Last news in Fakti

5 Август, 2020 09:21 3 110 10

Пловдив продължава да е преди София

  • строителство-
  • данни-
  • българия-
  • софия-
  • пловдив-
  • бургас-
  • варна

Строят се по-малки жилища

Пловдив продължава да е преди София - 1
Снимка: М. Богданова ©

И през второто тримесечие на текущата година Пловдив изпреварва София по брой на издадените разрешителни за строеж. В Града на тепетата за периода от април до юни са издадени 244 разрешителни, а в столицата техният брой е 210. Със 145 разрешителни за строеж на трето място е Варна.

По брой реално започнати строежи Пловдив също е на първо място със 178 жилищни, 5 административни и 62 други сгради. Втора е Морската столица съответно със 120 жилищни и 8 административни сгради. София остава на трето място – 129 жилищни и 4 административни сгради.

Общо за цялата страна през второто тримесечие на текущата година са издадени 1362 разрешителни. Ръст от 0.8% се регистрира спрямо първото тримесечие. Броят на жилищата в сградите обаче отчита спад от 6.2%

Намалението до голяма степен може да се обясни с коронавируса и стопирането на част от икономиката в страната. Важно е да се отбележи обаче, че сектор „Строителство“ беше един от малкото в който работата не спря по време на пандемията.

На годишна база се регистрира значителен спад освен при новоиздадените разрешителни за строеж и при започнатите нови жилища. През второто тримесечие на 2020 г. е започнат строежът на 979 жилищни сгради с 4766 жилища в тях и с 622 361 кв.м. обща застроена площ. В сравнение с второто тримесечие на 2019 г. започнатите нови жилищни сгради са по-малко с 18.6%, жилищата в тях с 15.6%, а разгънатата им застроена площ – с 14.2%.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Най-после

    12 10 Отговор
    Най-сетне да си признаете че Пловдив е в нещо по-напред от Шоплука.

    Коментиран от #10

  • 2 A в 6тия по големина град?

    5 6 Отговор
    За съжаления Старата ми Г*зора е нанпоследно място, малко слвд Дупница, Нови Пазар...никой не строи вече там, хората напускат, защото мааалата стана огромна, въздуха от въглищата в Мариците е вреден, а ако скоро спрат от Европа ТЕЦ МИ 2, десетки хиляди трябва да се преориентират. Аз съм Евлоги Динчев, вижте повече за мен в нета.
  • 3 фен

    13 6 Отговор
    Бе то асфалт не се яде, ама където има пътища, има и развитие. А пловдив става супер комуникативно място за бизнес. За това и се пълни с хора.

    Коментиран от #5

  • 4 Явертъ

    4 8 Отговор
    Освен това Пловдив има хилядолетия История, както кмета на Старами г@зора сам каза: Не можем да се борим с Пловдив, ние нямаме техните дадености, нямаме тяхната История и т.н...
    Все пак да се радваме, че се задържаме 6ти по-големина град в Бг, въпреки, че ако хората които работят в Тец-а се махнат, бързо ще излезем от топ 15
    Потърсете за Евлоги Динчев в нетв, той знае цялата истина за войната между Русе и 6тия за сега град

    Коментиран от #9

  • 5 буци

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "фен":

    какво развитие бре,я виж Благоевград как се развива!
  • 6 Софиянчето

    5 3 Отговор
    Стойте си в китните градове и не идвайте да живеете в София
  • 7 Ввв

    13 0 Отговор
    Спокойноооо,не се карайте и двете места са тотални кочини!!!
  • 8 Гост

    5 0 Отговор
    София не бива да е столица. Тя е обявена за такава от робовладелческите англосаксонци, които са искали да държат България на чатал, след освобождението, за да няма голяма славянска държава на Балканите. И най-лесният начин за това е, като се избере за столица място, населено с най-простата паплач на територията - шопите. Дали са на шопите да управляват България, за да гарантират вечният и упадък и нищета.
  • 9 да си знаеш и ти

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Явертъ":

    Няма война между Русе и Стара Загора. Това е измислена пропаганда на разни тролчета, които нарочно искат да скарат хората, за нечия облага. А тролчето Евлоги редовно пропагандира омраза в русенските сайтове. За щастие, русенци вече му разпознават коментарите, въпреки многобройните никове с които пише, и не му обръщат внимание.
  • 10 Морски

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Най-после":

    А бе Пловдив си е провинция. Виж Варна и Бургас са нещо друго. Спомни си какво е казал Хемингуей - всичко, което не е на морето е провинция.