Last news in Fakti

24 Януари, 2019 13:51 8 778 49

Продавачите вече не отстъпват от цената

  • жилища-
  • цени-
  • отстъпка

Близо 40% от имотите се продават на офертна цена

Продавачите вече не отстъпват от цената - 1
Снимка: М. Богданова ©

Един от основните фактори, които показват дали цените на имотите, и по-конкретно на жилищата, са надценени или подценени, е отстъпката, до която се стига по време на преговори. През последната година при близо 40% от покупко-продажбите на апартаменти в някои централни квартали на София се реализират на офертни цени. При 26% отстъпката варира между 1000 и 5000 EUR, а при 11% тя е от 5000 до 10 000 EUR.

„Активният пазар и растящите цени мотивираха редица продавачи да покачат неразумно началните си оферти. Това правеше имотите им почти непродаваеми. През 2018 г. наблюдаваме нова тенденция – този тип собственици вече разбраха, че трябва да отстъпят от цената и че пазарът няма да върви винаги нагоре. Затова и сме свидетели на такъв сериозен ръст на покупките с компромис – над 10% от имотите се продадоха с отстъпка в размер над 10 000 EUR”, казва Люба Атанасова, изпълнителен директор на агенция „Имотека”.

Цените на жилищата отчитат плавен ръст през 2018 г. Тази тенденция се отнася най-вече за качествените имоти, уточняват посредници. През новата година няма да станем свидетели на драстично поскъпване. „Оттук нататък ще станем свидетели по-скоро на устойчивост. Вероятно е още през 2019 г. или началото на 2020 г. да настъпи период на „замръзване” на ценовите нива, но за спад е твърде рано да се говори. Ако има понижаване на този етап, то ще бъде слабо и само за отделни райони и имоти. Очаквам след периода на постоянен ръст да последва време на стабилност”, казва Атанасова.

За столицата покачването в ценовите нива на годишна база през 2018 г. е било около 9.5%. Основни фактори за него са били повишените цени в райони като Лозенец, Изток и Изгрев, Иван Вазов, Център, Яворов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бисер

    84 21 Отговор
    Този балон,рано или късно ще се спука!

    Коментиран от #5, #14

  • 2 Цеце

    40 44 Отговор
    Няма да поевтинеят, защото всичкото провинция иска да живее и работи в София - по-високи заплати, повече възможности за работа - само който не иска, не работи в София.

    Коментиран от #7, #12, #37

  • 3 смях

    56 16 Отговор
    Глупости. "За спад е твърде рано да се говори"... Ами влезте в някой от сайтовете за недвижими имоти и погледнете историята на цените. Спада не само е започнал, а вече се засилва (в един момент става лавинообразен, вероятно близките 6 месеца ще наблюдаваме този феномен). Всеки гледа да продаде докато цените са още са високи.
  • 4 Vinetutkata

    57 9 Отговор
    Като не отстъпват от цената пред купувачите, скоро ще отстъпят пред ЧСИ. Този мач го играхме през 2008-2011.
    "Офертата се не променя", пееше Гацо Бацов.
  • 5 бл.134 в Зап. парк

    34 10 Отговор

    До коментар #1 от "Бисер":

    Къпувайте братя и сестри - няма балон , няма плондер .
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Цецкеййй

    36 3 Отговор

    До коментар #2 от "Цеце":

    ..., то се свършиха българите бе! Като дойдат афганистанците, тогава пак ще растат :-)))
  • 8 хахахаха

    60 4 Отговор
    Компаниите които управляват недвижими имоти гледат всячески да запазят спада на цените в тайна за да имат време се отърват от имотите с ниска ликвидност докато цените са високи. За това и периодично гледаме подобни "новини" в които ни убеждават как това са точните цени за нашия пазар, как нямало да спадат повече, най-много "замразяване на цените" и тнт. Пълни глупости! Същите тези хора преди година ни обясняваха как цените ще растат поне още 5 години и едва ли не сме само в началото на растежа.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ???

