4 Октомври, 2019 09:50 3 157 14

Летище „София“ с трети терминал до 2030 г.

  • софия-
  • концесия-
  • развитие-
  • терминал-
  • летище

Той ще бъде разположен до сегашния Терминал 2

С 86.12 точки френско-германският консорциум „Соф Кънект“ спечели 35-одишната концесия на летище „София“. Техническото им предложение получи максималните 100 точки, а годишното им концесионно възнаграждение ще е 24.54 млн. EUR. Макар да не бяха сред фаворитите по време на процедурата те спечелиха конкурса, благодарение на добрия баланс между инвестиции, летищни такси, приходи и разходи и пътникопоток, обясняват от компанията.

Плановете на консорциума са, до 2030 г. да бъде изграден трети терминал. Той ще се намира до сегашния втори, а първият ще бъде изведен от експлоатация. Това по никакъв начин няма да наруши работата на летището, уверява говорителят на „Соф Кънект“ Стефан Верман, цитиран от Медиапул. В по-краткосрочен план – първите две години, се планират серия технически инвестиции, като например във водоснабдителното съоръжение, пречиствателната станция за отпадни води, система за наблюдение на диги по бреговете на р. Искър. Ще бъдат направени инвестиции и в подобрение на летищното оборудване и инфраструктура, а именно преустройство на обозначителната система на перона на Терминал 1, обновяване на съоръженията за поддръжка и други.

Следващият етап е развитие на летището до 2030 г. и тогава ще бъде изграден новият терминал 3, а сегашният Терминал 1 ще бъде изведен от експлоатация. „Всичко това по никакъв начин няма да нарушава работата на летището. Ще използваме опита си от летище "Ла Гуардия" в Ню Йорк. Новият Терминал 3 ще бъде непосредствено от лявата страна на Терминал 2 и ще минава покрай контролната кула за управление на полетите. Тя ще предоставя възможност за директно качване в самолета през ръкав, както и отиване пеш до него за нискобюджетните авиковпании“, обяснява Верман.

В третата фаза на проекта е предвидена разширяване на Терминалите 2 и 3 и изграждане на нов карго терминал на мястото на Терминал 1. Целта ни е да превърнем летището в притегателен център за столичани с ресторантите, магазините и забавленията, които ще предлага.

Летище „София" ще бъде развивано по примера на това в Мюнхен, което е единственото в Европа с 5 звезди и в момента до него се изгражда стартъп град. Днес летище "Мюнхен" е най-голямото работно място в Бавария с 38 000 служители и 520 компании.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Адриан

    7 2 Отговор
    ЛЕТИЩЕ ФРАНКФУРТ Е НАЙ -ГОЛЯМОТО В ГЕРМАНИЯ,ЗА ТЕЗИ КОИТО НЕ ЗНАЯТ.

    Коментиран от #5, #9

  • 3 Ужас

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "Gluposti":

    Къде прочете, че Мюнхен е най голямо? Пише, че е с 5 звезди...... Може за високи услуги, най малко загубен багаж, най малко закъснели полети...... Иначе изказа и словореда ти кърти..... В Столипиново ли завърши?
  • 4 Щайнер

    7 0 Отговор
    Добре, че беше Хитлер, да ни построи летище.....
  • 5 Франкфурт

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Адриан":

    В Европа е най голямото

    Коментиран от #10

  • 6 От чужбина

    8 15 Отговор
    Ако ща да построят и5 терминала софия си остава скапан град както и бегето
  • 7 Eleonora

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Gluposti":

    Летище MUC е НАЙ-ГОЛЯМОТО РАБОТНО МЯСТО в Байерн, пише в статията!!! А Fraport e apt ground service фирма, която обслужва не само на летище VIE, но и на редица други летища....
  • 8 Ивайло

    12 6 Отговор
    Еми трябва си нов терминал - просто 1 и 2 не смогват на огромния пътникопоток, ЗАМНИНАВАЩ си от България!!! ЗАВИНАГИ!!!
  • 9 321

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "Адриан":

    Да, ама Мюнхен го ремонтираха скоро и е много по-лъскаво. Освен това в статията не се говори за площ, а за работни места в района.
  • 10 321

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Франкфурт":

    Големината на летището се определя по потока от пътници, който обслужва. Та не е най-голямото в Европа. На първо място за 2018 е Хийтроу, после е Шарл де Гол, после е Амстердам и чак тогава идва Франкфурт. По пози показател Мюнхен е 2-3 места назад.
  • 11 SAAB

    3 1 Отговор
    То 2030 г. премиер ще е Бат Сали ........и ще пътуват с по една конска сила......на сегашният фараон пирамидата ще е разбита и ограбена......и ще ритат фудбол с гранитната му чутура :)
  • 12 Хай Хитлер

    1 2 Отговор
    Трети терминал щото напливът от е мигриращи е голям при това управление
  • 13 Тотти

    0 2 Отговор
    Каквото и да построят, няма смисъл.Обслужването е ужас на Летище София!
  • 14 Икар Дедалов

    2 0 Отговор
    A до 2040 година с четвърти, стига да не избягат строителите през терминал 2