Last news in Fakti

28 Април, 2020 11:00 13 279 34

Не правете аналогия с предходната криза

  • жилища-
  • строеж-
  • цени-
  • георги шопов-
  • насп

Няма забавяне в строителството на жилищни сгради в София и по-големите градове

Не правете аналогия с предходната криза - 1
Снимка: М. Богданова ©

През последните 3 години над половината от сделките, реализирани на пазара на жилища в София, а и по-големите градове, беше с апартаменти в строеж. Почти всичко се изкупуваше преди Акт 14. Сегментът успя да „завърти цикъла“ след икономическите сътресения през 2008 г. и да работи с нормални, дори в на моменти със забързани темпове. Несъмнено след 13 март ситуацията се промени и породи много въпроси: какво ще е поведението на строителните предприемачи, как ще реагират банките, ще има ли недовършени обекти и отложени проекти и основният въпрос – какво ще стане с цените на квадратен метър жилищна площ при имотите в етап на строеж? Отговор на тези въпроси даде в специално интервю за най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg Георги Шопов – председател на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП).

Господин Шопов, как се промени поведението на строителните предприемачи след началото на пандемията?

Макар да няма наложени рестрикции в строителството, секторът беше засегнат от обявеното извънредно положение. От една страна, строителният процес е обвързан с множество доставчици и при забавяне или спиране на работата само на един свързан сектор, всички участници търпят негативи.Не правете аналогия с предходната криза

В София и големите градове на страната няма замразени обекти или такива със сериозно забавяне в сроковете. Строителството продължава при стриктно спазване на наложените противоепидемични мерки. Спазването на сроковете при изпълнението на проектите обаче щe бъдe гoлямo пpeдизвиĸaтeлcтвo, зapaди зaбaвeнoтo тeмпo, c ĸoeтo paбoтят oбщинските и държавни администрации.

От друга страна, пандемията промени поведението на клиентите - огледите и преговорите, дори придвижването на сделките са затруднени. Но намирането на дигитални, дистанционни решения тук зависи много повече от нас самите.

Как ще убедите клиентите, че няма проблем да купят жилище в етап на строеж?

Важно е да отбележим какво всъщност получава клиентът, когато избира жилище в етап на строеж. Подобна покупка дава възможност за по-добра цена, по-гъвкава схема на плащане и по-голям избор. Нещо повече, много компании дават свобода на клиентите като им предлагат архитектурния проект да бъде променен така, че да отговаря на изискванията им.

Много често разсроченото плащане дава необходимото време на клиентите да съберат необходимите им средства за покупката. Неслучайно над 85% от продажбите на ново строителство са в етап на изпълнение, а не след това. Почти цялото жилищно строителство в София се реализира по този начин. А процентът на сградите с проблеми остава много нисък – под 1%.

Влизането в рецесия ще доведе до спад в цената на строителните материали. Ще намалят ли строителните фирми цената на квадратен метър жилищна площ?

В пазарната икономика цената се определя на база търсене и предлагане, като се вземе предвид и себестойността на продукта. Търсенето на жилища в София надвишава предлагането, а през последните години съществен фактор при формирането на цените на имотите са поскъпването на терените и нарастващите разходи, свързани с административните услуги. Наблюдава се и повишаване на цените на строителните материали заради проблеми с транспорта и увеличаване на държавните такси. Очаквам качествените имоти – с ключова локация, добро изпълнение на строителството, с функционално разпределение, да запазят цените си.

Не бива да се прави аналогия с предходната криза през 2008-2009 г., тъй като тогава ситуацията беше различна. В този период цените и оценките на банките за жилища скочиха с 65% само за няколко месеца и това направи покупката на имот почти невъзможна. Но предприемачите, които продължиха дейността си, продавайки на реални цени, запазиха клиентите си и позициите си на пазара.

Нестабилната ситуация в момента подтиква клиентите да изберат ново жилище, в което да вложат спестяванията си. При лихви по банковите депозити близки до нула, нарастваща инфлация и устойчиво повишение на цените на жилищата, недвижимото имущество остава най-сигурният и изгоден вариант за инвестиция у нас.

Как ще се промени поведението на банките към строителните предприемачи в контекста на последните събития?

Надяваме се, че в тези тежки за целия свят времена поведението на банките ще бъде обществено отговорно. Те боравят с чужд ресурс - влоговете на гражданите и фирмите, което налага да не са водени от краткотрайни цели, свързани с дивиденти и печалби, а с поведението си да подпомогнат икономиката да продължи да работи максимално близо до ситуацията преди кризата. Това може да стане, ако не се налагат рестрикции върху обезпеченото кредитиране, но в интерес на стабилността това да се случва под строгия надзор на БНБ. Към момента при кредитирането на граждани за закупуване на апартаменти не се наблюдават сериозни рестрикции. Може би защото то е едно от най-малко рисковите за последните 10 години.

Доколко гъвкави са строителните фирми да отговарят но новите, вероятно по-високи изисквания към тях, от страна на банките?

