2 Август, 2018 13:37 4 459 25

Търсенето продължава да изпреварва предлагането

  • жилища-
  • цена-
  • търсене-
  • софия
Търсенето продължава да изпреварва предлагането - 1
Снимка: М. Богданова ©

През първото полугодие на текущата година предлагането на жилища се е увеличило с 3%, което е крайно недостатъчно, за да отговори на търсенето. Последното се наблюдава при всички видове апартаменти, но най-вече при тези с едва спалня. Там има ръст в търсенето от 36%. Наблюдава се и увеличаване на интереса към наемане на жилища с повече от три спални.

„През първата половина на годината почти двойно е нараснал и делът на закупилите жилище за инвестиция – от 25% на 45%. В следствие на пазарната конюнктура, склонността на инвеститорите към отстъпка спада до приблизително 2,5% от офертната цена”, посочват анализаторите на Colliers International. От компанията съвместно с Afi Europe и Montecanal Bulgaria са извършили проучване какви са нагласите на клиентите, желаещи да придобият апартамент в средно високия и висок сегменти. Разликата от предишното подобно проучване, извършено през 2014 г., показва че днес за клиентите все по-важно е наличието на паркинг или паркомясто, организирана поддръжка на общите части и сигурност и охрана. Най-предпочитаните квартали са Малинова долина, Младост и Изток. Близо 35% от участниците в проучването смятат да купят ново жилище без да използват банково финансиране.

Най-голямата задача пред разглеждания сегмент е да се уравновесят нивата на търсене и предлагане, в следствие на значителния брой проекти, които предстои да бъдат завършени в краткосрочен план. Цените ще се запазят стабилни е прогнозата на анализаторите. Предпочитанията към инвестиция в жилище, вместо в банков депозит, ще продължат да бъдат факт, видно като тенденция и към момента.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Я. Петров

    29 9 Отговор
    Това е невярна инфирмация. Прегледайте си imoti.bg Очаква се спад на цените с 30% до две години. Сега замръзнаха и летния период отчита спад.
  • 2 no name no face no number

    25 3 Отговор
    Брокерски фантазии
  • 3 00359

    24 8 Отговор
    При постоянна емиграция от 50 000 души на година и обезлюдяване на цели общини подобно твърдение изглежда абсурдно! Единственото място с постоянно търсене на жилища е София заради това, че харчат парите на страната там, а другите градове просто обезлюдяват. Дори в София има доста празни сгради вкл. и в центъра, които буквално се разпадат. Това, че има ниски лихви по кредитите, това не промени чак толкова търсенето. Хората се изнасят от страната! - Ето това е истината!

    Коментиран от #13, #22

  • 4 Bahti

    11 4 Отговор
    Никой не Купува. Да има Улави.
  • 5 666

    15 9 Отговор
    Значи "столичаните в повече",които чакат жилищата в София,да се изравнят по цени с къщите имна село.....да бъдат спокоини,нема да стане....за София си требе пачка...
  • 6 гост

    18 2 Отговор
    Неудачни опити за влияние!
  • 7 Защо лъжете

    14 10 Отговор
    А цените продължават да падат
  • 8 Столичанин

    10 3 Отговор
    Защо като е скъпо е пълно с миекъщи "граждани"????
    Значи не е достатъчно скъпо!!!
  • 9 Падащ

    11 3 Отговор
    Къде падат цените в София? Че нещо не го виждам

    Коментиран от #10

  • 10 Фъстък

    4 7 Отговор

    До коментар #9 от "Падащ":

    Падат, падат жалко, ама падат.
  • 11 факти

    0 4 Отговор
    алчни софиянци

    Коментиран от #12

  • 12 Софиянец

    4 2 Отговор

    До коментар #11 от "факти":

    Е ние имотите да не ги купуваме с преференция нещо?
  • 13 nkavrakov

    10 7 Отговор

    До коментар #3 от "00359":

    Преди 15 години емигрираха по 50 хиляди годишно. Сега заминават 25 хиляди ама още толкова се връщат и се връщат с ПАРИ. Все повече хора ще се си идват и ще искат ИМОТ.

    Коментиран от #14

  • 14 goni

    4 1 Отговор

    До коментар #13 от "nkavrakov":

    Прав си!:) Фрашкано е с такива!:) Избиват се да купуват имоти!:) Та нали София предлага такива изгодни оферти!:) Кеф ти жилище, кеф ти работа!:) Наскоро един приятел се върна от САЩ! Няма кай да им работя на тия за някакви си 100 000! Тука в София е къде, къде по-къде!:) Ама, той беше забравил че България е в София!:)

    Коментиран от #15

  • 15 nkavrakov

    7 5 Отговор

    До коментар #14 от "goni":

    То всичкото тръкър в хамерика за 100 хиляди долара бачка. В свинарниците в Испания пък още повече изкарват, а с бърсане на старчески задници в Англия направо забогатяваш. И един мармот им завива пачките в станиол
  • 16 Цикъл

    10 2 Отговор
    Когато лихвата се върне към нормалните 3 до 4 %, когато ипотечните кредити се превърнат в бреме за кредитните спекуланти, когато очите на слепите се отворят и те видят в какъв кенеф са инвестирали, с две думи, когато се пукне и тоя балон, тогава и само тогава нов двустаен в Гео Милев отново ще струва €40000, но няма да има кой да го купи за тези пари.

    Коментиран от #17, #18

  • 17 върнал се

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Цикъл":

    Амин дай Боже!

    Коментиран от #20

  • 18 nkavrakov

    3 7 Отговор

    До коментар #16 от "Цикъл":

    Като влезнем в еврозоната 40 хиляди евро ще е САМОУЧАСТИЕТО по кредита за хубав двустаен в Гео Милев. Тогава всичко ще се нормализира и нов апартамент с кеш ще си купуват единици, както беше и преди 1989, 90 процента ще купуват с КРЕДИТ.

    Коментиран от #19

  • 19 Еврото

    0 2 Отговор

    До коментар #18 от "nkavrakov":

    Единственото, което ще стане е като паднат лихвите и ще вдигнат цената до поносимата вноска. Това оба
  • 20 Цикъл

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "върнал се":

    Като влезеш в гръцки евроЦикъл, ще си мечтаеш за българския лев.
  • 21 Я. Петров

    5 0 Отговор
    В София има 610 000 жилища от едностайни до шестстайни. И.иоти. Колко искате да станат 2000000? Нарко зависими брокери хахаха.
  • 22 Morgoth

    5 5 Отговор

    До коментар #3 от "00359":

    Услужливо са пропуснали да го споменат, но става дума само за София. Споменатите квартали са софийски. До тук с това за което си прав. Страната може да намалява и да се циганизира, но хората продължават да се изнасят и към София, така че София продължава да расте. Продължава да расте и стандарта на живот в София и хора които до сега са били на квартира, затворени по тавани и мазета искат да имат собствено жилище. Някои от по-възрастните от средната класа пък имат свободни пари и искат да си подсигурят старините купувайки допълнителен апартамент, който да дават под наем, защото в София може да има добри заплати, но пенсиите са същата мизерия. И не на последно място - това, че страната хранела София е пълна глупост. При брутен вътрешен продукт на цялата страна от 94млрд, София е с 37. За съжаление почти всичкият бизнес с висока добавена стойност се намира в София. Реално погледнато София храни страната.

    Коментиран от #25

  • 23 Ганю

    3 0 Отговор
    Мен ме притеснява концентрацията на пари само в софия. Това не е добре за повечето българи, ама... глупавички сме, ”немойм” се променим, а трябва
  • 24 НЕБАЛЪК

    4 0 Отговор
    Така е.Търсят се имоти с поне 20-30% надоло в цената.И да са два пъти по хубави. Сами разбирате колко е кух този пазар сега.И колко трябва да си кух да пазаруваш на него..
  • 25 Цикъл

    3 0 Отговор

    До коментар #22 от "Morgoth":

    Ква файда да работят в София за €400, като билетчето за Англия е £20, и хоп - почват да работят за £1500 = €1800? Освен това забравяте колко струваха същите тези двустайни преди 7 - 8 години €40000. Лично го гледах, над Гео Милев в Редута. Забравяте цикличността на кризите - следващия срив е просто неизбежен. И тогава изведнъж никой не купува, всеки продава, а цените се топят като лански сняг. Успех на тези които са купили. Сега вече е късно.