Last news in Fakti

31 Март, 2020 19:35 10 031 7

Скандал с емблематичен имот

  • софия-
  • къща-
  • архитектура-
  • паметник-
  • опазване

Архитектурните паметници на културата винаги са били сред най-атрактивните имоти. Може би поради факта, че повечето от тях се намират на ключови места, а може би, защото имат интересно минало. Един такъв се намира на ул. „Мизия” в столицата, в близост до Военната академия и Орлов мост. Във въпросния имот някога е живял художникът проф. Симеон Велков.

Сегашните собственици искат да надстроят имота, но кметът на район „Средец” Трайчо Трайков е дал отрицателно становище. В него са записани три довода срещу реконструкцията.

1. Проектът среща сериозно неодобрение както в професионалните среди, така и сред гражданите на квартала. Основната цел на проекта е да постигне максимална градоустройствени показатели за зона ЖС, без да отчита спецификата на конкретната зоната.

2. Предвиденото 100% подземно застрояване ще затрудни реалното наличие на висока растителност в рамките на имота. Изпълнението на дълбокия изкоп създава предпоставки за нарушаване на конструктивната устойчивост на съседната шест етажна жилищна сграда в УПИ VIII-8 граничеща на калкан с бъдещата постройка, масивните огради на всички съседни имоти, както и съществуващата пристройка (гараж) в УПИ XV-3 (общинска собственост) разположена на имотна граница.

3. Жилищната сграда, в която е живял и творил професор Симеон Велков, е декларирана с писмо № 1818 от 11.04.1989г. като недвижим архитектурно-строителен и исторически паметник на културата с предварителна категория „местно значение“. Типичните характеристики – рядък пример на запазена свободно стояща сграда от модернизма с изчистена минималистична фасада и основно въздействие на обемната композиция, ще бъдат изцяло загубени.

Според Трайков, е необходимо да бъдат намерени механизми, които да насърчат собствениците да запазят имота в оригиналния му вид.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Йозеф

    19 15 Отговор
    Ръждивия дирек, структурното окабеляване и трите очукани шкафа допълват минималистичната фасада, акцентирайки върху соц-еклектиката.
  • 2 Чарлс Дарвин

    22 17 Отговор
    Ако този коптор е паметник на културата, то най-добре танковете да дойдат....
  • 3 Jojo

    10 9 Отговор
    Много точно казано, Йозеф, "защитниците" на културното наследство отляво и от дясно са си построили и реализирали кооперациите, а тези в средата - не могат!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 JPower

    19 7 Отговор
    Цените на имотите ще паднат с поне 30%...балона се спука!!!
  • 6 Дидо

    3 3 Отговор
    Който строи сега хвърля пари на вятъра
  • 7 Шиока

    12 1 Отговор
    В същото време, кметът на Средец е разрешил вече надграждане и разширяване на абсолютния паметник на културата--къщата на арх. Фингов на ул. Шипка и ул. В. Априлов, пренебрегвайки всички доводи с които дава отказ за ул. Мизия. Това буди съмнения и недоумение защо за едни може, а за други не. И защо една доста семпла къща я пазим по всички правила, а друга уникална къща може да се съсипе, въпреки дългогодишната борба да бъде запазена и реставрирана, както бившето китайско посолство срещу Университета.