Last news in Fakti

26 Септември, 2020 09:21 4 499 15

Застрояват част от парк

  • благоевград-
  • парк-
  • бачиново-
  • застрояване

На 18 декара от парк "Бачиново" в Благоевград строят модерен комплекс

18 декара от парка ще бъдат превърнати в модерен комплекс, а зад инвеститорските намерения стои частна фирма от областния център. Върху тенис кортовете трябва да изникнат жилищни сгради, плувен басейн, спортен център и гаражи.

През 2011 г. е приет общ устройствен план, който дава възможност за развитие на зоните за отдих и туризъм в околностите на Благоевград, където попада и този парцел, припомня БНТ. Две години по-късно намеренията на собствениците за строеж удрят на камък, след като е спрян подробния устройствен план.

Днес обаче инвеститорът е на финалната права, въпреки че против строежа са обявиха и общинските съветници. "Гласувахме тогава един мораториум в зелени площи и конкретно това място, кортовете в парк "Бачиново", да не бъде застроявано. Благоевграчани също не горят от желание да видят жилищни постройки в района на парка", поясни Антон Тодоров, председател на общински съвет Благоевград.

От Регионалната инспекция по околна среда и водите в Благоевград, заявяват, че към настоящия момент е налице текуща процедура по преценяване на необходимостта на екологична оценка за свободно застрояване върху същия парцел.

Освен това визираната територия в единствения парк на Благоевград не попада в границите на защитени територии и в "Натура 2000", т.е. няма никакви екопречки застрояването на Бачиново да бъде реализирано.

"Не мисля, че много ще се наруши екоравновесието със застрояването на тази зона. Предвиждат се три двойни тенис корта, спортни центрове. Това е голям проблем, ако тръгнем да спираме така всеки инвеститор. Ние и без това сме на дъното, ще вървим още по-надолу", подчерта кметът на Благоевград Румен Томов.

След одобряване на плана зелените площи в комплекса ще заемат половината територия.

Съдът вече се е заел с казуса. Магистратите трябва да се произнесат по жалбата на инвеститора срещу мораториума, наложен от Общинския съвет.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Прав чеп

    52 2 Отговор
    Давайте да застроим цялата скапана държава. Кой ще живее в тия жилища и кои са будалите, които купуват апартаменти за 2000 хил. ЕВРО квадрат. Какво получават? Сигурност, здравеопазване, социални придобивки, образование, нфраструктура или може би чист въздух, качествена храна, транспорт??? Кое точно получаваш като си купиш жилище за безумните пари???
  • 2 Гост

    34 3 Отговор
    За какво са ни паркове, дървета и природа ? За да се каляме и цапаме? Нека да има хотели, кафета, джакузита, манекенки, кибапчите, кифтета. Ние сме булгари, булгари.
  • 3 гражданин

    37 0 Отговор
    браво, това е най-хубавото място в този град, застройте и унищожете всичко, вие и без това изгонихте младите, сега направете така, че да нямат причина да се връщат в града
  • 4 Харесвам 🎃, само сготвени

    26 4 Отговор
    В унисон с казаното тази нощ от тиквата пред ООН, за това, колко са загрижени за природата и как трябва да е приоритет на всички...

    Коментиран от #8

  • 5 Знаещ

    21 0 Отговор
    И после тия първи ще се наредят за помощи, тъй като поредната криза ги оставила без клиенти и не можели да пълнят чекмеджетата - техните и на тия нагоре.

    Коментиран от #7

  • 6 101

    13 0 Отговор
    Такива имоти сменят поне 5-6 собственика и накрая пак нищо.
  • 7 Гост

    19 0 Отговор

    До коментар #5 от "Знаещ":

    Ами така се изкарват пари тука. Правиш хотел на място, където вече има 10 и после ревеш как трябва да уволняваш персонала (който всъщност е семейството ти) и искаш помощи, за да спасиш сезона и така държавата плаща сметката.
  • 8 Я пак

    2 6 Отговор

    До коментар #4 от "Харесвам 🎃, само сготвени":

    ВАС окончетелно реши - кметът Румен Томов (БСП), окончателно е отстранен от поста си!

    Та за кои говориш? За БСП кметът разрешил строежа или за Общинският съвет с хората от Герб , дето го е спрял?

    Коментиран от #15

  • 9 Анонимен

    12 1 Отговор
    Чакаме и в Пловдив да видим какво ще дадат на Така Рахман да построи в парка до "Парк Хотел Санкт Петербург". То не бяха паркинги,гаражи на етажи, сега ще са 17 етажни общежития! И да благодарим на другаря Гергов за това, че му го продаде! Да благодарим и на доктора-кмет Чомаков и заместника му Генчев затова, че подариха парка на Гергов навремето!

    Коментиран от #11

  • 10 Вуте

    13 1 Отговор
    "Строителите на съвременна България" работят с всички политически сили, стига да са "силните на деня". Те могат да построят пустиня в язовир "Искър", ако от това ще има достатъчно голяма печалба.
  • 11 Анонимен

    8 0 Отговор

    До коментар #9 от "Анонимен":

    Значи е време да смени и табелата на хотела! Маха думичката ПАРК и е готов! Остава просто "Хотел Санкт Петербург"!
  • 12 Еххх

    1 1 Отговор
    Мдаа - и кметовете на БСП станаха изведнъж причина за плюене по правителството!

    Сигурно и софийските кметове от ДБ, дето строят в зелените площи и те ще са ви удобен повод!Като им пропуснете партийната принадлежност - както я пропускате и на този!
  • 13 И в София

    2 0 Отговор
    яко се застроява. На спортните терени до сами зала Бонсист вдигат поредния билдинг. Нищо чудно след време да гътнат и залата. Но инак строим спортни зали в Дъръ дере.

    Коментиран от #14

  • 14 А по точно

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "И в София":

    А кметът от коя партия е?
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.