Last news in Fakti

25 Януари, 2019 14:37 4 711 24

Колко от европейците ползват ипотечен заем

  • ипотечен заем-
  • жилищен кредит-
  • европа-
  • eurostat

10% от българите, хърватите и румънците купуват без ипотека

Колко от европейците ползват ипотечен заем - 1
Снимка: Shutterstock

Висок остава делът на хората в държавите от Европейския Съюз, които живеят в собствен дом – 70%. При покупката на жилище ипотеката не е опция. До нея клиентите прибягват в краен случай. Едва 24.7% от купувачите ползват заем от банката, когато придобиват апартамент, а 45.3% изцяло купуват със собствени средства, сочат данните на Eurostat. Разликата в ползването на ипотечен заем в Източна и Западна Европа е драстична. Ние, румънците и хърватите сме на първо място по ползване на ипотечен заем. Едва 10% от хората купуват имот без да ползват банков кредит. Въпросните три държави са лидери по собственост на жилища. В Румъния 97% от населението притежава имоти, а в Хърватия – 90.5%. За България този процент е 82.2%.

В Полша едва 11.1% от купувачите на жилища ползват ипотека, а в Италия този процент е 13.6%. В другия край на класацията е Холандия. Там 60.7% от населението има ипотека, но трябва да се отбележи, че процентът на собственост е малък.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 наблюдател

    16 6 Отговор
    алчните брокери, строители и банки надуха нов имотен балон, който всеки момент ще каже пук и тогава ще си купя една 2стайка за 1 евро. От 2016 го чакам това и все остава за следващата година, нейсе

    Коментиран от #2, #3, #5, #8, #20

  • 2 Гост

    9 3 Отговор

    До коментар #1 от "наблюдател":

    Хубаво чакаш ама защо го разгласяш наляво надясно, ако ти се купува купувай, като ти се чака чакай - стига глупости :)
  • 3 ссс

    18 6 Отговор

    До коментар #1 от "наблюдател":

    Ти,Кавраков, 3 години предвиждаш,че "ей сега ще се спука балона", сега започваш 4-та година на прогнози. Дано да не залагаш на мачове, че и там няма да ти връзва.
    Иначе дано да няма спукване, а плавно охлаждане, защото всеки разък спад е заради Световна или регионална криза - покачване на цени на основни стоки и продукти, увеличаване на безработица, намаляване на раб. заплати, фалити на фирми и прочее. Ама то трябва и да се мисли, освен да си форумен тъпанар

    Коментиран от #4, #6

  • 4 наблюдател

    7 11 Отговор

    До коментар #3 от "ссс":

    не ми обяснавай, брокерче, такива като теб надухте балона да лапате комисионни; барабар с банките, няма друго обяснение

    Коментиран от #7

  • 5 тони

    9 5 Отговор

    До коментар #1 от "наблюдател":

    Не знам какво наблюдяваш, но аз гледам и купувам от 2006 насам и цените все аха да паднат, ама само се качват.
  • 6 Антон 1

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "ссс":

    Не знам кой ти дава минуси , ама тъпаци много !
    Тук логичните расъждения и обективните мнения .......са трудно разбрани !
  • 7 Антон 1

    14 3 Отговор

    До коментар #4 от "наблюдател":

    Че кой ги кара насила , хората да купуват ?

    Само клишета ! Надути са ви кратуните !
    Не разбрахте ,че всичко е на цикли . Добре е само да няма резки движения . За никого не е добре .

    Света няма да спре да се развива . Желанието / алчноста / на хората да притежават и късата памет движат света . Само спокойно , някой ден ще си купиш 100 кв . в. Лозенец за 30-40 Хил . Евро . Сигурен съм ! Сега кретай в Люлин и дврзай !
  • 8 Любомир

    6 3 Отговор

    До коментар #1 от "наблюдател":

    Ще чакаш още дълго балък, това не е имотен балон, случва се неизбежното покачване на стандарта в България и цените се нормализират спрямо европейския пазар. Големите градове в България са в разцвет а не в балон. Купувай сега 2стайката, че до 3-4г. ще са 20% нагоре.