    25 3 Отговор

    До коментар #9 от "CUKOVSKI":

    Хахаха......ти серозно ли?!? 2500-3000 евро е нормално...хахаха
  • 11 Деси брокерката

    39 6 Отговор
    Уважаеми другари и другарки балонът вече е спукан а сега се наблюдава ефекта на налягането кой както може да продаде на по висока цена

    Коментиран от #13

  • 12 Икономист

    41 2 Отговор

    До коментар #2 от "Цеце":

    Много плоски съждения. Добре платена работа има в международните аутсорс компании. Вместо да неамат немски финансист за 3к евро заплата, взимат български за 2к лева или 1/3 икономиа на разходите. Утре ако дойде свиване на производсвата и нуждите на предприятието от определени специалисти рязко намелее, фирмата си затваря БГ офиса. Нашия финансит с 2к чиста заплата остава с опцията да отиде в БНБ или в някое министерство за заплата от 1200 лева или някоя фирмичка частна фирмичка на издънката на някои комунистически род за 700-800 лв. С ипотеката по 1000 лева на месец вноската става непосилна. Хайде умножи сега това по хилядите служители на фирми в бизнес парка и ето ти кризата.
  • 13 От Хасково

    4 6 Отговор

    До коментар #11 от "Деси брокерката":

    Деси Иванчева, да не си ти, скапа?
  • 14 хо хо

    17 34 Отговор

    До коментар #1 от "Бисер":

    Тези глупости се говорят от 10 години, но докато умници като тебе продължават да го повтарят, цените си растат, а кучетата си лаят
  • 15 adadad

    22 2 Отговор
    Сега няма ли да кажете че през 2018г. не са много сделките защото са на зелено и ще се регистрират 2019г. (три поредни години минаваше)
    2017г. беше супер успешна в София и имаше "голям ръст на сделките" около 6-7% на годишна база
    2018г. Имаше много голямо търсене затова се покачиха цените а ръста е колко 0% на годишна база?!

    :)
  • 16 Гостенин

    17 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "над 10% от имотите се продадоха с отстъпка в размер над 10 000 EUR"

    Я пишете първо с колко % са били надути цените и после колко % е отстъпката при сделката, от другото няма никакъв смисъл.

    Значи днес качваш цената с едно 40000-50000 EUR, а след месец при сделката смъкваш едни 10 000 EUR.
  • 17 Милен

    26 1 Отговор
    Когато предлагането стане в пъти повече от търсенето,какво се случва?...........

    Коментиран от #35

  • 18 Буко Баламата

    15 15 Отговор
    Така е като всичкото селяк иска да е софиянец.
  • 19 цеца

    10 1 Отговор
    мда, а сега кажете и колко са новите разрешителни за строителство и колко са реалните нови площи които ще са готови в близките 2 години
  • 20 Изкуствен пазар

    33 6 Отговор
    Цените в София са абсолютно необосновани, имайки предвид инфраструктура, качество на въздуха, общински услуги, места за паркиране и релаксиране и т.н. Много от жилищата стоят празни от години, докато млади родители, сираци и възрастни се свират в субстандартни места за живеене. Няма добрина, няма справедливост в повечето случай. Богаташите и брокерите забравят, че човек идва гол на този свят и гол си отива. Не можеш да отнесеш богатствата си.
  • 21 Гъдьо Гедев

    30 1 Отговор
    Ако тези, които са родени на село или в по-малък град и си имат там работа и поминък е много по-добре и разумно да си живее в родното място бе да се налага да плаща безумно висок наем каквито са в София и да се радва на чист въздух, тишина и спокойствие, а не на мръсен и смръдлив въздух като в столицата и страхотна шумотевица и пълна лудница! Кому трябва тази идиотска градска простотия?! Разумните и практични хора, които мислят за себе си и здравето и спокойствието на близките си си продава или отдава под наем сградското жилището и се изнася в провинцията в някое живописно селце, където няма цигани и се спасява от дивотията. 😃
  • 22 наблюдател

    11 8 Отговор
    алчните брокери, строители и банки надуха нов имотен балон, който всеки момент ще каже пук и тогава ще си купя една 2стайка за 1 евро. От 2016 го чакам това и все остава за следващата година, нейсе
  • 23 гост

    12 4 Отговор
    селата само 40 км от големите градове са между 5 и 10 хил.лева с гаражи и сайванти и няма купувачи
  • 24 Гъдьо Гъдев

    9 3 Отговор
    Ако тези, които са родени на село или в по-малък град и си имат там работа и поминък, е много по-добре и разумно да си живеят в родното място без да се налага да плащат безумно високи наеми, каквито са в София и да се радват на чист въздух, тишина и спокойствие, а не на мръсен и смръдлив въздух като в скапаната столицата както и на страхотна шумотевица и пълна лудница! Кому трябва тази идиотска градска простотия?! Разумните и практични хора, които мислят за себе си и здравето и спокойствието на близките си си продават или отдават под наем градското си жилищет и се изнасят в провинцията в някое живописно селце, където няма цигани и се спасяват от дивотията. 😃

    Коментиран от #36

  • 25 Гост

    10 4 Отговор
    "Не отстъпваха" е правилно да се каже, защото почива на данни от последната година.
    Хайде да видим след 6-10 месеца, като ни засипат с прогнози за апокалиптична криза :)
  • 26 Владимир Йосифов

    10 8 Отговор
    Отстъпка от 1000-2000 евро не е отстъпка от цената, а плащане на част от комисионната която купувача дължи на брокера си.
    При продажна цена от 120 000 евро да се говори за намаление на цената от 2 000 евро е меко казано странно.

