Last news in Fakti

20 Ноември, 2012 16:34 2 564 2

България е по-предпочитана от съседите

  • офис-
  • търговски площи-
  • българия-
  • сърбия-
  • македония-
  • косово-
  • инвеститори
България е по-предпочитана от съседите - 1
Снимка: М. Богданова ©

В сектора на търговските и офис площи България и за в бъдеще ще остане по-предпочитана от съседите и. Няколко са причините за това. „Процесът на проникването на съвременните концепции за търговски и офис сгради в страни като Сърбия, Македония и Косово беше по-бавен в сравнение с България отчасти поради ограничения като собствеността върху земята и строителните регулации отчасти, защото те останаха цел за относително по-рискови инвеститори или такива, идващи от страни, с които тези държави имат силни търговски връзки, като Гърция в Македония или Австрия в Сърбия”, каза за fakti.bg Михаела Лашова, мениджър на отдел „Капиталови Пазари и Консултиране”.

През последните години Сърбия има определени успеха в привличането на големи инвеститори в промишлеността не на последно място и заради традициите си в автомобилостроенето и щедри отстъпки от страна на държавата за новоразкрити работни места. От друга страна, членството на България в Европейския съюз, стабилните валута и публични финанси все още са валидни предимства за чужди инвеститори в промишлеността или услугите.

„За момента България ще запази конкурентните си предимства като ниски данъци, стабилност и предвидимост, както и ниски разходи за труд. С течение на времето и приемането на нови страни в Европейския съюз е възможно те да загубят част от силата си, но едва ли балансът би се променил значително”,, коментира Лашова.

Предприемачите ще продължат да търсят печеливши ниши и най-добрите решения, съобразявайки се с потребностите на бизнеса си и това колко добре ги удовлетворява една или друга юрисдикция, какви допълнителни отстъпки биха могли да си издействат и колко добре ще могат да обслужват клиентите си. От тази гледна точка, размерът и характеристиките на трудовия пазар, физически фактори като наличната транспортна или бизнес инфраструктура, решимостта на няколко последователни администрации да подобри обслужването на чуждите инвеститори дългосрочно ще носят положителни резултати за България в каквато и посока да тръгнат съседите й.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТРОШАЧА

    1 3 Отговор
    Г-ЖО ЛАШОВА ДАЛИ СИ МИСЛИТЕ ЧЕ ТОВА ГО ЧЕТАТ НЯКАКВИ ЗАБЛУДЕНИ ЧУЖДЕНЦИ И ВЯРВАТ НА ГЛУПОСТИТЕ ВИ . НЕ ! ТОВА ГО ЧЕТЕМ ТУК ЖИВЕЕЩИТЕ И МНОГО ДОБРЕ ВИЖДАМЕ КАКВИ ,,НЕВЕРОЯТНИ СУМИ'' СЕ ,,ИНВЕСТИРАТ'' И ,,ИЗЛИВАТ'' ЕЖЕГОДНО В ЖАЛКАТА НИ ИМИТАЦИЯ НА ,,ИКОНОМИКА''. АКО ИМАТЕ ЖЕЛАНИЕ ДА СИ ТРИЕТЕ ЕМАЙЛА НА ЗЪБИТЕ НАПРАВЕТЕ ГО ПО ДРУГ НАЧИН . С НИЩО НЕ СЕ РЗЛИЧАВАМЕ ОТ СЪСЕДИТЕ СИ . САМО ТОВА КОЕТО ТЕПЪРВА ПРЕДСТОИ МОЖЕ ДА НИ РАЗЛИЧИ МНОГО А ТОВА Е 2 МИЛИОНА ЦИГАНИ И 3 МИЛИОНА ПЕНСИОНЕРИ + ДВА МИЛИОНА ИКОНОМИЧЕСКИ БЕЖАНЦИ В ЧУЖБИНА ! ЛЕКО ЛЕКО ИНВЕСТИТОРИТЕ НЕ СЕ БЛЪСКАЙТЕ МОЛЯ -РЕДЕТЕ СЕ НА ОПАШКА !!! СКОРО ЩЕ ПРЕКРАТИМЕ ПРИЕМАНЕТО НА ИНВЕСТИЦИИ ЗАЩОТО НЯМА ДА ИМА В КАКВО ... ЕГАТИ СМЕХА ЕГАТИ ПАДЕНИЕТО .
  • 2 колибата

    0 0 Отговор
    Наклонената кула на Цариградско откога е замразена ....