Вижте които са най – честите грешки по време на ремонт според Дом и Градина и как да ги избегнете:

1. Бързате – нереалистичните срокове са сред най – често допусканите грешки от хората, които правят ремонт. Независимо дали сте притиснати от обстоятелствата или просто си мечтаете по – бързо да се пренесете в новото си жилище не забравяйте, че взимането на прибързани решения е рисковано и може да ви струва много пари а и да ви забави допълнително за да поправите гафовете. Ремонтът винаги продължава повече отколкото сте очаквали! Прекалено бързото изпълнение на задачите вероятно ще бъде за сметка на качеството им. Нека си припомним какво казваме в такива случаи „Бързата работа – срам за майстора“.

2. Не планирате – винаги когато ви предстои ремонт, независимо дали е на цялото жилище или само на едно помещение, планирането трябва да започне с начертаването на скица на помещението, вписване на точните размери, наличните отвори (врати и прозорци) и описване на мебелите и тяхното разположение. Така ще сте наясно какво търсите и ще може да изберете правилното обзавеждане. Когато търсите изпълнители за ремонтните дейности винаги обсъждайте с тях подробности относно работата им, направете си списък с нещата, които трябва да бъдат направени. По магазини също ходете със скицата и списък за пазаруване. Не забравяйте, че вратите, дограмата, повечето мебели, настилки и т.н. изискват време да бъдат изработени и доставени, затова ги поръчайте по – рано.

3. Търсите най – евтиното – нормално е да търсите изгодни оферти когато правите ремонт, все пак в повечето случаи бюджетът ви не е неограничен. Голяма грешка обаче е да изберете най – евтините материали на пазара и да очаквате качествено изпълнение. Направете си списък с най – важните неща, с които не е добре да се прави компромис – например: изолация, дограма, санитарен фаянс и т.н. Определете и такива, чиято стойност и съответно качество биха могли да бъдат малко по – ниски защото лесно могат да се подменят след време или няма да се използват много. Така ще разберете от какво бихте могли да спестите. Търсете изгодни оферти в магазините, отстъпки, промоции, но не избирайте некачествени материали! Евтиното винаги излиза скъпо!

4. Ремонт изцяло организиран „направи си сам“ – ако сте сръчни, имате време и представа от строително – ремонти дейности няма нищо лошо да направите някаква част от ремонта си сами или с помощта на приятели. Все пак когато се касае за цялостен ремонт е добре да се обърнете към професионалисти, тъй като със сигурност има много тънкости, които не знаете и за които не се сещате, ако вие не сте такъв. Също така едва ли имате цялото налично оборудване и инструменти за да свършите нещата качествено.

5. Не инвестирате в бъдещето – ремонтирането на жилището е периодът, в който можете да поправите някои съществуващи грешки и да си осигурите по – комфортен, лесен и изгоден начин на живот в бъдеще. Сега е моментът да помислите, че качествената дограма с добър стъклопакет ще ви помогне да спестите много от сметките си за отопление през следващите години. Същото важи и за топлоизолацията. Помислете за алтернатива ако досегашното отопление не ви устройва. Вложените пари в качествено LED осветление ще се „избият“ като спестите от сметки за ток. Същото важи и за енергоспестяващите уреди. Помислете кои са основните проблеми, които искате да решите и как може да подобрите дома си функционално. Пребоядисването и купуването на нови мебели ще освежи дома ви, но ако имате по – сериозни проблеми за решаване няма да ви помогне.

Помислете за това какви уреди и мебели ще искате да поставите след 1 година примерно. Така може да предвидите къде ще има контакти, да скриете кабели, колони, тръби. Замислете се дали имате нужда от шумоизолация, система за пречистване на водата или за охлаждане. Това са все неща, които трябва да решите предварително, тъй като в последствие ще станат много по – трудно а и вероятно общият резултат няма да е толкова добър.

6. Имате нереалистични очаквания – много често причината да не се радваме на мечтаният интериор са нереалистичните очаквания, които имаме към жилището си. Не се опитвайте да пресъздадете дизайн от някое списание, хотел или пък жилището на приятели. Той може да не е подходящ за вашия дом, стил на живот, бюджет. Не се увличайте прекалено и по модата в интериорния дизайн, тъй като всичко е преходно и това, което е модерно днес, няма да бъде такова утре. Само че някои неща като подови настилки, врати, плочки и т.н. не се сменят лесно и често затова заложете не на актуалното в момента, а на практичното, което ще ви върши работа и ще ви харесва и след 5 години.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.
Платена публикация


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ka440

    0 0 Отговор
    Вземете си сака и право на Слънчака!Оставете жената да си направи ремонта както си го иска......

    Коментиран от #2

  • 2 Кую

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "ka440":

    И после ще ми отнесе фамилията със две тухли.