Last news in Fakti

25 Февруари, 2019 16:05 9 609 15

Продадоха имот на безценица

  • земя-
  • кранево-
  • сделка-
  • продажба

Евтината земя е в Кранево

Земя в Кранево е била продадена на безценица от областния управител на общински съветник. И двамата са от ВМРО. Закупеният терен е малко над 900 кв.м и се намира в началото на село Кранево, на главния път от „Албена” за Варна. „Занимавам се с търговия. Имах инвестиционни намерения, тръгнах да търся парцел за развиване на бизнес, по-точно складова база. Изключвам всякакви хотели, ресторанти, категорично държа да бъда разбран, че става дума само за склад”, каза пред bTV Ивелин Ройдев.

След проверка в кадастъра вижда, че в началото на селото, в бившия стопански двор на вече закритата земеделска кооперация, има парцел държавна собственост. „Заинтересувах се каква е процедурата. Подадох заявление с инвестиционно намерение, с всичко, цялата процедура и в следствие вече на моето заявление или моя интерес се обявил търг”, допълва Ройдев.

Търгът е проведен на 19 декември 2018 г. А първоначалната цена е 8045 лв. без ДДС. Според областния управител на Добрич Красимир Кирилов цената не е занижена и е определена по закон. „Съгласно чл. 88 от правилника за прилагане на Закона за държавна собственост е указано, че при провеждане на търгове за продажба на имот, държавна собственост, първоначалната цена не може да бъде по-ниска от данъчната оценка, която трябва да е актуална към момента на продажбата, увеличена с 10 на сто. Първоначалната данъчна оценка, за която имаме удостоверение от община Балчик, е за 7313,10 лв.”, поясни Кирилов.

Според юристи обаче началната цена е трябвало да бъде определена от оценител. Подобна оценка в администрацията не е правена. „По-скоро трябва да се обърнем към чл. 43 от Закона за държавната собственост, където се посочва, че когато държавата се разпорежда с имоти частна държавна собственост, се взема под внимание оценката на лицензиран оценител”, заяви адвокат Милко Пенчев.

Двама са кандидатите, които се явяват на търга – Ройдев и фирма от Пловдив. „Печели физическото лице със сума от 11 999 лева, а другото лице е предложило сума от 9239 лева”, заяви областният управител.

Така Ройдев печели търга с цена близо 13 лева на квадратен метър. „Предлагането за урегулирани парцели с ПУБ в село Кранево е на цени от 25 евро за квадратен метър. Но реално на какви цени се осъществяват сделки, нямам информация”, каза Галин Димитров, консултант в агенция за недвижими имоти в Балчик.

Спечелилият търга Ройдев е общински съветник в Балчик, избран от ВМРО, и е съпартиец на областния управител. И двамата са категорични, че договорки между тях не е имало. „Аз не определям цената. Заради самия факт, че аз излизам с името си, че съм играл с името си, не с прикрити и подставени лица, считам, че дотук всичко е било напълно нормално и законно”, категоричен е Ройдев.

„Нямаме оказан никакъв натиск, нито имаме някакви уговорки. Самата цена е формирана на база закона и не може да бъде по-ниска”, посочи и областният управител Красимир Кирилов.

Преди 5 години съседен имот е бил закупен от кооперацията за около 40 лева на квадратен метър.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Инкогнито

    25 1 Отговор
    4 € на квадратен метър на морето???!!!

    Коментиран от #11

  • 2 Този

    29 0 Отговор
    ЦИРК....и смешници-патриоти!
  • 3 2323

    19 24 Отговор
    Четете ли въобще, че имота е в стопанския двор. Освен за склад и база, за друго не става. Ама на Ганя като му запалят фитилите и хейти първосигнално без да мисли. Който иска да пробва да строи хотел там и за добро утро да му ръмжът трактори от 5сутринта. Отделно имало е търг и е спечелила най-висойата цена. Ако беше интересен имота цената щеше да е друга. Около морето земеделието е доста добре развито и повечето тупани не осъзнават този факт. Хората вадят пари и от друго, това не е Слънчака, та хотелите да хранят града

    Коментиран от #14

  • 4 гост

    29 2 Отговор
    Да не излезе, че след 6м. му сменят статута и вдигнат хотел там? Понеже половината хотели са построени точно на този принцип: купуват евтино земя с друг статут и после го сменят, а за това дали е само за склад или не, земята си е земя и ако общината е искала да изкара някой лев, то сама е щяла да потърси оценител и да проведе търг, на който да вземе 5 пъти повече. Ясно е, че са си шушукали.
  • 5 ЧИБУРАШКА

    6 1 Отговор
    СХЕМА ДАНО ИЗРИГНЕ ВУЛКАН
  • 6 Като гост

    8 13 Отговор
    Имало е търг, всеки е могъл да участва. Обявява се официално. Халал да му е на човека.

    Коментиран от #10

  • 7 Балон

    2 6 Отговор
    Сега пак ще построят блок там, балона се е надул яко, като плондер ако мога така да се изразя икономически, понеже съм завършил више икономика в УНСС, разбирам ги тия неща
  • 8 Hmmm

    2 3 Отговор
    Kak puk dr namirvat evtino??
    Nie kato tursime ne namirvame.
  • 9 дсему

    4 6 Отговор
    Коментаторите тук имат ли си на идея къде е въпросният,,краварник,, и колко струва реално един декар в Кранево?Даже много е платил човека.
  • 10 БашБойковщина

    6 4 Отговор

    До коментар #6 от "Като гост":

    Имало е търг в който,той и някой негов човек да участва, колкото да се нарече търг,но направо си му го продадоха за без пари.Защо никой не разбра за този търг,нима няма други инвеститори,които не биха купили този имот край морето за жълти стотинки.Но най-комичното е че някой хора вярват,че е било на късмет работата.Събуди се Българино,недей да живееш в заблуда!!
  • 11 незнайко

    6 5 Отговор

    До коментар #1 от "Инкогнито":

    Какъв имот на морето ? Това си е накрая на селото даже няма канализация ! Купил го човека и сега ще го разработва а това струва ПАРИ !!! Защо не играхке Вие и да дадете 14 000 лева примерно ???
  • 12 Townboy

    5 4 Отговор
    Бай Ганьо го е казал точно: "Всичките са маскари"!
  • 13 Пръцко

    2 1 Отговор
    Да бе, веднага му повярвах - складова база в Кранево, дето е вече хотел до хотела :) И какво ли ще складира там "честният" инвеститор...
  • 14 Гост

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "2323":

    Не ми се вижда толкова скандално колкото се опитват да го изкарат. Площта не е 10 декара, а 900кв.м. Общински имоти на търг, винаги са с по-ниска цена от такава от частно лице, което продава личен имот чрез брокер.
  • 15 gog

    0 2 Отговор
    В Добрич общинска земя се предлага за 150 лв. кв.м.