Немалка част от инвестиционните компании на пазара в момента са преминали през кризата 2008-а и имат достатъчно опит, за да отговорят на предизвикателствата днес. През годините строителните предприемачи са били изключително гъвкави и адекватни към променящата се икономическа среда. Изискванията на банките винаги са били високи и вярвам, че браншът ще успее да се адаптира към новите условия.

Отлагането на започването на планирани нови строежи поради извънредно положение как ще се отрази на пазара?

Предстои да видим дали и колко и какви проекти ще бъдат отложени. Всяко забавяне или отлагане на реализацията на обектите увеличава разходите на инвеститорите. Последствията от това ще усетят крайните клиенти в по-високата цена на имотите. Ефект ще има и върху работещите в сектора – евентуално отлагане на проекти ще намали заетостта. Но от старта на кризата с Covid-19 е минало твърде малко време, за да правим дългосрочни прогнози.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кокорчо🙄

    14 27 Отговор
    България е в траур, по улиците само катафалки, в гробищните паркове местата са на изчерпване, моргите препълнени, извънредното положение ще остане докато не измре всички,
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Последния софиянец

    57 7 Отговор
    През миналата криза фалирах. Сега пак това се очертава. Големите играчи си правят игрите, а ние страдаме.
  • 4 летящия холандец

    70 8 Отговор
    Алоо ,Шопов ти от Марс ли падаш слез на Земята човече ! Последното за което в момента а и след него мисли българина е как да си купи нов имот ! Мислим как да оцелеем Шопе щото не всички сме шопи ,Шопов !
  • 5 Радо

    64 3 Отговор
    Защо господина се абстрахира от фактора “банков кредит”??? В период на повишен пазарен риск банките са по-рестриктивни, отпускат по малък размер спрямо пазарната оценка, а успоредно с това повишават лихвите..
  • 6 спец

    55 5 Отговор
    Господинът си противоречи: "Почти всичко се изкупуваше преди Акт 14"
    Сега банките не финансират сделки на акт 14, за акт 15 не знам, но само този факт плюс завишеното изискване за по-голям процент собствени средства ще елиминира над половината потенциални купувачи.
    Като се вземат предвид и другите известни фактори, картинката е ясна - цените ще вървят само надолу, въпросът е единствено с каква скорост. Който не вярва, да хвърля поглед на имотите с падащи цени в сайта и да следи средните цени на имотите по квартали.

    Коментиран от #34

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Иван Петров

    70 2 Отговор
    Платени репортажи в опит да заблудят гаргите...
  • 9 гост

    38 2 Отговор
    Да правилно,от началото на кризата е минало много кратко време за да се каже какво ще е положението,след 6 месеца ще го очаквам с коментар.Търсенето надвишава многократно предлагането! Къде ,че нещо не виждам хора да са на улиците без жилища,а да не говорим за тенденцията за застаряваща и топяща се нация.Ще изчакаме и ще видим ...
  • 10 Иван

    43 2 Отговор
    Платен репортаж на алчни хора.
  • 11 Хасан

    41 3 Отговор
    Същото казваха и в предишната криза..ще има срив
  • 12 ! Чоки

    48 13 Отговор
    Който изчака с покупката на имот няколко месеца ще има щастието да удари големия джакпот. Цените ще се върнат към нормалните си нива, 50% надолу.
  • 13 Оптимист

    44 9 Отговор
    По цял свят цените на имотите паднаха заради кризата с 25-30 % само в България са оптимисти.

    Коментиран от #14

  • 14 Интересно

    12 2 Отговор

    До коментар #13 от "Оптимист":

    ВЕрно ли бе?! Кога успяха?!

    Коментиран от #20

  • 15 Процента

    37 1 Отговор
    От статията разбираме, че цените са се повишили плавно.
    От 700евро в кв. Младост София Януари 2016г, до 1600евро за януари 2020.

    Ако основния аргумент за повишаване на цените е търсенето, то при тази криза търсенето е спаднало с 90%, но защо цената не пада?

    От тази седмица имаме и новини за ограничено кредитиране и повишаване на процентите по ипотечните кредити.

    Oгрaничeнo крeдитирaнe.
    Нaмaлявaнe нa прoцeнтa нa мaкcимaлнo финaнcирaнe.
    Увeличaвaнe нa лихвeнитe прoцeнти пo ипoтeчнитe крeдити...
    Зaeднo c идвaщaтa икoнoмичecкa кризa и нacлaгвaнeтo нa cтрaх в хoрaтa... Щe дoвeдът дo крaх в цeнитe нa жилищaтa.