    Коментиран от #9, #10

  • 9 А какви

    10 1 Отговор

    До коментар #8 от "Любомир":

    ще бъдат цените на жилищата след 20г коагто циганите ни стигнат като бройка и започнат да се самонастаняват в празните апартаменти
  • 10 нормален индианец

    8 2 Отговор

    До коментар #8 от "Любомир":

    ''Големите градове в България са в разцвет''
    Тази простотия може само брокер може да я изтърси. Иначе цените е ясно как се надуха. Направиха го заедно банката строителя и големите агенции. Елементарния уличен дилър брокера го знае най добре на него му се казва какво да прави. Истината е,че вскичко поскъпна и поскъпва. Вода ток кола живот наем. Но дохода е все така нисък. Такъв и ще бъде а живота ще поскъпва още. Нямаме кадри за нещо повече. Няма и да имаме защото аз ги виждам хората дето става нещо от тях как си заминават. На фона на тази глупост всичко изтегли заем. Не знам какво е балон и не ми дреме. Знам само,че тия хора няма да смогнат да изплащат. Знам също и,че други като тези вече няма за да върви този кух пазар. Няма никаква драма в това. То си е част от плана. Просто сега идва следващия етап. Елементарна сметка ще ви покаже,че хората им дават заем за по 15-20 години. Те повече години в които да изкарват пари нямат,и банката го знае. Това е всичко което може да предложи глупавия нов българин. 20 години от живота си. За нещо дето започва да се разпада 3 години след като го купи. В София данаците трябва да са поне двоино и скоро ще се случи. Да караш кола трябва да е поне тройно. Там гарантирам поскъпване. Когато правиш сделка за години напред или си продаваш живота. Трябва да предвидиш много променливи. Трябва да си голям оптимист за да мислиш че ще си на работа,а лунатик за да мислиш,че някои ще ти даде повече пари за това което правиш сега за по

    Коментиран от #11

  • 11 Ненормален човечец

    3 2 Отговор

    До коментар #10 от "нормален индианец":

    Ами тогава живей при вашите и си чопли нося ! Тя женати шв те разбере / ако имаш такава / ! Или си живей в наследствения апартамент , то така в лесно да се философства !:)

    Коментиран от #12

  • 12 нормален индианец

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Ненормален човечец":

    Аз съм нормален европеец. Купих си без заем. Абе тоя номер изобщо минава ли. Ми че то в софия повечето хора са от провинцията. Няма как да живеят при мама. Вие не сте много умен брокер. Нещо се напрегнахте. Аз не съм виновен за проблемите ви. Вие сте така ,че се сърдете на себе си.

    Коментиран от #13, #14

  • 13 Олигофрен

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "нормален индианец":

    Не съм брокер , може би не съм и нормален ! Колко съм умен ? Ами ,надали вие може да прецените ! Колко от “нормалните “европейци купуват изцяло със собствени средства и колко въобще купуват ? Ами вие , много сте запознат !
    Сигурно сте купили в момента на спукан “балон “? Все пак сте купили ! Значи , не е глупаво да се купува ,така нали ? По -горе , има един коментар за цикличност , прочетете го !
    Та значи , глупаво е въобще да се отрича купуването , щом и вие умника сте купили ! До този извод стихнаме ние по-глупавоте ! Айде поне кажете ,кога да купуваме ?
    Щото стана ясно ,че все пак купуване има !
    За кредитирането няма да говорим , дълга тема , за която мисля нямате капацитет !
    Жив и здрав !

    Коментиран от #15

  • 14 Ненормален човечец

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "нормален индианец":

    Прочети коментар 7 !
  • 15 нормален индианец

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Олигофрен":

    Аз просто си дадох менеието. Все ми е тая кои купува колко струва дали да се купува тн... Ще го дам пак. Купуваите това което можете да си позволите за да може да го притежавате. В противен случаи притежават вас.
    Аз купих без брокер. Това е отговора ми към вас. Наистина не мога да преценя нито пък ме интересува колко ви е акъла.Така,че ще ви го кажа и по простичко. Да мисля,че няма да печелите от всяка зделка. Спокоино може да се пазарува без посредници. Доверието към брокерите се изпари. Наистина сте разпределили пазара сега. Но в следващия цикъл когато клиента не е глупав а строителя и продавача искат сделка. Спокоино може да ви игнорират само и само бизнеса да върви.

    Коментиран от #16

  • 16 Ти четеш ли ?