    Още не е завършен ремонта на ул. Граф Игнатиев и е ясно, че цената на кв.м. ще бъде без коментар. Защото купувачите разбират, макар и след 30 години, че #местоположението е важно.
    А, край Свети Седмочисленици няма да се предлагат стотици апартаменти.
    Няколко годишно !!!
    Това е. Няколко годишно.

    И, който иска да живее на Графа ще трябва да се абонира в агенция за недвижими имоти и когато се появи апартамент в района ще долети да го плати. Без да коментира цената .
    Защото това е Графа.

    Сигурен съм, че в 123 Properties имат поръчки за добри места в София. Нормално е. Пазар имоти вече предлага тази услуга.

    Да, ще има сваляне на цените в Гранични квартали и квартали без метро !
    Истината е важна.
    Поздрави,
    Владимир Йосифов,
    реклама на местоположение в София

    Коментиран от #27

  • 27 hmhmhm

    17 3 Отговор

    До коментар #26 от "Владимир Йосифов":

    Не мисля че живеенето на Графа ти дава предимства. Първо там няма големи магазини в който да си пазаруваш. Паркоместата са трагедия. Шума и народа са в пъти повече. И като добавиш някой богаташ като съсед който се прави на интересен не мерси. Зелените площи са само в парка.
  • 28 ТМВ

    6 3 Отговор
    До коментар#20
    Не е вярно,човек идва гол на този свят и го изпращат с един кат дрехи......!!!
  • 29 Someone

    6 2 Отговор
    От новината разбираме, че над 60% от сделките се реализират с отстъпка, което значи, че е добре да не бъдете скромни, а да си поискате корекция на цената. Според статия на money.bg от миналата седмица, пазарът на недвижими имоти в София е изпаднал в застой, което означава, че няма достатъчно търсене за текущото предлагане, което означава, че балона върви към последната си фаза - спукване т.е. който продавач е дал прекалено висока цена и не продаде сега ще трябва да се надява някога в бъдещето да има ново КТБ, за да има нов балон...
  • 30 Аз съм това което съм

    10 0 Отговор
    Виждали ли сте долнопробен магазин в краен квартал. Някоя стрина купила най гадните обувки за по 5 лв сложила им цена 40лв. И налепила навсякаде лепенки промоция 50% намаление от цената. Е сега си представете,че всички магазини в София са се разбрали и са напралили така. Реално тая стрина от статията го и признава това нещо.
  • 31 антон хаджипетков

    5 7 Отговор
    Ако се стигне до имотен балон, причината ще бъде само и единствено действията на банките отвъд океана. Някой да си спомня това?! Коментарите на родна почва са най вече емоционални и не оказват никакво въздействие върху пазара.
    Ако се върне от оня свят някой голям предприемач от преди 60 години има да се чуди от къде са се навъдили толкова разбирачи от цени и балони. Истината е, че с приближаването на еврото се засилва и паниката по спасяването на парите от бурканите и дюшеците.
    Бих посъветвал тези които продават, ако може да се въздържат няколко години от продажба ще бъде по добре отколкото сега да продават и после да се чукат по главите. И накрая- за Бога братя, продавайте само в долари. Сещате се защо, нали?

    Коментиран от #32

  • 32 Умен

    14 3 Отговор

    До коментар #31 от "антон хаджипетков":

    Имотен пазар в БГ няма. Всичко се диктува от алчни брокерчета без грам икономическо образование, които и градушка да удари пак ще го изтъкнат като причина за поскъпване. Уж имало голямо търсене а трета година се въртят едни и същи имоти!!! Но дори и тяхната спекула е слаба пред световната икономика. Вдигат лихвите в САЩ и даже Тръмп пропищя в туитър. От тази година и ЕЦБ почва да вдига лихвите а на фона на огромния процент на кредити, които трудно се обслужват дори и сега, балонът ще се спука!
  • 33 антон хаджипетков

    6 2 Отговор
    Фалшивите новини са навсякъде в това число и тези, за цените на имотите. Моят въпрос е: -"Защо не се издават каталози и калкулатори, за определянето на точно обосновани цени по градове, райони, квартали, такива каквито има за Лондон и Москва например"? Всеки имот на пазара да бъде със своя страница- досие, ама подробно. Сега какво се получава, собственика определя цената на базата тук-видял, там-прочел. Горе долу- мъгла. И тази мъгла става обект на безкрайни тълкувания. Липсва реална информация, което пък води до завъртането на спекулации. Който иска да добие по ясна представа да се разтърси в https://www.numbeo.com/property-investment/ .