    Нo нe бързaйтe дa ce рaдвaтe... Cтрoитeлнaтa мaфия имa oщe кoзoвe в ръкaвa cи ... Oгрoмни бoркeрcки фирми, cтрoитeлни фирми и плaтeнитe мeдии дългo щe ни убeждaвaт, чe cрив нямa дa имa. Cлeд пoрeдицaтa oт плaтeни cтaтии, cлeдвaщия кoз кoйтo имaт e дa зaмрaзят пaзaрa - 0 рeaлни cдeлки и виcoки цeни.
  • 16 Marian

    24 2 Отговор
    1. - Банките отдавна не оперират главно със спестяванията на хората - на беждубанковия пазар заемите са с лихва, близка до 0, няма нужда някой балък да си внесе пари, за да може банката да ги даде назаем другиго... Банки, които са част от международни групи, на практика имат достъп до неизчерпаем ресурс, който да отпускат на "роби", които искат да изплащат кутийка въздух (мръсен при това) в София... и 2. - когато безработицата скача с такива темпове, фирми фалират и търсенето удря дъното, да очакваш поскъпване или запазване на цените... Единствено при инфлация, и то много стабилна... но за момента дори Федералният резерв не успява да "напечата" толкова пари, че да запълни дори 1/2 от вакуума, който се получи през март. Тъй че - успех с оптимизма ;) :))
  • 17 Никола

    27 3 Отговор
    Реве им се на предприемачите и инвеститорите, но ако го признаят, цените няма да паднат а ще се сринат.
  • 18 сврака

    20 4 Отговор
    Хубави думи от човек, който няма и един ден трудов стаж:) Ние глупавите и лековерните, ще почакаме малко... нали се вслушваме...ще почакаме , пък да видим:)
  • 19 Чоки

    10 1 Отговор
    Чакайте от умрял писмо!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 майката

    25 4 Отговор
    Тази криза ще е нещо невиждано може би по-голяма от великата рецесия. Компаниите масово уволняват. Тея гледат да хванат последния влак, ама той отпътува февруари. :(
  • 22 2021

    8 2 Отговор
    Взимайте по балкана и далеч от големите градове скоро там няма да има какво да ядете...учете са да изкарвате хляба буквално ахне зад клавиятурата волана и т.н

    Коментиран от #30

  • 23 Още бетон молимм😂😂😂

    15 1 Отговор
    Аз ше чекам бетона да стане 5000 евро педята и тогас ше пазарувам
  • 24 Аз па ше чекам да стане бетона

    15 1 Отговор
    10 000 евро педята за да съм сигурен че инвеститора няма да е на загуба😂😂😂😂и да го ощетявам като пазарувам в кризата😂😂😂
  • 25 Не доклан

    11 3 Отговор
    Кое как ще бъде само времето ще покаже, но ми се наложи да правя ремонт на банята и като насложих едно в/у друго какво ще ми трябва и калко струва ТОРБА МЕТАКОЛ 25 лв ;КВ ПЛОЧКИ м/у 20:30 лв има и по 50лв, лайсни , фугираща смес и тем подобни, за 5кв баня 1500 лв без водопроводни тръби майстори и т н.добър ден.Е, колко да паднат жилищата

    Коментиран от #27

  • 26 Защо искат на зелено

    9 1 Отговор
    Обява в сайта:
    Тухла, 2012 г.
    Преустроен на 3 -стаен Нов пред Акт 16, завършен и обзаведен, с топлоизолация, PVC дограма, паркоместа и малък двор.Сградата е населена от 7-8год.
    8 ГОДИНИ НЯМА АКТ 16! ТОВА ОЗНАЧАВА:
    КУПУВАЧИТЕ ПЛАЩАТ ПРОМИШЛЕН ТОК
    СТРОИТЕЛЯТ Е ВРЪЗКАР - НЯМА СИЛА, КОЯТО ДА ГО НАКАРА ДА ИЗВАДИ АКТ 16
    НЕ МОЖЕ ДА ГО ПОЛЗВАТЕ ПЪЛНОЦЕННО КАТО ИМОТ - ДА ГО ПРОДАВАТЕ, ИПОТЕКИРАТЕ И Т.Н.
    ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ ДА КУПУВАТЕ НА ЗЕЛЕНО И ДА ИМ ПЪЛНИТЕ ГУШИТЕ!
  • 27 Язе

    3 0 Отговор

    До коментар #25 от "Не доклан":

    Взимай хидрофлекс стандарт на Ангро за 8лв торбата и го махай тоя метакол.Изсъхне ли едвам се чисти мистрията.
  • 28 Я. Петров

    2 0 Отговор
    Смешник ххахахаха За мене тия само абат кислорода? Срив, не спад.
  • 29 иде срив

    4 1 Отговор
    в България има бум на непродаваемоста
  • 30 guest

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "2021":

    В никакъв случай сега цените на къщите са много високи и е безсмисленно, след 2021 тогава може да се пазарят, пак няма да са евтини, но ще са надолу поне с 10%
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Грицо

    0 0 Отговор
    Защо строите като населението намалява в тези жилища ще живеят само цигани и мигранти
  • 33 Лъчо

    2 0 Отговор
    Поредното интервю,което ни обяснява как цените няма да падат,нямало аналогия с предната криза.Ами да,тази може и да е още по- лоша.Явно господина се е притеснил,че ще си загуби бизнеса.
  • 34 Коко

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "спец":

    Аз съм брокер на недв.имоти ,много си прав за всичко което казваш.Миналата криза удържах фронта,но вече.мисля.да се преориентирам.В интерес на истината много от колегите ,които са дълго време в бранша,се възмущаваха на прекалено надутите цени,алчни продавачи,продаващи боклуци,че и искат без пари да им вършиш работата .Като цяло работата отива на зле,но и без криза в имотния бранш очаквахме някакъв спад на цените.