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "нормален индианец":

    Не съм брокер ! А пък ти ако искаш професоре и на лекар не ходи и сам си пиши рецептите !:)
    Проблема не е ,че ома брокер в сделката ,а че повечето са малоумни ! Ама темата в друга !! То иначе има некомпетентни и счетоводители ,?учители . Живота обаче си иска професиите и ако нямаше нужда от някого , то поне в по - цивилизованите държави щяха са ги игнорират . А, по темата ! Никой не насилва купувача ! Също така ,няма лошо са ползваш кредитиране до 40-50% от сделката ! Ако имаш и запас ,както и вноската да е до 25% от нетния доход ,какво му е лошото ?
    Купувачите изцяло в кеш , по-често са продали друг имот /още по-често наследствен / и голямо биене в гърдите ,че купуват кеш !
    Живота е такъв ! И аз не обичам банките ,ама не мога да игнорирам услугите им !
    Другото в празно говорене !:)
    А забравих , добре е да помислиш как да игнорираш и монополите на комунални услуги ,че са много досадни !

    Коментиран от #17

  • 17 нормален индианец

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Ти четеш ли ?":

    Държите се като боркер. Или като човек прецакан от брокер. Но имащ се за голяма работа и вместо да признае,че е прецакан. Защитава този дето го е прецакал. Разбира се,че ползвам услуги от професионалист когато правя сделка. Казва се Моят Адвокат освен,че е моята страна в сделката. Тя се занимава и с разни дреболии като прекратяване на договори за посредничество с ексклузивни права.Таксата и е много ниска в сравнение с тази на брокер дето хабер си няма и не е учил нищо. Ще ви дам пример. В една от трите сделки продавачът имаше такъв договор. Прекрати го продаде ми имота на по ниска цена от тази в обявата.Не платих комисионна. А в саита на агенцията написаха,че имота е продаден като дори добавиха още 10к евро. Прост еи така за да си манипулират клиентите с които са сключили някакви измислени договори за посредничество. И за да манипулират пазарът. Аз не се бия в гърдите просто се забавлявам тук.

    Коментиран от #18

  • 18 Най - сетне

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "нормален индианец":

    Адвокат съм ! Но и това няма значение ! Въпроса е принципен . Против нашата гилдия може да чуеш в пъти повече лоши работи !
    Освен всичко 18 години съм външен консултант на банка . И това няма значение ! Нагледал съм се на всичко . И надценени възможности ,както на спекуланти ,така и на обикновенни хора. Едно я ясно обаче . Света е един и същ от стотици години ! Хората са едни и същи ! Така че , ситуацията в ясна !

    Коментиран от #19

  • 19 нормален индианец

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Най - сетне":

    Да хората са едни и същи откакто съществуваме. Експлоатираме се , лъжем се и се манипулираме. Хората трябва да са информирани. Най вече сънародниците ми.
  • 20 Aaa

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "наблюдател":

    Повече от година и половина оглеждам пазара - безумни изкуствени цени и НЕ КУПУВАМ! Накрая си взех от ЧСИ на цена близка до реалната и без заем (тристайка, тухла и не от тия новите с фалшивите квадрати) - ти си чакай да продадеш твоя "без подобрения" на 40000 евро... Напоследък обявите от ЧСИ започнаха да се увеличават...

    Коментиран от #21

  • 21 Aaa

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Aaa":

    Балонът се надува основно от брокерите (не че нямат дял и банките и интелекта на гастарбайтерите, които просто не знаят какво друго да правят парите си и купуват на нереална цена). Пример: почти няма частни обяви - появява се частна обява за апартамент с гараж за 82000 лв., след броени дни обявата изчезва и след това се появява от агенция на 89000 и вече БЕЗ ГАРАЖА!!! И нагло искат комисионна и от купувача неизвестно защо. Жалко, че няма как да се снимат физиономиите им, като им откажеш да подпишеш. :)

    Коментиран от #22

  • 22 Балон

    1 1 Отговор

    До коментар #21 от "Aaa":

    Един да разбере, че наистина брокерите надуват балон, само не разбирам как точно тъй като те са хора от кол и въже, както и тук пишещите, плиткоумници, балона е голям, при 300 евро цена, която съм калкулирал, а аз съм със средно специялно образование, алчните брокери и строители продават на 1000. Нищо, има видов ден, кръвопийци- брокери

    Коментиран от #23

  • 23 всяко нещо с времето си

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Балон":

    Те не са виновни,че някакви луди си продават живота. Обаче ако сега пазаруваш сам се правиш на луд. Остави ги да се наиграят. Те така и биткоинти купуваха даже много хора са с огромни заеми.
  • 24 NikNay

    0 2 Отговор
    При лихва 2,75% какво те бърка да вземеш жилищен кредит за период от 20 - 25 години?