Last news in Fakti

26 Септември, 2018 14:32 13 640 29

Нациите, които не могат да си купят жилище

  • жилища-
  • покупка-
  • възможност

България е с най-висок процент собственост. По този показател гражданите на редица западни държави могат да ни завидят. Редица проучвания сочат, че сегашната картина ще се запази и през следващите години. Според изследване на ING Survey On Homes And Mortages, хората в развити икономики като германската, италианската и британската, призната, че са се отказали от мечтата за собствен дом. Близо 45% от гражданите на Германия признават, че нямат пари за подобна инвестиция и никога няма да я реализират. 40% от населението на Италия и Великобритания също е на мнение, че покупката на собствено жилище е по-скоро мечта, отколкото реалност.

Причината за тази песимистична картина е комбинацията от висока цена на имотите и недостатъчни доходи. Съчетанието на тези два фактора прави нереализуема идеята за собствен дом.

Тези, които все още смятат, че ще могат да имат собствено жилище, смятат че това трябва да стане около 34-тата година от живота им. 64% от младежите, които се отделят от родителите си, или се преместват да живеят под наем или с партньор или съквартирант.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ю Кортес

    30 50 Отговор
    Тук всеки мисли че има исконното право да купи евтино хубаво жилище в софия

    Коментиран от #19

  • 2 Комуниста

    42 6 Отговор
    От времето на БКП имат имоти сега ще ги имат на документ чак след 20-30г.ако доживеят!!
  • 3 САП

    134 2 Отговор
    Човек без дом или със много заеми и кредити е лесен за мачкане. Превръща се в листо носено от вятъра. Дълговата зависимост е съвременната форма на робство.

    Коментиран от #5

  • 4 Ники

    96 13 Отговор
    ХАХАХА ще припаднааа !! Всеки ден пиша !! В България сме номер едно по Имоти и номер едно по автомобили на глава от населението !!! Причините са няколко при изброяването на всяка от тях ще получавам по 50 минуса , за всяка причина ....... и това олицетворява истината защо сме на това дередже ... Ще ви кажа само , че България е много хубаво място за живот ... и не искам нито аз нито децата ми да са Немци с 10 000 или 20 000 евро заплата .. щото тия всички са в Матрицата !!!!!!! Там на ресторант по разчет 1 път в месеца , пестене за почивка и тн ... ааа Мерси ...

    Коментиран от #12, #13

  • 5 гост

    61 2 Отговор

    До коментар #3 от "САП":

    В САЩ е точно така. Гледаш карат нови коли на лизинг, всякакви елетроники и стоки се предлагат първо там, голяма част от хората живеят в къщи, големи и просторни с дворове за 100-200х.долара. Но според проучвания едва 30% от хората там могат да посрещнат извънредни разходи от над хиляда долара. Всичко им зависи от кредитния рейтинг, а колкото повече кредити си обслужил, толкова по-добър е този рейтинг, човек без заеми за тях е рисков, а не надежден. Така е и в повечето европейски страни.

    Коментиран от #7

  • 6 патриотъ

    53 4 Отговор
    То остава и жилищата да ни отнемат,щом ни завиждат?!Няма да се учудя,ако направят данъците за имоти непосилни и така да ни направят равни със западняците.

    Коментиран от #26

  • 7 САП

    42 0 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Как ще си надежден за тях, като не са ти сложили хомота да те впрегнат с дългове. Винаги можеш да им теглиш благословията да избягаш от тях.
  • 8 Гост

    37 0 Отговор
    Тук имат имоти но поне 30%са по селата,стари къщи Я имтрябват я не!А и не може да ги опазиш от крадци !По важно е какво с какво се храним?Цените всеки ден растът!Няма доходна работа в провинцията .а в София Наемите са високи!
    Така че !30% от жилищата поне не се ползват,все едно ги няма!
  • 9 Стравогин

    66 7 Отговор
    Половината от този "висок" процент в България са собственици на панелни кутийки с изтекъл ресурс, друг голям процент притежават изоставени къщи в обезлюдени села и градове
  • 10 Ай стига, бе!

    32 1 Отговор
    Уморих се да чета неверни неща в темата за имотите!
    Потребността от покупка на имот се определя от начина на живот.
    Ще дам прост пример: имоти в Австрия.
    По-горе е посочено на графиката - 37%. Какво??? Население с имоти или население без имоти?
    Така стой въпросът там:
    1. Повечето млади австрийци приключват общото си об аьование след 10-ти клас (задължителен), като след това учат в професионално училище и на 18-19 годишна възраст започват работа. Голяма част са и млади фермери - в семейни, потомствени ферми.
    Едва 24% от населението на Австрия завършва висше образование с някаква степен.
    Обичайна практика в Австрия е пълнолетните граждани, работещи и издържащи се сами, да живеят отделно и самостоятелно от родителите си.
    30% от населението са млади хора, между 18 и 30 годишна възраст, които мигрират в страната, търсят и подбират по-високите а работа, съобразно квалификацията си.
    Нормално е, тези млади хора да не купуват жилища на такъв етап от живота си, поради факта на миграция вътре в страната.
    Веднъж установили се в даден район или селище и създали семейство, повечето от тях се стремят и към свое жилище. Мнозинството предпочита да живее в къщи, в по-малки селища, но близо до големи центрове.
    За австрийците не е проблем да шофират по магистралата дори и 100 километра еднопосочно, за да отидат на работа. Освен това, перфектният обществен транспорт се грижи и за тяхната мобилност (влакове, движещи се със 170 км в час осигуряват възможността да се ж
  • 11 Ай стига, бе!

