Last news in Fakti

5 Юли, 2019 18:42 1 837 3

Секнаха търговете с общински имоти в Пловдив

  • пловдив-
  • общински имоти-
  • продажба-
  • търг

От 350 имота са се продали едва 6 от началото на 2018 г.

Секнаха търговете с общински имоти в Пловдив - 1
Снимка: М. Богданова ©

Нито един голям търг за продажбата на общински имоти не се е състоял в Пловдив от началото на година, показва справка в графата за разпореждане с публични терени, въпреки че тази година бяха заложени рекордни имоти за разпродажба.

В началото на 2018-а Общинският съвет гласува над 350 общински имота с обща площ от над 150 000 кв.м, припомня trafficnews.bg. От януари досега са се продали на търг едва 6 имота, а най-големият от тях е 100 кв.м. През последните четири месеца пък не е насрочен нито един търг за продажба, което е странно предвид политиката на Община Пловдив в през последните 8 години.

Не бива да се забравя, че Годишната програма на Община Пловдив за разпореждане и управление на имоти общинска собственост се изготвяше от заместник-кмета Димитър Кацарски. Изненадващо той бе освободен в началото на тази седмица, а мотивите бяха „новите предизвикателства пред Пловдив”. Днес стана ясно, че премиерът Бойко Борисов е разпоредил Кацарски да бъде махнат заради забавена преписка за проект на строителен предприемач.

Затишието в продажбата на общинските имоти със сигурност има отношение към работата на Кацарски. Той бе критикуван, че постоянно изкарва апетитни имоти за разпродажба на нищожна цена. През 2018 година бяха продадени 9000 кв.м преди всичко в жилищните зони.

Така тази година бе вкаран огромния терен от 78 670 кв.м в индустриалната зона на „Тракия”. Там бяха описани още 15 имота между 1000 и 10 000 кв.м около улица „Недялка Шилева”. Досега нито един от тях обаче не е предвиден за продажба.

Тази година от програмата за разпореждане с общински имоти бе изкаран терена от 21 дка в район „Западен”. Търгът там дори бе пуснат, като началната цена бе 20 млн. лева, което беше рекордна цена. В крайна сметка от градските власти се обърнаха на 180 градуса и прекратиха търга, като обявиха, че на терена ще бъде изграден парк.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Plovdiv

    3 0 Отговор
    Че то остана ли изобщо нещо непродадено?!
  • 2 Филип ll

    1 0 Отговор
    Хайде да видим кога ще изградят общински парк в Западен върху 21 дка за 20 милиона лева. Май когато видим животни в зоопарка на Тотев.
  • 3 Пловдивчанин...

    2 0 Отговор
    Не мога да се начудя на Пловдивските общини ?Какъв е ТОЗИ поголовен строеж на ГРОЗНИ сгради?Що за безумие ?Пловдив изгуби облика си на Пловдив . Толкова ли няма кадърни проектанти за да вдъхнат Пловдивски дух и облик?Що не си скъсат дипломите и да отидат на село да си копат картофите?