Last news in Fakti

1 Декември, 2012 12:03 20 753 60

Откриха първия площаден мол в София

  • мол-
  • търговски център-
  • софия-
  • bulgaria mall-
  • плевнелиев-
  • инвестиция-
  • магазин
Откриха първия площаден мол в София - 1
Снимки: М. Богданова ©

„Ние всички искаме да живеем в модерна и красива България – уютен дом за всички нас и много често се питаме дали сме на прав път. Да, на прав път сме, а доказателствата са пред нас. Дали сме си представяли, че може да пазаруваме в сгради, които се конкурират с най-великолепния музей за модерно изкуство на планетата. Дали сме си представяли, че може да пазаруваме в сгради, които са символ на висока технологичност, екологичност и най-високите постижения както на инвеститорската, така и на строително-предприемаческата култура. Няма нужда повече да търсим примерите, защото се намираме в една такава сграда. Като президент обещах да работя за инвестициите в България, за модернизацията на България. Дойдох, за да благодаря на тези, които я постигат”, каза по време на откриването на Росен Плевнелиев, президент на България.

„Седем години след като се роди идеята да построим мол на кръстовището на булевардите „България” и „Т. Каблешков”, съм изключително щастлив, че създадохме нещо невиждано за София. Този смел проект е успешен, благодарение на професионалните ни партньори и всички, които приеха идеята с цялото си сърце. Bulgaria Mall е първият мол в южните квартали на града и първият от „площаден” тип изобщо. Архитектурата прави ориентацията вътре изключително лесна и приятна – убеден съм, че посетителите ще го оценят. Реализирахме и много нови идеи, които отличават Bulgaria Mall – остъклен таван с площ 1300 кв.м., изчистен вътрешен дизайн с уникално осветление и други детайли, които посетителите ни сами ще открият с изненада”, каза по време на откриването Майлс Съмърфийлд, изпълнителен директор на Bulgaria Mall.

Архитектурният проект е дело на израелската компания MYSArchitectsStudio в сътрудничество с българското Студио 17,5. Освен изчистените и стилни линии, основен акцент на вътрешния дизайн е удобството. Bulgaria Mall е първият търговски център с „площадна“ архитектура. Четирите надземни етажа са подредени около просторен атриум. По този начин се улеснява видимостта и достъпът до всеки един от магазините.

Покривът на търговския център представлява остъклен купол с площ 1300 кв.м. – един от най-големите в Европа. Благодарение на него посетителите ще могат да пазаруват на естествена слънчева светлина. На 4-те надземни и 4-те подземни етажа, или общо 33 000 кв.м, са разположени над 120 магазина.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 kibika

    9 1 Отговор
    Айдее и тези почнаха да строят молове.......всички са един дол дренки!?!

    Коментиран от #44

  • 2 инж. Атанасов

    1 5 Отговор
    Какво искаш да кажеш,че нещо не ти се разбира?
  • 3 миа николова

    0 1 Отговор
    най-якия мол в света
  • 4 махон

    1 0 Отговор
    И как разбра че е най-якия мол в света?
  • 5 анели

    1 7 Отговор
    Да отивам ли да разгледам? Има ли много хора? Как са магазините?
  • 6 dragozow

    4 1 Отговор
    Колко народ има вътре, все едно раздават нещо. Сега да им дадат по една права лопата да обърнат отвън зелените площи и да им дойде акъла :)

    Безделници.
  • 7 Румен Янев

    13 1 Отговор
    Яааааа този път лентичката не е резната от правилния човек
  • 8 Мирослав

    12 1 Отговор
    Жалко за народа на оная държава, на която президента ходи да открива молове...
  • 9 Ильо войвода

    1 7 Отговор
    Ако не се пуши вътре, ..ал съм го и мола.
  • 10 Jirafcheto

    1 0 Отговор
    Добре, открит голям магазин, много пространство, защо Президента е там? Въобще какво се случи, че не разбрахме при 300лв. Минимална заплата, господа управляващи?....
  • 11 аз

    1 1 Отговор
    До 10 - 300 лева, но брутна заплата. чиста се получава 234.90, така, че това с 300-те или 310 лева минимална заплата пак е заблуда. реалната заплата, като се удръжта данъците и осигуромкте е доста по-различна.
  • 12 fil

    1 1 Отговор
    кое му е екологичното. стъкления таван който позволява да се пести от осветление през деня ли ? През лятото ще е необходима 10 пъти повече енергия за да се охлажда с климатиците.
  • 13 Реалист

