Last news in Fakti

13 Април, 2019 19:51 1 861 12

Над 1600 санирани сгради

  • саниране-
  • сгради-
  • програма

Те са обновени в рамките на Националната програма за енергийна ефективност

Над 1600 санирани сгради - 1

1669 многофамилни жилищни сгради вече са обновени по Националната програма за енергийна ефективност от нейния старт до края на март тази година. Общо 2022 сгради в цялата страна имат сключени договори за целево финансиране с Българската банка за развитие (ББР).

В момента се извършват строително-монтажни дейности по 138 сгради. 91 са на етап техническо обследване, за 7 е обявена обществена поръчка за техническо обследване и обследване за енергийна ефективност, уточняват от Министерството на регионалното развитие и благоустройство. Още 100 са с обявена обществена поръчка за строително-монтажни дейности. По 17 сгради няма започнати дейности.

В общините Бургас, Благоевград и Пазарджик са обновени и с въведени мерки за енергийна ефективност всички жилищни блокове със сключени договори за целево финансиране. В Бургас завършените сгради са 205, в Благоевград – 143, а в Пазарджик 41.

Сред останалите общини, където има сключени договори за целево финансиране с ББР по програмата, с най-много въведени в експлоатация блокове са Хасково – 82, Стара Загора – 72, София – 55, Пловдив – 50 и Перник 40. В община Хасково от 110-те сгради с договори за финансиране с ББР по 6 се работи, 10 са на етап техническо обследване, а за 12 сгради е обявена обществена поръчка за строително-монтажни работи.

В София 166 сгради имат договори с ББР за целево финансиране, като от тях се работи по 42, 32 са с обявена обществена поръчка за строително-монтажни работи, а 30 са в техническо обследване. Реновират се 13 сгради в Пловдив от общо 73 с договори за целево финансиране с ББР. 4 жилищни сгради в общината са на етап техническо обследване, а за пет има обществена поръчка за строителни дейности. По една сграда не са започнати дейности, в това число и обследвания.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жхх ъх

    15 0 Отговор
    Смешен отчет!
  • 2 гост

    19 0 Отговор
    По милион на сграда за облепване с епс и евтина дограма. Реалната бройка трябва да е 3 пъти повече, да точно три пъти повече.
  • 3 "Голямото крадене"

    18 1 Отговор
    е истинското име на тази програма.
  • 4 боцмана

    18 0 Отговор
    Нещо , не ви оттърва да направите отчет и колко парички са платени за санираните сгради , защото всеки ще разбере колко сте откраднали.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Istinata

    14 1 Отговор
    КОЛОСАЛНА КРАЖБА извършват ГЕРБ и фирмите им САМО от санирането: За един апартамент са предвидили 12 ООО лева. За един блок от 200 апартамента = 2.4ОО.ООО ( два милиона и 400 х.) Повечето от хората обаче са си сменили дограмата и са санирали жилищата си, което предполага, че при тях НЕ СЕ СМЕНЯ ДОГРАМАТА, а само се ЛЕПИ МАЛКО СТИРОПОР И СЕ БОЯДИСВА ФАСАДАТА , КОЕТО ПРЕДПОЛАГА НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 2 хиляди лева. Останалите 10 хиляди лева само от един апатрамент са ЧИСТА АВАНТА ЗА ГЕРБ и фирмите им. ИЛИ ОТ 2.4 МИЛИОНА, ОТ ГEРБ ПЕЧЕЛЯТ ДВА МИЛИОНА САМО ОТ ЕДИ ЖИЛИЩЕН БЛОК. !!!
  • 7 onq s konq

    10 7 Отговор
    Миналата пролет санираха долепения до нашия 4-етажен Блок-близнак с по 2 апартамента на етаж след около 2 год чакане да им дойде реда.За 42 дни им смениха ТОТАЛНО 1/Покрив-нови цигли и греди,ПВЦ прозорчета на таваните.2/Цялосно облепване със съответните плоскости на външните стени-2 пъти по-дебели от нашите.3/Всички прозорци, и балконски врати с ПВЦ и съответните стъклопакети.4/Входна врата-ПВЦ 5/Прозорчетата на мазите-ПВЦ.6/Улуци тотално с нови 7/Цялостно боядисване на блока.По мои сметки/грубо/ всеки собственик спечели по около 5 хил. лв без да дадат и стотинка.Към края на процеса обаче собствениците се скараха със строителите/2 бригади-едната турска/ че ПИШАТ,НО НЕ ИЗВЪРШВАТ ПОДГОТВИТЕЛНИТЕ ДЕЙНОСТИ,наличие на малък теч от покрива,дори извикаха ОТГОВОРНИЧКАТА ОТ ОБЩИНАТА командваща ресора.Не знам тя какво каза на бачкерите,обаче всичко беше оправено СКОРОСТНО.Бригадите отмъкнаха с камионче /със съгласието на живущите/ цялата чамова конструкция на двойните стари прозорци/по 28 прозоречни крила на апартамент/,както и "останали материали".боя,лепила, и др.С 2 думи-имате ли възможност да санирате по програмата-НЕ ПРОПУСКАЙТЕ!

    Коментиран от #9

  • 8 Това е истината!!!

    3 2 Отговор
    Малко ми прилича на следното:
    Това което построих ме вие дори не можете да боядиса те (санирах те)...
  • 9 Ernesto Guevara

    8 0 Отговор

    До коментар #7 от "onq s konq":

    Кое му е "безплатното"?Просто ние данакоплатците сме го платили.Тази програма е абсолютна кражба и тотален КОМУНИЗЪМ.ГЕРБ доказват че са комуняги в главите си.Защо с моите данъци ще се санира апартамента на някой мързеливец или некадърник,или циганин?
  • 10 КОЮ

    7 0 Отговор
    А в мразената Русия старите панелки наречени Хрущовки се събарят и се строи ново жилище и пак е по евтино от нащето саниране.
  • 11 Парите не миришат на мухъл

    5 0 Отговор
    Тепърва ще лъснат мащабите на катастрофата . Това което се санира, за тези няколко години , ще се отремонтира , и преправя десетки години.
  • 12 отровно зомби брокер

    1 0 Отговор
    Нямаше ли да им изтича някакъв срок на годност на тия панелки.