22 Май, 2019 15:43 2 195 5

Кандидат за концесията на летище „София” ще строи и национален стадион

  • концесия-
  • стадион-
  • летище-
  • mag-
  • предложение

Заявката за инвестицията е на Manchester Airports Group (MAG) и нейният партньор Beijing Construction Engineering Group (BCEG)

Кандидат за концесията на летище „София” ще строи и национален стадион - 1
Снимка: М. Богданова ©

С официално съобщение до медиите консорциум „Витоша”, който включва Manchester Airports Group (MAG) и Beijing Construction Engineering Group (BCEG), изявява желание да построи и национален стадион. Официално писмото със заявката е постъпило в Министерството на транспорта и в него се посочва, че спортното съоръжение ще бъде изградено по стандартите на УЕФА от категория 4. По предварителни изчисления

стойността на инвестицията е 600 млн. EUR

Това са средства извън офертата за столичния аеропорт, която е на стойност 1.5 млрд. EUR.

В писмото също така се посочва, че новият стадион ще бъде мултифункционален, напълно подходящ за националните отбори по различни видове спорт, световни спортни състезания, както и концерти и фестивали, като той може да бъде завършен навреме, за да бъде използван при евентуално одобрение на домакинството на България на Младежките зимни олимпийски игри през 2024 г.

Според MAG,

районът около летището е
отлична локация за нов национален стадион

подходящ за кандидатурата на България за домакинство на Световното първенство през 2030 г., заедно с Гърция, Румъния и Сърбия. Предложението за новия стадион ще се отличава с типични архитектурни характеристики, като например стадионите Олд Трафорд и Етихад в Манчестър, „родния“ град на MAG.

Строителството на спортното съоръжение ще се ръководи от Beijing Construction Engineering Group, който има опит в аналогични проекти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Будалата

    13 4 Отговор
    ГЕРБ ще напълнят гушата за последно. Дано им при седне.
  • 2 КОИ СА ТЕЗИ...?

    6 1 Отговор
    Консорциум "Витоша " - MAG и BCEG ДАЛИ НЯМА ДА СТРОЯТ С ОТКРАДНАТИ И ИЗПРАНИ ПАРИ ОТ БЪЛГАРИЯ...?!?
  • 3 Винетка

    7 1 Отговор
    Какво летище за 1,5 млрд. лева ? Да вдигнат детските добавки на работещите граждани, за да има повече деца в България! Това си е живо заробване и пълнене на ненаситни търбуси!
  • 4 ДСБ

    7 1 Отговор
    ТОВА Е ФИРМА НА ДПС ИЛИ НА ДС С НАШИТЕ ПАРИ ОФШОРА ФИРМА
  • 5 Реалист

    0 0 Отговор
    Каниш се да умираш ли? Ние ще си ги избираме поне още 10 години докато ви видим крадливото бсп РАЗЧЛЕНЕНО от мазна курна и оффшорката мелез милиЙончева.