ФАКТИ.БГ
  • ателие-
  • жилище-
  • насп-
  • георги шопов

Шопов: Законовите промени отново не решават проблема

В момента не може да се промени статута на ателие в жилищен имот, освен ако няма прозорец в посока, различна от север

Публикувана: 8 Декември, 2020 16:30
17 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 9414
Шопов: Законовите промени отново не решават проблема - 1
Снимка: М. Богданова ©
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.7 от 9 гласа.

Промяна в Закона за устройство на територията (ЗУТ) гласи, че ателиетата, които се ползват за жилищни нужди в жилищните сгради вече задължително ще трябва да са със статут на жилища. Това, безспорно ще доведе до възможността собствениците да ги обявяват за основно жилище, да се възползват от данъчни преференции и други. До какво обаче ще доведе тази промяна? Отговор на този въпрос дава в специално интервю за най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg председателят на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП) Георги Шопов.

Господин Шопов, защо през годините се наложи практиката при новото строителство да се Шопов: Законовите промени отново не решават проблема

продават жилищни имоти със статут на "ателиета"?

По изискване на ЗУТ, имоти със северно изложение не могат да бъдат със статут на жилища. Това правило у нас е валидно от много години, макар в други страни да не е така. Поради това от Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП) сме подготвили предложение за законови промени, с които да се даде възможност за съществуване на северни апартаменти. Тези имоти, разбира се, трябва да бъдат изрично упоменати като такива със северно изложение, за да не се подвеждат клиентите и да могат да направят добре информирано решение, когато купуват имот. Важно е те да имат този избор.

С промяната в закона какво ще трябва да направят инвеститорите, които са "при заварено" положение?

Законопроектът не въвежда промени по съществото на оперативната работа на колегите. В новото предложение е описано, че при определяне вида на сградата – жилищна или нежилищна, имотите със статут на ателиета, но предназначени за живеене, трябва да бъдат считани за жилищни имоти. Т.е да не се създават проекти, при които над 60% от имотите са записани като ателиета и сградата съответно се води нежилищна. Това подвежда клиентите, когато обмислят покупка, като очакват разстоянието между съседните сгради да е като за нежилищна сграда.

Какво ще предложат строителните предприемачи на клиентите, които са си купили с или без кредит ателие в етап на строеж, което ще бъде завършено след като промените влязат в сила?

В покупката на ателие няма нищо негативно или страшно. Няма да получиш отказ за адресна регистрация като в жилищен имот или други административни затруднения от този характер. Но е важно клиентите да знаят, че тези имоти са със северно изложение и това предполага по-ниска цена спрямо останалите апартаменти в сградата.

Кои ще са най-големите пречки при промяната на статута на ателието в жилище на купувачите, които купуват ателиета директно от строителните предприемачи?

На този етап няма възможност да се промени статута на ателие в жилищен имот, освен ако няма прозорец в посока, различна от север.

Кое налага именно в този момент да се прави подобна законодателна промяна?

За съжаление, за пореден път предложените законови промени не решават по същество проблемите в сектора и не защитават интереса на гражданите. Корекциите касаят определени казуси и интереси, без да се взема предвид голямата картина. Виждаме за пореден път липса на воля в администрацията да се търси цялостно решение на проблемите, дори това да предполага кардинални промени в установените в държавата модели. Нашата мисия в НАСП е да говорим и да показваме работещите примери и да даваме конструктивни предложения, за да вървим в правилната посока.

София / България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.7 от 9 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
и какво още
1 Отговор
Някой знае ли къде е побликуван текста на тези промени?
Още повече, защо не се коментира въпроса за паркоместата към жилище, ателие или др.
Все експерти и т.н.
Докато има корупция в общините и РДНСК тата така ще е!!!

Оценка:
-0 +13

Ето ви отговор
2 Отговор
Когато е със статут на ателие, не е необходимо да има паркомясто за него.

Коментиран от #13


Оценка:
-4 +11

Гост
3 Отговор
Всичко в новото строителство е сбъркано.Спалня 10м2 хол с кухня и трапезария 18м2 ,или макс 23м2.Това е пълна подигравка ,но след като има будали да си дават парите ще има такова строителство.Стандартите са сбъркани много отдавна. През комунизма е имало ясни правила как да се строи с площи ,които дават практичност.

Оценка:
-3 +37

Ооо
4 Отговор
По-добре направете предложение да не се строят апарараменти под 70 квадрата чиста площ, както и да се продава на чиста площ, а не на застроена + общи части! Така няма да се налага да търсите оправдание за 30 квадратовите ателиета с обши части и северно изложение на последния етаж!

Оценка:
-1 +22

Георги
5 Отговор
Именно в паркоместата или мазетата/килерите се състои отговора. Не е нужно да има такива към ателиетата. А това означава повече полезна площ за продажба от строителите и повече печалба. Далеч проблемът не е северното изложение на ателиетата. С малко по-обмислен проект винаги може да има излаз и в друга посока, предвид че винаги на север са стълбищните части.

Коментиран от #6


Оценка:
-1 +5

гост
6 Отговор

До коментар #5 от "Георги":


не е само това има голяма част от зоните, в които се строи, където според ПУП сградите трябва да са с опредлен процент нежилищино строителство от там и идва врътката да пишат дадени жилища за ателиета и да минава проект на една изяло жилищна сграда в зона, където иначе не би било възможно построяването и

Оценка:
-0 +7

Лобизъм
7 Отговор
Вервайте им че за хората го правят, а не за да си продават по скъпо тъмните ателиета !

Оценка:
-0 +9

Гост
8 Отговор
Доста необмислен закон от икономическа гледна точка. Ателиетата се търгуват доста по- изгодно от жилищата. Не е справедливо да се добавят едни 30-40% върху стойността на определн клас недвижим имот чрез законова поправка. Това ще даде отражение върху цените на имотите, забавяйки ги, защото ще увеличи оборота и ще добави нови единици в кривата на предлагането при жилищата. При константно търсене това ще намали цените. А при намалено такова, каквото е саге заради пандемията- съвсем ще намали цените.

Оценка:
-2 +5

фурми 2020
9 Отговор
Оставете това с малоумно изложение..Въпроса е в промишлен ток и вода и данъка е по-голям..Това кажете на хората.Абе стигне ли до изложение строителя ще измисля ново "пето" изложение, да не говорим за общите части, такова чудо измислеха, какво им пречи да обявяват реална площ, примерно 50м2.вместо 70 с общи части. Какво ли не слагат в тези измеслени м2..да не говорим за кутийките ..Прецакай ближния..

Коментиран от #10


Оценка:
-0 +6

Реститут
10 Отговор

До коментар #9 от "фурми 2020":


За съжаление цената на квадрат се е наложила като меродаван индикатор при смятане на стойността на имотите. Банките и оценителите гледат колко е цената на квадрат като един от водещите индикатори при финансиране. От там идва цялата идиотщина с общите части. Много по- важно е разпределението... Имам апартамент уж 96 кв.м. от 50-те години в центъра и същата квадратура уж без общи части в имот в нов блок в Лозенец. Този в центъра е поне с 1/4 по- голям. В новото строителство мерили и стените и терасите и всичко в тия 96 квадрата. Сега мисля да продавам Лозенския- ами ако го пусна на 160к. евро ако включа общите части излиза 1500 на квадрат. Без тях почти 1700. Имота е един и същ, ама като се гледа цената на квадрат и някой си мисли, че ударил кьоравото като купува на 1500 евро квадрата в картал, в който вървят към малко под 2000 евро квадрата

Оценка:
-1 +6

Много добре
11 Отговор
Браво, купих си ателие наскоро с паркомясто, ще може и човек да се регистрира местожителство на адрес, по ниски данъци, а и цената му се вдигна

Коментиран от #15


Оценка:
-1 +5

Коптори
12 Отговор
Коптори

Оценка:
-2 +3

Imperatora
13 Отговор

До коментар #2 от "Ето ви отговор":


това не е вярно, има наредба за комуникационно-транспортните схеми, в която са описани изискванията за брой паркоместа за различните видове обекти и ателиетата не правят изключение.

Оценка:
-0 +4

Язе
14 Отговор
По закон ателие няма паркомясто.Може единствено ако закупи от друг живущ в сградата.Голямата измама е,че се купува ателие и после се сменява статута на жилищно.Така се краде от мястото на другите с повече % идеални части.

Оценка:
-2 +1

Язе
15 Отговор

До коментар #11 от "Много добре":


Купи го с паркомясто или го взе отделно мястото?

Коментиран от #16


Оценка:
-0 +1

Много добре
16 Отговор

До коментар #15 от "Язе":


Отделно купих подземно паркомясто, явно други са се отказали, но ги взех на сметка

Оценка:
-1 +4

Мария
17 Отговор
При малко жилище, като ателие, да няма склад, а някой път, и коридор, е пълно безобразия, според мен ! За какво се плаща , например, 40000 евро ?! За 4 стени, 1 прозорец, и 2 врати !!! В повечето случаи стените са общи със съседните апартаменти ! Мнооого е добре да бъдеш собственик на строителна фирма през последните години в България ! По-малко влагаш, по-вече имаш печалба !

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове


Ловци на бисери
Дейвид Хокни
Един от бащите на поп арта, британецът Дейвид Хонки обяснява защо няма да спре да рисува, макар и на 74 години:
Някои от художниците престанаха да рисуват, защото си мислят, че фотографията прави всичко."

Още бисери
ТОП 5