Last news in Fakti

7 Януари, 2020 11:11 2 770 10

В Пловдив новите сгради издържат на силно земетресение

  • пловдив-
  • земетресение-
  • сгради-
  • конструкция
В Пловдив новите сгради издържат на силно земетресение - 1

Всички нови сгради, които се проектират и изпълняват в България и по-конкретно в Пловдив са изцяло защитени и обезопасени за най-висока степен на земетресение, в каквато зона попада и града под тепетата. Сградите, които се ремонтират трябва да бъдат конструктивно обезопасени за най-висока степен на земетръс. Изискванията на строителите са синхронизирани с европейските кодове и стандарти, а при добро изпълнение на строителния план всички сгради следва да бъдат безопасни.

„Сградите в Пловдив трябва да издържат на най-високия магнитуд на трусове за България - 9-а степен по скалата на Рихтер. Изискванията за строеж на сгради се въвеждат и се актуализират с по-рестриктивни мерки многократно в последните години“, казва инж. Златка Хаджийска, цитирана от TrafficNews. Ако всички ремонти, каквито се извършват през последните години - закриване на балкони на жилищата, пробиване на носещи стени и т.н. се прави регламентирано и с проект, сградата трябва да бъде проверена и обезопасена. Подобни действия не би следвало да се правят своеволно от гражданите, защото ако се наруши носеща конструкция, особено ако са нарушени т.нар. шайби, които поемат вибрациите на земята това е много рисковано.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рихтер

    10 2 Отговор
    Бай бабо, да не те срещне мечка в гората!

    Коментиран от #9

  • 2 Гост

    12 1 Отговор
    хаха, това като го чуя и като ги гледам как строят, издържат на силна кихавица, но да не се случва земетресение ще изпопадат преди панелките от тошево време!
  • 3 Професионалист

    7 1 Отговор
    Тотално сбъркана информация. Става дума за интензивност IX степен по скалата MSK, а не за 9 степен по Рихтер. Шайбите са конструктивни елементи, които поемат сеизмичните сили, генерирани от масите на сградата, а не вибрациите на земята...

    Коментиран от #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ЪРП

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "Професионалист":

    ЯВНО СИ КОМПЕТЕНТЕН ЧОВЕК! БИ ЛИ СПОДЕЛИЛ НА КАКВА СЕИЗМИЧНОСТ ПО СКАЛАТА НА "РИХТЕР" БИ СЪОТВЕТСТВАЛО ПОСОЧЕНИТЕ ОТ ВАС ПАРАМЕТРИ ЗА ИЗДРЪЖЛИВОСТ НА СЪОТВЕТНИТЕ КОНСТРУКТИВНИ "ШАЙБИ":" IX степен по скалата MSK" ???

    Коментиран от #8

  • 6 Неволен слушател.

    8 2 Отговор
    От Варна съм и миналата година случайно чух един разговор от съседната маса в едно барче там имаше няколко пенсионери които си пиеха кафето и в последствие разбрах по разговорите им че единият е последният шеф на сградостроене Варна а другите бяха негови колеги строителни инженери и си говореха точно по тоя въпрос и всичките бяха на едно мнение че има ли голямо земетресение новото строителство ще е долу а панелките ще останат здрави даже бившият шеф се изрази така "Как искам да стане едно хубаво земетресение че да разберат хората че ние навремето сме строили" прозвуча страшно но е факт .

    Коментиран от #7

  • 7 Обикновен Бг

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "Неволен слушател.":

    Абсолютно е прав човека. Виж на новото строителство че стената от "тухли" се "свързва" с горната плоча с ПЯНА. Толкова. Има и още много "подобрения", ама хайде да не развалям кефа на новодомците.
  • 8 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "ЪРП":

    Позволявам си да Ви отговоря.
    Скалата МШК / Медведев Шпонхоер Карник/ е според земетръсния магнитут, който е свързан със земното ускорение и се използва от инженерите при изчисление на сеизмичните сили действащи върху носещата конструкция. Скалата по "Рихтер" е описателна скала и служи за да даде представа за щетите от земетресението, ползва се главно от журналисти и политици. Така, че връзка между двете скали няма.
  • 9 незнайко

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Рихтер":

    4 април 1904 г. долината на р. Струма 7.1 и 7.8 е най силното земетресение за БЪЛГАРИЯ изобщо досега !!! Ако наистина строят за 9 степен е отлично !!!
  • 10 Blackthorn

    1 0 Отговор
    Абе те "конструктивно" може и да са обезопасени, ама като се има предвид, че в БГ масово се строи с най-евтините материали каква е файдата?? Лично съм виждал нова кооперация, чиято долна плоча след 4 години е сериозно спукана. това и без земетресение. А при земетресение... Да ни пази Господ!