13 Декември, 2018 16:46 3 731 8

Още 2 години строим без общ устройствен план

  • зут-
  • промени-
  • закон-
  • парламент-
  • оуп

Парламентът прие промените в ЗУТ на първо четене

Още 2 години строим без общ устройствен план - 1
Снимка: Shutterstock

До 2021 г. се удължава срокът за приемане на общи устройствени планове (ОУП) от общините. По този начин застрояването без подобни планове може да продължи до 2021 г. Промените бяха приети със 110 гласа „за” и 30 „въздържали” се. Основната причина за удължаването на сроковете е липсата на одобрени и влезли в сила общи устройствени планове. А това е в резултат на обжалване на процедурите за избор на изпълнител по реда на Закона за обществените поръчки. Също така е налице затруднено набавяне на необходимите изходни данни и информация, свързани с устройството на съответните територии. Забавяне има и при съгласувателните процедури с централни и териториални администрации, експлоатационни дружества и основно с Министерството на културата и Министерството на околната среда и водите.

Към момента само 70-80 общини разполагат с ОУП. Някои депутати предлагат да се обмисли варианта за финансова подкрепа за онези общини, които са с по-малък бюджет и нямат възможност да изработят такива планове. Според други, проблемът не е в липсата на пари, а по-скоро в липсата на желание на част от общините. Депутатът Александър Ненков припомни, че МРРБ отделя по 5 млн. лв. на година за изготвянето на ОУП. Някои общини обаче не правят ОУП, тъй като без тях може да си застрояват и да си правят изменения на плановете както искат, без да минават дългата процедура по изработването на общ устройствен план.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Софиянеца

    29 0 Отговор
    Значи са гласували всеки да си строи къде му изпадне парцелче както се случва навсякъде в София нарочно не изготвят план оставят вратичка общините! Това ако не е корупция здраве му кажи!
  • 2 Бай Пешо

    9 0 Отговор
    В София е лудница ,защо не се застроява извън града ,какво искате СТАЧКИ ,Протести и сваляне на правителството!!! Това е поредното безхаберие на управляващите!!!
  • 3 Kniaz

    5 0 Отговор
    Реално погледнато продължават да се изкупуват земеделски земи и да се сменят статути . Сега ще има нова вълна земеделски земи които трябва да струват 1000 евро декара а ще се продават по 30000 евро
  • 4 056

    2 0 Отговор
    Законът позволява масовото презастрояване. Бургас се превърна в гето, задръствания навсякъде. Наблъскани квартали с кооперации, в които не може да се върви от коли. За места за паркиране да не говорим.
  • 5 бббббб

    4 0 Отговор
    Тъкмо докато те са на влас.Защото докато гледам народа едвали ще има предсрочни избори.
  • 6 432

    3 0 Отговор
    Строим е доста не на място казаха дума... строят ТЕ, ние-хората духаме супата на схемата
  • 7 Гост

    3 0 Отговор
    Значи си гласуваха да продължат с наглото застрояване без план.Строи се на хаос.мафия голяма.
  • 8 валили

    1 0 Отговор
    Аз съм в шок от един цитата "Публикувано във факти.бг: а по-скоро в липсата на желание на част от общините" . Планово преустройство значи едно село или град да бъдат означени територии за 1 - жилищно строителство 2 - за индустриална зона 3 за земеделски земи 3 - обществен транспорт , спирки , детски градини , и така на татък .. за да може въпросното селище да не се превръща в куп тор и безобразие .. и да има всичко от което се нуждае подредено и красиво ... И пак забележете ,, НЕЖЕЛАНИЕ НА ОБЩИНИТЕ " .. защото там се лапат огромни рушвети когато е хаус . А плановото преустройство ще им върже ръцете .