16 Октомври, 2020 16:12 3 433 7

Как престъпници си купуват европейски паспорти

  • инвестиция-
  • паспорт-
  • гражданство-
  • европа-
  • престъпност

Дванайсет европейски държави имат програми, които предлагат гражданство срещу инвестиции

Как престъпници си купуват европейски паспорти - 1
Снимка: Shutterstock

Слънцето бавно потъва в лазурните води на залива, по повърхността на басейна пробягват бисерни искри, а посредникът гордо се хвали с усвоените близо 4 милиона евро за вилата в новото селище Sun City ("Слънчев град") на остров Кипър. Богат купувач от Обединените арабски емирства си набавил срещу тази сума не само директен изглед към морето и пряк излаз на плажа, но и… европейско гражданство.

Паспорти срещу пари

Кипърски паспорт като бонус за инвестиции над 2 милиона евро - това е част от правителствената програма за насърчаване на чуждестранните инвестиции. Така купувачът автоматично става гражданин на ЕС и може да се засели и да върти бизнес където си иска в границите на блока. Благодарение на този закон Кипър привлече над 8 милиарда евро външни инвестиции.

Гражданството по принцип означава, че принадлежиш към една общност, с която споделяш права и задължения. Продажбата на паспорти срещу инвестиции обаче го принизява до най-обикновена сделка. Тази порочна практика съществува не само в Кипър. Всеки може да стане гражданин на Малта срещу 1,5 милиона евро, а на България - дори само срещу милион. Дванайсет европейски държави имат подобни програми за насърчаване на инвестициите, а отвън вече чакат и кандидатите за членство: Черна гора също продава паспорти срещу инвестиции.

Европейският съюз обаче гледа все по-критично на тази търговия. Евродепутатът от фракцията на Зелените Свен Гиголд казва: "Кипърският паспорт дава свободен достъп до целия вътрешен пазар на ЕС. С негова помощ притежателят може свободно и относително лесно да използва европейски банки за своя бизнес. Налице е опасността тези паспорти да вкарат в ЕС и престъпни пари.“

"Европейските ценности и паспорти не са за продан"

Думите на Гиголд се потвърждават от един доклад, според който програмите за раздаване на паспорти срещу инвестиции насърчват корупцията, прането на пари и укриването на данъци, защото никой не проверява особено внимателно хората, получаващи тези паспорти. Наскоро дори председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен заяви, че европейските ценности и европейските паспорти не са за продан. Тя призова страните членки да прекратят съответните програми. Но издаването на национални паспорти е единствено от компетенциите на националните държави. Освен това Малта и Кипър защитават програмите си с аргумента, че всеки кандидат за европейски паспорт се подлага на внимателна проверка. Престъпниците нямат шанс, твърдят двете островни държави.

Журналистическите разследвания на медии като ARD и "Ал Джазира" показват обаче, че строгите правила и внимателните проверки вече не се прилагат. Сметната палата на Кипър отбелязва критично, че паспорти са получили дори кандидати, които се издирват от Интерпол или пък са включени в списъците на лица, санкционирани от ЕС. Според Сметната палата, правителството в Никозия не спазва собствените си правила, а това прилича на злоупотреба с власт. "Ал Джазира" пък твърди, че в търговията с паспорти са замесени кипърски политици на най-високо равнище, които очевидно лично са се застъпили за хора с престъпна биография.

"Ама, разбира се, това тук е Кипър"

В едно видео репортерите на телевизионния канал се представят за посредници, които искат да осигурят чист европейски паспорт на корумпиран китаец. В родината си той бил осъден за пране на пари и за подкуп. Такъв човек не следва да има достъп до кипърски паспорт. Въпреки това един кипърски търговец на паспорти казва на репортерите, че дори може да осигури на китаеца съвсем нова идентичност, а оттук - и възможността необезпокоявано да пътува по цял свят. "Сериозно? Може да го направите?" - радват се репортерите. "Ама, разбира се, това тук е Кипър", отговаря с усмивка техният кипърски събеседник.

След излъчването на скандалния репортаж в Кипър избухна голяма дискусия по темата. Двама високопоставени политици си подадоха оставката, а програмата "Паспорт срещу инвестиция" ще бъде закрита от 1 ноември. ЕС проверява дали срещу Кипър да се стартира процедура за нарушаване на договорите. В други страни обаче (включително и в България) програмите за продажба на паспорти продължават съвсем необезпокоявано.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 молдовец

    18 1 Отговор
    Наще ги раздават паспортите за по 5 хилки и никви инвестиции.
  • 2 Дърт Шофьор

    15 0 Отговор
    Как неграмотни и такива без основно образование имат свидетелства за управление на МПС при условие че се изисква основно образование?
  • 3 Царь Батюшка

    8 1 Отговор
    За 2млн инвестиция в БГ и булка ше му намеря, и шкаф за отговорно пазене.
  • 4 Абдул от Кабул

    4 1 Отговор
    Тоя кипърски паспорт много дефицитен и тия за 2 млн евро намират косури. Догодина водя родата в БГ-то българи ще ги правя, ще инвестирам после в много деца.
  • 5 Пламен

    3 1 Отговор
    Каракачанов взима много по малко. Евтин паспорт? Търсете Бидона Каракачанов. Само 5000€.
  • 6 Анонимен

    0 1 Отговор
    На запад са ни казвали преди няколко години, че много българи са си купували паспорти или изкарвали от Гърция, защото са с авторитет, уважавани сред англичаните за започване на добра работа. За БГ сега не зная но за преди, с лошо име.. Българин, България в London.. Така си е. В бг също е зле, с неграмотни да си нямаш работа. Поне да спазват, а те в пивечето случаи викат и много поразии. ЕС окей. Тук е много свръх заможни в бедна ни бг и свръх бедняци. И по разни кабелки. С едни развисени пуловери, демек дрехи..

    Коментиран от #7

  • 7 Антон

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Анонимен":

    Абсолютно нищо не разбрах, явно съм неграмотен...