Last news in Fakti

2 Януари, 2019 13:37 1 850 2

Историческа къща е почти разрушена

  • къща-
  • култура-
  • дом-
  • бургас-
  • шагунов

В нея 50 години е живял и творил композиторът Георги Шагунов

Домът на известния композитор Георги Шагунов – автор на „Химна на Независимостта” е в крайно лошо състояние. В него творецът прекарва 50 години от живота си, а днес е дори опасно да се влиза в нея, тъй като в някои помещения има опасност от срутване на таваните.

„Какво ужасно безпаметство! Все едно, че влизам в гробница! На този балкон му беше последните години любимото място… Ето тук на един стол с халат и с една котка в скута седеше почти цял ден”, споделя пред bTV композиторът Кирил Дончев, който пази спомени от детството си за Шагунов.

За да бъде опазена от бездомници, днес къщата на маестрото е с катинар и със заковани врати и прозорци. „Освен покрива е засегната най-вероятно и подовата, цялостно подовата конструкция… В тази връзка предложихме цялостно реставриране и реконструиране на сградата", казва арх. Венета Иванова от община Бургас. Процедурите по съгласуване на ремонта между общината и Министерството на културата са в начален етап.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тъпчев

    6 0 Отговор
    Това е просто една стара сграда за събаряне, не знам защо искате да идолизирате сградата и да си я направите кумир - може да я направите на голяма мартеница направо...
  • 2 Гост

    1 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Процедурите по съгласуване на ремонта между общината и Министерството на културата са в начален етап.
    Докато приключите тази процедура, няма да има върху какво да я приложите. Къщата ще се е разпаднала или някой "клошар" ще й е драснал клечката, ако е на апетитно място.