Last news in Fakti

8 Октомври, 2020 11:11 2 664 0

За 305 дни реновират уникален имот

  • жълто училище-
  • пловдив-
  • реновиране-
  • ремонт-
  • цена

Догодина „Жълтото училище“ ще посрещне студенти

За 305 дни реновират уникален имот - 1

За 305 дни и 1.291 млн. лв. ще бъде основно ремонтирано емблематичното за Пловдив „Жълто училище“. То ще отвори врати за студентите от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив /АМТИИ/ за новата учебна 2021/2022 година, информира ректорът проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак.

Ремонтът се извършва по напълно нов начин спрямо първоначално замисления. Подходът се прилага за първи път от изпълнителя „Андезит“. Няма да се налива бетон при запазен външен вид на сградата, а укрепването ще стане чрез тъй нареченото торкретиране. То се прилага за заздравяване на стари каменни стени, които се запечатват чрез специална техника. Това доближава характеристиките им после до здравината на бетонните и гарантира пожаробезопасност и устойчивост на земетръс.

Отвън каменните стени ще останат в сегашния си вид. По препоръка на специалистите ще се запази вътрешната метална конструкция, която ще се „облече“ в гипсокартон, обясни помощник-ректорът Мечев.

Обновената триетажна сграда ще събере всички изкуства - концепцията за единение на всички факултети е част от платформата за управление на висшето учебно заведение на проф. Тони Шекерджиева-Новак. „В изложбените зали ще звучат музикални изпълнения на нашите възпитаници“, казва ректорът.

На първия етаж вдясно ще бъде запазено мястото на преди съществувалото кафене, а вляво ще се оформи галерия. Тук ще има Хорова и Оркестрова зала, и малка сцена за Академичния китарен състав и Академичния оперен театър.

Ще се запази дървената вътрешна стълба, която отвежда до третия етаж, но тя ще бъде укрепена с метална конструкция, добавя Мечев.

На втория етаж в западната част ще има две големи зали, а в източната- една голяма и още 4 по-малки – всяка по 40 кв.м. Предвижда се компютърна зала за графичните дизайнери. Разпределението на третия етаж е същото, но огледално.

Все още е под въпрос дали ще се ползват и двата входа на Жълтото училище – от улиците „Цар Ивайло“ и „Тодор Самодумов“. Най-запазена е северната фасада на сградата. На южната ще бъде реставрирана и портата с алафранга, заедно с оцелялата част от оградата.

Първото в Южна България училище е построено през 1868 година с благоволението на султан Абдул Азис хан, като неговото условие е било парите за него да са от българите. Изградено с дарителството на сънародниците ни, за обновяването сега на Жълтото училище своя дан дадоха с благотворителни концерти Васко Василев, Теодосий Спасов и други изпълнители, възпитаници на АМТИИ. Всички доработки на проекта за основен ремонт са финансирани от Академията по изкуствата.

За 305 дни реновират уникален имот


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА