Last news in Fakti

15 Декември, 2019 10:47 2 012 5

Мрачно бъдеще за уникален централен имот

  • тютюневи складове-
  • пловдив-
  • строителство-
  • съдебен иск-
  • решение
Мрачно бъдеще за уникален централен имот - 1
Снимка: БГНЕС

Какво ще се случи с руините на полуразрушения склад на ул. "Одрин" 8, след като на 13 декември 2019 г. Административният съд поряза желанията на собствениците да използват старото си строително разрешение от 2010 година?

На 3 март 2016 година багери влязоха в имота и започнаха да събарят старата сграда. Разрушението бе спряно с жива верига от пловдивчани, които желаеха да запазят това късче от градската история. След като със заповед на прокуратурата багерите бяха извадени от обекта, а останките бяха обезопасени с висока метална ограда, започнаха битките в съда, припомня trafficnews.bg. Собствениците на "Одрин 8" ЕООД Александър Николич и Георги Бранеков застанаха на подсъдимата скамейка в Окръжен съд Пловдив.

Двамата бяха обвинени за събарянето на емблематичната сграда на "Ориент табако", като за целта са използвали преправен документ - Удостоверение, издадено от Министерството на културата, Национален институт за недвижимо културно наследство, като преправката е била, че сградата на ул. „Одрин“№8 не притежава статут на единична недвижима културна ценност по Закона за културното наследство и че е „извън охранителната зона“ на архитектурно-строителна недвижима ценност „Тютюнев склад“. По време на делото стана ясно, че складът не само не е паметник на културата, но и по грешка е бил изключен от груповия паметник на културата в района. По тази причина двамата предприемачи бяха оправдани на първа инстанция. Предстои произнасяне и на Апелативен съд по казуса.

Докато тече войната на Бранеков и Николич с институциите, мястото продължава да е като след бомбандировка и няма изгледи нещата скоро а се променят.

След като Административният съд отказа да отмени заповедта на началнника на РДНСК, с която строителното разрешение за "Одрин 8", получено през 2010 г. бе прекратено, има два варианта, по които казусът може да продължи да се развива. Предприемачите ще обжалват пред ВАС. Ако върховните съдии отменят решението, Бранеков и Николич могат да преработят първоначалния проект, защото при последните си срещи в Министерството на културата двамата декларираха желанието си да променят проекта, да възстановят и запазят фасадата и да я интергрират в модерна сграда. Другият възможен вариант е ВАС да потвърди решението на отмяна на разрешителното и двамата собственици трябва да извървят отново пътя по изваждане на ново разрешително. Това обаче в близко бъдеще е невъзможно, тъй като има спор по отношение на ПУП-а на района.

Документалните еквилибристики превръщат казуса в Гордиев възел, който трудно би могъл да бъде разплетен. Интересното е, че макар и подложени на стихии /огънят в складовете на "Иван Вазов" и груба човешка намеса /"Одрин" 8/ сградите в Тютюневия град са изключително устойчиви. Дали обаче бюрокрацията и безразличието на администрацията няма да се окажат по-силни от огъня и багерите?


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 русенец

    11 0 Отговор
    Какво значи царски имот? Това са имоти на българската държава, подарени на този, който е бил НАЗНАЧЕН за цар. Тук потомствени царе няма, а сме и република.

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Фъстък

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "русенец":

    Сложих ти плюсче (+)
  • 3 BigBulgarianBoss

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "русенец":

    И аз ти изплющях плюс
  • 4 Plovdiv

    1 0 Отговор
    Руините на тютюневия склад до бившата Сточна гара трябваше да бъдат сринати това лято. За жалост не го направиха, а те са в такова състояние, че не могат да бъдат ремонтирани. Може би чакат да се срутят сами върху минувачите?!?
    .
  • 5 Irmao

    1 1 Отговор
    Пише се "бомбардировка", а не бомбаНдировка, ако, "журналистката"!