    Коментиран от #38

  • 34 ffssfs

    5 1 Отговор
    През последните години кога точно правеха отстъпки от цената, че сега няма? (само нагоре цената за едни и съши имоти) (имоти от 75-76кв. м взеха да ги пишат 85-90кв. м) :)
  • 35 Да да

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Милен":

    Ами да почакаме и да видим, че от няколко години, а също и сега, е точно обратното ...
  • 36 Наистина ли

    10 2 Отговор

    До коментар #24 от "Гъдьо Гъдев":

    Много ми е интересно кое е това чудно китно селце в БГ без цигани и безброй крадци, което вече да не завладяна от новобогаташи, псевдо бизнесмени, известни личности с високи огради и тн. Където да има свестен водопровод, а не постоянно "режим" водата; за канализация да не говорим. И от къде ще се осигуряваме финансово за този идиличен живот?! Хайде малко по-сериозно и да се върнем в реалноста в БГ.
  • 37 от Германия

    5 3 Отговор

    До коментар #2 от "Цеце":

    Не си прав! Само онези хора от провинцията, които не стават за нищо отиват във вашата кочина. Които стават просто се разкарват от страната. Трудно е нормален човек да понесе унижението да си българин и да те управлява софиянец.
  • 38 Умен

    6 2 Отговор

    До коментар #33 от "антон хаджипетков":

    Точно тук му е работата на брокера. Да консултира. Той е експерта, който трябва да прецени факторите и да определи цената. Но реални фактори, подкрепени икономически с факти. А не да ми вика "то КТБ нали и хората почнаха да купуват вместо в банки да си държат парите и за туй голямо търсене" ама фактът е, че спестяванията се повишават, вместо да намаляват, както е логично, ако бяха прави брокитата. Има и много други факти, които оборват лъжите на брокитата от последните 3 години.
  • 39 сдф

    3 0 Отговор
    Кефи ме, че статиите за имоти са с най-голям брой коментари. И все умни хора, дават едни и същи съвети и прогнози от години. Грешни към днешна дата, ама са безплатни :)

    Коментиран от #40

  • 40 наблюдател

    8 2 Отговор

    До коментар #39 от "сдф":

    и ти си прикрит брокер, такива като теб надухте балона, заедно с алчните строители и банки! Още от 2016 съм го казал, все някога ще се окажа прав. Дотогава съм в панелката в Люлин с хазяйката, вие си купувайте по 1000 евро, изчислил съм го , че струва 300. Балъци

    Коментиран от #49

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Метгонтан

    9 1 Отговор
    България и активен пазар ??? Гладни брокерчета наредени на опашка , пускат дезинформация и чакат да папкат парички от балъци изработили ги с дупенце за запад .
  • 43 правилата на играта

    9 2 Отговор
    Забогатяхме или изглупяхме. Всеки купил сам да си отговори на този въпрос. Аз си купих преди няколко години. Цената беше на половина от това сега. И беше паднала от цената подобна на тази сега. Парите ги броих аз,без да вземам заем. Следващия ще го купя на цена с поне 40% надоло от цените сега. Или изобщо няма да го купя все ми е тая. И преди и сега пари имам. Но не купувам когато пазаруват тези без парите. Нека банката да жъне сега. После ще жъна аз. Надявам се да сте забогатяли. Иначе е много тъжно после.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Гост

    6 1 Отговор
    Т.е. повече от 60 процента от имотите се продават с отстъпка. Четем статистиката както е удобно, нали брокита :)
  • 46 Патриот

    3 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Никога не купувайте имот без 2.5 парко места ако искате да живеете като бял човек! Изобщо всеки имот задължително трябва да има 2.5 парко-места. Това е стандарт. И тротоарите трябва да са лят цимент на место 10см дебелина. Без инфраструктура .... скапана работа става, неуредици, губене на време за паркиране ..... или невъзможност и т.н. неуредици.
  • 47 Патриот

    3 1 Отговор
    Никога не продавайте имот на цигани и особено негри, афганци и т.н. небели хора.

    Коментиран от #48

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Нема лабаво

    3 3 Отговор

    До коментар #40 от "наблюдател":

    Я не се ядосвай.Живей си под наем в Люлин, гледай си кефа и забрави за цени от 300е/кв.