Last news in Fakti

6 Юли, 2019 09:37 9 104 10

Сингапур: Съседите отказват да продават пясък

  • сингапур-
  • разширяване-
  • пясък-
  • внос

Държави забраняват износа му

Сингапур: Съседите отказват да продават пясък - 1
Снимка: Shutterstock

Проблемът на малките, но богати държави, в които имотите са супер скъпи, е територията. Не една и две подобни държави се опитват да разширят териториите си като създават изкуствени острови. Сингапур не прави изключение. Властите искат да рекултивират земя от морето с цел разширяване на площта. Страната е независима от 1965 г. и от тогава е територията ѝ е нараснала от 580 на 725 кв.км. До 2030-та тя трябва да е вече 777 кв.км. За целта обаче Сингапур се нуждае от огромно количество пясък. Най-лесният и евтин начин е той да бъде доставен от съседните държави. Те обаче отказват продажба. Малайзия забрани износа на морски пясък. Решението е взето още през ноември 2018 г., но става публично едва през тази седмица. Целта е било да се предотврати дипломатически скандал.

На добивът на пясък се гледа със сериозно око навсякъде по света. Причината е, че преместването му уврежда екосистемата. Води до ерозия и по-чести наводнения на сушата.

Именно Малайзия беше досега най-големият доставчик на пясък за Сингапур като през 2018-а е внесла 64 милиона тона от Малайзия, което е 97% от общия внос.

Индонезия също отказва да изнася пясък. Решението беше взето още през 2007 г. Официално причините бяха свързани с околната среда, но се смята, че главно са били политически. Забраните обаче водят до ръст на незаконния износ на пясък, а това е заплаха за съществуването на 80 индонезийски острова. Факт е, че 24 острова вече са изчезнали именно поради неконтролируемия износ на пясък.

Изходът за Сингапур е да се обърне за доставка на ценния ресурс към държави като Mиaнмap, Бaнглaдeш и Филипинитe. Те обаче разполагат с малко количество за износ и определено няма да задоволят огромното количество, което нужно на Сингапур. Не е изключен и вариант Сингапур да внася пясък от далечна Гренландия, където ледовете се топят и се депозира повече пясък.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 решение

    71 8 Отговор
    Ами да внасят от България, тук и без това не им трябва на мутрите, изкопават го и на негово място си бичат бетонни съркофази, че да се мумифицарат там някой ден !
  • 2 Китайците

    18 5 Отговор
    пък имат кораб който го смучи от морето и така си правят острови! Ердоган е поръчал такъв от тях, ще чисти Босфора, след това ще прави острови до гръцките, и там ще стане патакламата!

    Коментиран от #3, #7

  • 3 Ердоган

    12 16 Отговор

    До коментар #2 от "Китайците":

    Какви кораби острови пясъци ,за 72 часа мога да стигна до Атина стига малаката да ме провокира достатъчно и всички острови ще ги заселя със сирийци и кюрди ,само миконос ще го дам булгаристан елита ви да ходи да го помпят там

    Коментиран от #4

  • 4 Точно на сайдера

    18 5 Отговор

    До коментар #3 от "Ердоган":

    За 24 часа взимат цялата турция! Имат по-добро въоръжение от фесовете, пилотите им са по добри! Гръцката армия просто ще влезе да доубива ранените фесове! А ти фес, почети малко да видиш кога пристига Кораба!

    Коментиран от #5

  • 5 Ердоган

    6 10 Отговор

    До коментар #4 от "Точно на сайдера":

    Може да папкаш на феса пюскюла само , а до това колко добре са въоражени малаките да прав си : снабдени са с полички за да им е по лесно аскера като им влезне справки от историята колкото щеш , но ти няма как да си осведомен
  • 6 Баш бабаит

    13 3 Отговор
    Марш в Анадола , нискоквалифицирана сган !!!
  • 7 гост

    9 1 Отговор

    До коментар #2 от "Китайците":

    Що мислиш че Сингапур нямат, имат и то много такива кораби и драги и дълбачки .Ама хората искат да насипват не да дълбаят!!
  • 8 дявола

    5 1 Отговор
    Богатите също плачат
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Селяндур

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Препатил":

    И от време на време секс