3 Юли, 2019 10:11 2 100 8

Картел при обществени поръчки за саниране

  • пловдив-
  • саниране-
  • картел-
  • тотев-
  • кмет

За санирането в Община Пловдив винаги сме играли „най-ниска цена”

Картел при обществени поръчки за саниране - 1
Снимка: М. Богданова ©

„От 2016 г. сме уведомени за разследването на КЗК, но няма нищо общо с нас – нашите обществени поръчки са на най-ниска цена, сумите са в нормите, праговете и в указанията на държавата. За санирането в Община Пловдив винаги сме играли „най-ниска цена“. А вече кой с кого си говори, има си комисия и ако е така – да си го открият. Община Пловдив не е страна по казуса. Ние не сме разбрали, че има такова нещо. Трябва някой отвътре да сигнализира, за да стане ясно, както е в примера с кмета на Тетевен“, каза кметът Иван Тотев по въпроса с разследването на КЗК за картел при обществените поръчки.

Става дума за процедура за избор на изпълнители за извършване на услуги във връзка с подобряване на енергийната ефективност на съществуващи многофамилни жилищни сгради на територията на община Пловдив, проведена през 2015 г., припомня traficnews.bg. Тя е разделена в две обособени позиции за избор на изпълнители за изготвяне на обследвания и втора за оценка за съответствие на инвестиционните проекти, упражняване на строителен надзор и инвеститорски контрол. Общата стойност на поръчката е около 5 милиона, но сумата е разделена измежду множество договори по различните обекти, които подлежат на обследване и строителен надзор.

Картелът е съставен от 33 фирми, които в обединения на консорциуми или единично са дали оферти. Част от тях са спечелили работата на различни обекти, а друга част са залагали само договорени цени, чрез които да елиминират конкуренцията, според изнесената информация от КЗК.

Обществените поръчки за саниране бяха именно под надзора на уволнения преди два дни зам.-кмет Димитър Кацарски, който е бил и председател на комисията. По думите на кметът Тотев обаче, решението му да освободи Кацарски няма нищо общо с разследването на картела.

"Засега сме само уведомени, не е искано съдействие от страна на КЗК от Община Пловдив. Това е нормално, тъй като информацията при обществените поръчки е публична, така че който има нужда от конкретен документ, може да си го намери и види", посочи градоначалникът.

Производството стана обществено достояние в края на 2018 и началото на 2019 година. Към момента уличени са 33 фирми - „Проджект Планинг енд Мениджмънт“ ООД, „Ивалс – Дренски“ ЕООД, „Ди Ви Консулт БГ“ ООД, „Трансконсулт – БГ“ ООД, „Полисструктор“ ЕООД, „Енерджи Про ДМ“ ЕООД, „ЗС Консултпроект“ ЕООД, „Инфра консулт груп“ ООД, „Графити“ ООД, „Енергийна ефективност“ ООД, „Супервайзер“ ЕООД, „Енерджи Ефект“ ЕАД, „ЕП Консулт“ ЕООД, „СМ Контрол“ ООД, „Българо-австрийска консултантска компания“ АД, „Корект Консултинг“ ООД, „Научноизследователски строителен институт – НИСИ“ ЕООД, „ЛЕСС“ ЕООД, „Йода“ ООД, „Контрол-Инвест“ ЕООД, „Микс Инженер Консулт“ ООД, „Пловдивинвест“ АД, „Стройконтрол“ ООД, „Тракия Гарант“ АД, ЕТ „Билдбой - Емил Бойчев“, „Софена“ ЕООД, „Д – Консулт“ ООД, „Ефектива“ ЕООД, „Стройнорм“ ЕООД, „Геоарх“ ЕООД, „Вигора“ ЕООД, „Степ“ ЕООД и „Архкон Проект“.

Всички са уличени за участие в картел, имащ за цел предотвратяване, ограничаване или нарушаване на конкуренцията на пазарa по отношение на процедури, свързани с Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради

Производството пред КЗК е образувано по сигнал на Кмета на Община Търговище, който изпраща на Комисията информация и доказателства за договорки между участниците в обществена поръчка на община Търговище за разпределяне на обектите, възлагани в рамките на Националната програма за енергийна ефективност.

Вследствие на получения сигнал, Комисията извърши внезапни проверки на място в офисите на трима от участниците, „ВМЛ – консулт“ ЕООД, „Архкон Проект“ ООД и „Евиданс инженеринг“ ЕООД. Иззети бяха копия на електронна кореспонденция, съдържащи данни за подобни договорки между участници и в други процедури за възлагане на обществени поръчки по Националната програма за енергийна ефективност в Община Пловдив и Гоце Делчев, включително и в горепосочената процедура.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жоро

    8 0 Отговор
    Узакониха си далаверите ама по европейски.

    Коментиран от #3

  • 2 Майбахът

    7 0 Отговор
    КАРТЕЛА и МОФИЯТА НА ГЕРБ! :(
  • 3 El chochone

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Жоро":

    Точно така работи мафията!
  • 4 безплатно само от мама и тати

    6 0 Отговор
    Спиране на всякакви проекти. Хората свикват, че някой трябва да им направи нещо безплатно. Пенсионерите седят пред блока и си мислят, че държавата МИСЛИ ЗА ТЯХ И СА НАПРАВИЛИ НАЙ-ГОЛЯМАТА ДАЛАВЕРА да ги санират безплатно. Как безплатно като ковчега струва 400лв а некролозите по 1лв. Сега махат оградите по детските градини и слагат едни като за пилчарник, кучкарник. Телени ограждения за склад. Покрай тез програми загрозиха градовете. Спиране на БЕЗПЛАТНОТО ФИНАНСИРАНЕ. Спиране на всички субсидии. Автопарка в моя земеделски град е като в Монако. Кви субсидии кви помощи. Врата на два месеце след саниране на входа ПВЦ вече не се затваря. Каквито са по морето такива са и във всички бизнеси. Ко ми говорят за чадъри и шезлонги. Земеделие, къщи за гости,параклиси,детски площадки,игрища........
  • 5 Реалист

    1 1 Отговор
    Бой по главата и джоба на тарикатите! Сега да връщат със задна дата надвзетото и да им се забрани като физически и юридически лица да участват в бъдеще. Българина още няма изградено европейско самосъзнание за коректност към държавата. ЗАЩО КМЕТА НА ТЪРГОВИЩЕ ТРЯБВА ДА ДОКЛАДВА? КЪДЕ Е КЗК ПРЕДИ ТОВА?
  • 6 хаха

    1 0 Отговор
    Много ми е интересно, когато след дъжд качулка някой пусне мухата. Всеки прост човек като мен е наясно с далаверите им. От давна се знае че това са фирмите на Цецо Цветанов. Сега пак си чешете езиците само.
  • 7 Селянин

    1 0 Отговор
    Цялата пропаднала държава е картел.
  • 8 Хайде на бас,

    1 0 Отговор
    Че комисии, агенции, прокуратури и всякакви други измекяри - контролни органи няма да намерят нищо нередно. 😂