    47 5 Отговор
    Отрязахме ме по средата!
    Лъжа, лъжа и пак лъжа!
    Прекрасен, слънчев апартамент в Австрия, 80 кв.м. с цена 83000 евро!
    Къща в курортен център - РЗП НА ДВЕТЕ СГАДИ ОБЩО 1600квм., Ябълкова градина 8,5 декара заедно с имота - на цена 132000 евро - с всички допълнителни разходи!!!
    Средна заплата:2500-3000 евро - 14 пъти в годината.
    Минимална пенсия 1000 евро - 14 пъти в годината - двойна - за Великден и Коледа!
    Стандарт на живот - несравним!
    Е ????
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Фео

    20 16 Отговор
    От България по хубаво няма. Не гледайте колко получават, а колко им остава след като си платят наема и режийните. Живее в Западна Германия. Собственост нямат наем за двустайно от 1300 нагоре плюс режийни 400 плюс гараж 100 плюс интернет 60 плюс ток 80или 100 и 2000 заминали. Това е средната заплата на полицай. Какви ресторанти какви молове какви развлечения. А за храна ако няма до теб втори работещ няма да ядеш.а за услугите подстрижка или хем чистене? А как се работи тук _без почивка. А данъците за здравна каса плаща 400 евро минимално

    Коментиран от #17, #23

  • 15 Фео

    14 13 Отговор
    От България по хубаво няма. Не гледайте колко получават, а колко им остава след като си платят наема и режийните. Живея в Западна Германия. Собственост нямат наем за двустайно от 1300 нагоре плюс режийни 400 плюс гараж 100 плюс интернет 60 плюс ток 80или 100 и 2000 заминали. Това е средната заплата на полицай. Какви ресторанти какви молове какви развлечения. А за храна ако няма до теб втори работещ няма да ядеш.а за услугите подстрижка или хем чистене? А как се работи тук _без почивка. А данъците за здравна каса плаща 400 евро минимално

    Коментиран от #16, #29

  • 16 Умен

    16 11 Отговор

    До коментар #15 от "Фео":

    Не лъжи. Наем 450 евро за двустаен с включено паркомясто и режийни. Заплата чисто 2000 евро. Е, ако си образован. За запдана Германия става въпрос, рурската област.
  • 17 гост

    8 7 Отговор

    До коментар #14 от "Фео":

    Публикувано във факти.бг: Какви ресторанти какви молове какви развлечения.............батка ти някога ходил ли си в Германия?
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Име

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ю Кортес":

    Преди да се опиташ да коментираш "компетентно", се увери, че можеш да пишеш грамотно..
  • 20 софиянец

    6 2 Отговор
    На 15 -тина км от жълтите павета - в Бусманци цените на апартаментите са - 1-стаен.....1 000 лв.....2 - стаен ….2 000 лв. И само да попиташ - ще те гонят до околовръсното да ти го продадат . Е аз богат ли съм- мога да си купя цял вход ?
  • 21 ФАКТ

    15 2 Отговор
    Във България е същото !!!! Сега много малко хора,могат да си купят апартамент !!!! Несъответствие между заплати и цени на имотите -те са в ЕВРО !!!! Само чужденци ще купуват ! Българите в ЕВРО ли получават заплати ?????? Българите с най-ниските заплати НИЩО не МОГАТ да купуват!!!!!!
  • 22 Реалист

    14 5 Отговор
    Стига глупости. На повечето от тези честа, с 3-4 изключения, жилищата са по евтини от София, съобразено със стандарта на живот и доходите.
    Стига сте надували пазара на имоти в София!
  • 23 Azazel

    7 7 Отговор

    До коментар #14 от "Фео":

    Нека позная: а ти, в България живееш на 40 г. при майка ти, тя ти готви, пере и чисти, докато ти цял ден си висиш на дивана и гледаш телевизия, а вечер я изврънкаш с 2 кинта от пенсията ѝ, за да си купиш бира в пластмасова бутилка и да отидеш при пичовете в парка - да им разправяш колко е зле на запад?...
  • 24 vasik atanasova

    4 7 Отговор
    няма такива нациии
    има мързеливи хора
    братовчед ми има къща и тука и в холандия
    в амстердам
    тегили 300 000 евро и си взе къща на три етажа в центъра на амстердам
    сега 30 години ще е изплаща но си има къща там и жена му и децата му са при него
  • 25 Ввв

    9 6 Отговор
    Абе много хубаво в БГ пък никой не се връща,защо така бе журналя лъжци?
  • 26 Пешо

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "патриотъ":

    Вече вдигат данъка на основното жилище - гей Горанов го каза. Подготвят законов рекет и за собствениците на повече от едно жилище...

    Коментиран от #27

  • 27 vasik atanasova

    3 1 Отговор

    До коментар #26 от "Пешо":

    ТОВА Е ИСТИНАТА
    МОР ЗА БЪЛГАРИНА
    И КОЙТО ИЗДЪРЖИ
  • 28 Кумчо Вълчо

    4 0 Отговор
    Горките западняци.
  • 29 Гочито

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "Фео":

    На швабата пари за химчи и пострижка не му остават викаш? След режийните кайш? Аз на химчи дрехи не давам, и косата не я стрижа. Така спестих за три апартамента.