Last news in Fakti

26 Август, 2020 11:45 3 351 9

Пищните замъци

  • германия-
  • замъци-
  • архитектура-
  • лудвиг втори-
  • история

Лудвиг Втори и архитектурата от неговото време

Наричат Лудвиг II Баварски "краля от приказките" - и точно като от приказките са и построените от него дворци, най-известният сред които е Нойшванщайн. Показваме Ви ги по повод 175 години от рождението му:

Замъкът Нойшванщайн

На 23-годишна възраст и само четири години след възкачването си на престола, крал Лудвиг II замисля първия си замък. И то какъв! Нойшванщайн е не само най-известният замък в Германия, но и един от най-посещаваните в цяла Европа. Вдъхновен от старите рицарски легенди, Нойшванщайн е построен върху скала в областта Алгой, над градчето Швангау. Годишно той привлича 1,4 милиона туристи от цял свят.

Певческата зала

Най-голямото помещение в замъка е Певческата зала. За модел е използвана Певческата зала на замъка Вартбург в Тюрингия. Украсена е с картини, пресъздаващи сцени от средновековната митология. В Певческата зала се провеждат традиционните за Нойшванщайн годишни концерти.

Пищните замъци

Замъкът Линдерхоф

Любимият дворец на баварския крал обаче е друг: Линдерхоф, който е най-малкият от трите замъци на Лудвиг II. Първоначалната идея на краля била да изгради копие на Версайския дворец. Но тъй като теренът не го позволявал, в крайна сметка се получил малък кокетен дворец в стил рококо. Тази година рожденият ден на крал Лудвиг II Баварски ще бъде отбелязан в романтична атмосфера - с много, много свещи.

Пищните замъци

Пещерата на Венера

И в Линдерхоф кралят посвещава на музиката цяло помещение. С една съществена разлика: то е било запазено само за него и за хората от най-близкото му обкръжение. Помещението е оформено като изкуствена пещера с езерце и водопад и пресъздава сцена от първия акт на Вагнеровата опера "Танхойзер". За Лудвиг II Баварски се знае, че е бил горещ почитател на Рихард Вагнер.

Пищните замъци

Островът на розите

Баварският крал е обичал места, които са му позволявали да се усамотява. Например този остров в Щарнбергското езеро. Баща му Максимилиан Втори притежавал там лятна вила, обградена от огромни паркови площи, централно място в които заема Розовата градина. Тук, далеч от хорските погледи, Лудвиг II се е срещал със своята братовчедка - австрийската кралица Елизабет.

Пищните замъци

Дворецът Херенкимзее

Друг остров, друг дворец: през 1873 година крал Лудвиг II Баварски придобива остров Херенинзел в езерото Кимзее, където иска да издигне "Храм на славата" за своя идол "Краля Слънце" Луи XIV. Замъкът Херенкимзее е последният и най-скъпият строителен проект на Лудвиг II. Баварският крал умира през 1886 година и така и не успява да види завършен своя дворец на мечтите.

Пищните замъци

Огледалната зала

Тъй като е точно копие на Версайския дворец, замъкът Херенкимзее също разполага с Огледална зала. Със своите 98 метра дължина тя е дори със седем метра по-дълга от оригинала във Версай. Помещението е снабдено със 17 огромни прозореца с овален свод и със същия брой огледала на отсрещната стена. А от тавана висят общо 33 полилея.

Пищните замъци

Дворецът Нимфенбург

Този дворец не е построен от Лудвиг II, но тук започва всичко: на това място е роден "кралят от приказките", както наричат Лудвиг II Баварски. Посетителите на Нимфенбург могат да видят помещението, в което бъдещият крал е проплакал за първи път. Годишно замъкът е посещаван от 300 хиляди туристи, които през лятото могат да се насладят на специална атракция - разходка с гондола по каналите из парка.

Пищните замъци

Кралската вила Шахен

Зрелищна гледка, но учудващо обикновена постройка: кралската вила Шахен е замислена като място, където Лудвиг II да отсяда по време на престоите си в планината Ветерщайнгебирге. Вилата се намира на 1866 метра надморска височина и до нея се стига само пеша, като преходът продължава цели четири часа.

Пищните замъци

Турската зала

Целият първи етаж на кралската вила е издържан в ориенталски стил. На това място Лудвиг II е празнувал много от рождените си дни. В унисон с пищната ориенталска обстановка неговите гости са били преоблечени като халифи и султани - полъх от Босфора високо в Алпите.

Пищните замъци


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Изберете Българското

    14 1 Отговор
    Боко си има остров и 4млрд € освен другите придобивки е накарал Живко да гепи и 4 тона суджук... Чета статията и правя разликите...
  • 2 Калчу

    4 0 Отговор
    Разкош!!!
  • 3 Анонимен

    6 1 Отговор
    От тези, само в Херенкимзее съм бил, но наистина има хубави градини.
  • 4 да отбележа

    9 0 Отговор
    Такива замъци и красоти са оставили османците и при нас, след 500 годишното присъствие.
  • 5 Красиво подредени

    2 4 Отговор
    колиби, но огромни като хамбари салони. И ТЕЦ не може да ги отопли. Ледено И Дъждовно време как ли са живяли?

    Коментиран от #6

  • 6 Защо не съм

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Красиво подредени":

    Друго си е да беше ги правил ти , да им опънеш по една топлоизолацийка , а на покрива термопанел .
  • 7 ДОКО

    2 0 Отговор
    ЕМИ ТОВА Е НИЩО..АКО ГЕНЕРАЛА БОКО ОСТАНЕ НА ВЛАСТ ТОЯ ДВОРЕЦ ЩЕ Е ДЕТСКА ИГРАЧКА ЛЕГО В СРАВНЕНИЕ С ТОВА КОЕТО БОКО ЩЕ НАПРАВИ ДАЖЕ И МЕТРОТО ЩЕ МИНАВА ПОД ЗАМЪКА..И ЩЕ ИМА СПИРКА ТОЧКО ПОД КАБИНЕТА НА ГЕШЕВ..ЗА УДОБСТВО ДЕ..
  • 8 ТОЧКАТА

    1 0 Отговор
    мдааа,пък ние си имаме......мутри!!!!!!БОООЖЕ,а ТОЗИ,даде и ЕМБЛЕМАТА НА ДИСНИ!!!!!!!филмстудио..../замъкът Нойшвайщайн/....голямо благодарско ,факти!!!!!
  • 9 Таркан ФЕН

    1 0 Отговор
    На към 30 км. от гр.Варна има 1 замък, а това е знак от живота и други "неща", че България трябва да стане царство или кралство !
    Там където е този замък, за когото пиша, всъщност там трябва след време да се огради с високи стени над 50 метра височина, става въпрос за стена като в Троя, но това не означава че трябва да имаме "троянски кон" независимо в кой смисъл !
    На който не му харесва това , че трябва да е така, значи не може да възприеме конкретни факти и други неща ! Това е все едно човек като не си харесва живота, той го намразва, даже и себе си, а тва значи че хора трябва да му оправят живота, за да започне съвсем нов живот в този живот !
    Ето, например хора, които си харесват животите и себе си, тва значи че други хора са им помогнали, а не са ги базикали !