2 Юли, 2019 13:42 1 855 0

Темпът на поскъпване в Европа се забавя

  • жилища-
  • цени-
  • прогноза-
  • икономика

До 10% ръст на жилищата през 2020 г.

Темпът на поскъпване в Европа се забавя - 1
Снимка: Shutterstock

Темпът на поскъпване на недвижимите имоти в Европа през 2018 г. беше значителен. През текущата година се отчита леко забавяне, което според експерти ще достигне пика си през 2020 г. Като основа на анализа на ING са взети държави като Германия, Франция, Испания, Холандия, Белгия и Португалия.

В Германия, например, цената на квадратен метър жилищна площ и месечният наем отчитат непрестанен ръст през последните няколко години. Индексът HPI сочи повишение от 5% през миналата година в сравнение с 2017-а. От 2013 г. досега той е нараснал общо с 30%. Анализаторите са уверени, че съществува потенциал ръстът да продължи и през текущата година.

Във Франция увеличението за периода 2017-2018 г. е 3%. Поскъпване на жилищата се регистрира и през първото тримесечие на текущата година. Тенденцията касае не само Париж, но и другите по-големи градове.

Ръст от 6.7% се регистрира и на жилищния пазар в Испания. Към момента забавянето темпът на нарастване на икономиката не оказва влияние върху цените на имотите. Анализатори, обаче прогнозират, че поскъпването ще е минимално през тази и следващата години. Жилищата ще поскъпнат съответно с 4% и 5%.

В Белгия цената на квадратен метър жилищна площ се е увеличила с 3.6% през миналата година. Централната банка е на мнение, че имотите са надценени средно с 6%. Това кара експертите да очакват поскъпване при жилищата от 3.5% през тази година и 3% през следващата.

Значителен ръст от 10.3% отчита пазарът на жилища в Португалия през 2018 г. Поскъпване ще има и през тази година. То ще е в рамките на 8%, а за следващата увеличението ще е поне 6%.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА