19 Юли, 2018 09:49 6 135 8

Нов облик на централно място в София

  • софия-
  • централна гара-
  • визия-
  • нов облик

Едно от местата в София, чийто ремонт е предизвикателно през последните 25 години за не един и двама столични кметове, е районът около Централна гара. След като преди 3 години сградата беше основно ремонтира, сега е ред на районът около нея. Подготвеният проект има за цел да даде преимущество на пешеходците и велосипедистите над автомобилите. „Трябва да се смени моделът на функциониране на градското пространство. В момента то е доминирано от автомобили. Ние се опитваме да изкараме хората на терен, каквато е съвременната градоустройствена практика. Градът е за хората, не за автомобилите. Да премахнем всички огради и препятствия, които пречат да се премине върху терена и да създадем най-кратките пътища от автобусните и трамвайните спирки до пространството на Централна гара", обясни пред БНТ арх. Ангел Захариев. Той е съпруг на министърът на външните работи Екатерина Захариева. През 2015 г. избухна скандал и Захариев беше определен като „личния архитект” на президента Росен Плевнелиев. Преди да влезе в политиката Плевнелиев беше управител на фирма „Линднер”, която построи „Бизнес парк София” и „Резиденшъл парк София”, която строи жилищната част към парка в Младост.

Що се отнася до сегашният проект около Централна гара, то идеята е там да се изгради голямо парково пространство, търговски, жилищни, офисни и културни сгради с обществено достъпни покриви, на някои от които да има барове и ресторанти. Автомобилите пък ще се движат под земята, откъдето ще преминава булевард "Княгиня Мария Луиза”.

Интересно е да се обърне внимание на озеленяването. То няма да е само покрай сградите, но и върху тях. Озеленяването не е само покрай сградите, но и върху тях. Това е тенденция, която широко се експлоатира последните години в световната архитектура. Озеленяването върви и по сградите, и по фасади, и по покриви. „Друго нещо, което предлагаме и покривите на сградите също да са оживени. Да има публични функции и да създадат нов хоризонт на градското пространство”, допълва арх. Захариев.

Как ще се привличат инвеститори?

Това ще стане посредством заложената оптимална плътност и интензивност на застрояване. От една страна, ще се инвестира в изграждането на публичната инфраструктура, като паркове и площади, а от друга ще работи за това районът да стане атрактивен за частните инвеститори. Това може да бъде реализирано по два начина. Първият е да облагородим така средата, че тя въобще да стане атрактивна, за да дойдат предприемачите. Втората е създаване на такава плътност на застрояване, така че да могат те да построят достатъчно количество обем квадратни метри сгради, които да удовлетворят техните инвестиционни интереси.

"Идеята е да има пространства, отворени за хората с плавни преминавания, без много стълби и препятствия, те да могат да се използват за различни събития - културни, спортни. В същото време трябва да има и богато озеленяване. В северната част на града има недостиг на паркове в сравнение с южната и източната. Всяко едно озеленяване ще доведе до намаляване на фините прахови частици и подобряване на микроклимата в района. Ние предлагаме и покривите на сградите също да бъдат оживени, там да бъдат създавани функции с обществен достъп, така че те да се оживят и да създадат нов хоризонт на градското пространство", каза арх. Захариев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Димитър

    18 3 Отговор
    То железницата ще я закриват скоро време и дайте сега да направим добър площада пред нея, защото скоро ще става музей на ЖП-то.
  • 2 Гробари

    19 0 Отговор
    Кой вярва ,че това ще стане.ПървоСофянски се хилеше какво приятно място ще стане открадна парите и нищо.След това при царя лилипута Василев направи същото а сега и даскалицата.Москва не вярва на сълзи.
  • 3 Бай Ганя

    10 0 Отговор
    Идеята е да се откраднат едни пари. Всичко друго е друг дрън та пляс, чак пък за фините прахови частици се загрижил.
  • 4 възмутен

    11 2 Отговор
    Ай, какво прекрасно място ще стане! Ай, какви пари ще паднат! КАК СЛУЧАЙНО И ПО КОМПЕТЕНТНОСТ СПЕЧЕЛИ КОНКУРСА арх.Захариев, той случайно е съпруг на Министър Захариева. Много случайности и много способни в този ГРОБ. Те са "незаменими".
  • 5 Абсолятна трагедия ни е гарата на софия

    4 0 Отговор
    Също така и железницата всяка уважаваща се държава налива всяка една стотинка в жп превоз вижте германия и англия на космическо ниво са им
  • 6 Бг.реалност

    3 1 Отговор
    Народе,
    Хващай брадвите и си оправяй държавата!
    29 год.държавен геноцид спрямо бг.данъкоплатец.
    ДОКОГА ?!!!
    Една Румъния е вече като зап.европа в сравнение с абсурдистан.
    Но едно е истина.Всеки народ си заслужава управниците защото в крайна сметка нищо в една държава не може да се случи без гласното или негласно съгласие на народа.
  • 7 Redhorn

    3 1 Отговор
    За 28 години бългърина доказа само едно:
    АБСОЛЮТНАТА неспособност да се управлява сам.
  • 8 Гого

    2 1 Отговор
    Новият облик пак ще е като старият както пътищата след една година се скапват от Бай Тошо насам всичко е разруха и обезселяване