    1 0 Отговор
    Последните години само за лентички и откривания слушам. И все едни и същи хора присъстват там, но дали някога ТЕ ще се замислят с какви средства и кои ще пазарува, ще си кара колата по новооткритите придобивки на тази бедна и нещастна държавица. Освен новоткрити отсечки повечете с видими веднага дефекти/като новооткритата отсечка от магистралата за морето/ или / прословутото "Цариградско шосе", което от немай къде се наложи веднага да се "отремонтира" от несполучливия ремонт и новопостроени Молове /не ми го побира ума с какви средства се изграждат такива крупни обекти и изобщо как ще се изплатят като себестойност- но явно не съм достатъчно "компетентен". Та с какво точно ще подпомогнат тези придобивки Българския беден народ? е това се питам и не мога да си отговоря.

    Коментиран от #19

  • 14 еврейче

    1 2 Отговор
    Ели Егоси
    Харесвам хубавите книги и чета най-различни неща - израелска поезия, чужди автори.
    Ха сетете се каква националност има изпълнителния директор на МОЛ-а.... Близките години чакаме гости - постоянни преселнци...
  • 15 има ли значение

    1 0 Отговор
    откриват се само молове,а индустрията е на "0"няма заводи няма фабрики които да поддържат държавната хазна с финанси,да се усигури работни места на гражданите.
    и така като гледам скоро няма никой да помисли за това...само молове от които държавата,а и народа нямат кои знае каква полза.
    ето за това държавата е бедна и нещастна,защото се откриват само молове и магистрали,а за производството и индустрията
    никой не мисли.
  • 16 *46*

    1 0 Отговор
    С тези молове се закопава икономиката!!! :(
  • 17 tatko

    1 1 Отговор
    Тъжно,много тъжно с тези пари можеше да се построи завод. Другият път пак гласувайте за тези плужеци...

    Коментиран от #32

  • 18 има ли значение

    1 0 Отговор
    съгласен съм с "tatko"завод или няколко завода.както беше преди за да се усигури едно нормално съществуване и живот на българските граждани.............!!!!!!!!!!!!!
  • 19 гост

    1 15 Отговор

    До коментар #13 от "Реалист":

    Г-н Реалист, по новите пътища ще си карат новите коли, образованите, борбени хора, които всеки ден са на работа по 12-14 часа. Точно тези хора имат нужда от някакво развлечение в забързания живот и заслужават да си харчат парите на места различни от "женския пазар"!

    Последните години сериозно се притеснявам, че все още има мрънкащи, вечно нодоволни и мързеливи хора, които чакат СПАСИТЕЛЯ, който да им увеличи заплатите поне с 3000лв и да не ги кара даже и да работят....
  • 20 има ли значение

    1 0 Отговор
    до коментар №19

    много се извинявам,но не мога да приема критиката,че сме мързеливи.
    ние и сега работим по 12 и дори 14 часа на ден,а получаваме по около 300 лева.както и по-голямата част от работещите граждани.така,че какво развлечение можем да си позволоим с тези мизеерни заплати?и не чакаме никакъв спасител,а по достойни трудови възнаграждения.и да не споменавам,че с тези молове работни места не се откриват кой знае колко,а най-вече,че от тях няма приходи за хазната!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 21 пигмент

    9 1 Отговор
    много красива сграда като я гледам на картинките, но напълно непрактична.На 50 г. 50 номер не мога да си купя нищо подходящо за мене подобни молове са загуба на време.Нямам против такива строежи, но паралелно с това да се създаде организация на работата във всички сфери,която да позволява да се изкарват повече пари.Аз не съм от тези които само реват за заплати,но на работното място където бях25год.имаше малко работа и малко пари,затова избягах на място с ужасно работа и повече пари и сега нямам време да посещавам молове.благодаря за вниманието
  • 22 пич01

    1 1 Отговор
    К'ва му е работата на президента да открива мол? Няма ли си друга работа?! Това само тука може да го има! Срам.
  • 23 Иван Дойчинов

    1 9 Отговор
    Много е хубав мола!
  • 24 пигмент

    1 1 Отговор
    и в допълнение съгласна съм с предходното мнение, че президента няма място в откриването на някакъв магазин, бил той и най-стъкления и погледнете на една от снимките президента как слуша, как е подложил ухо на шефа на мола.Представяте ли си какво влияние има този шеф на мол, след като и президента така внимателно го слуша.
  • 25 7нцд

    1 0 Отговор
    Равносметка - милиони изсипани за поредния стъклен хамбар /вече им изгубих броя/, с бутици със скучаещи девойки, които в най-добрия случай ще получават макс 600-700 лв. и предлагащи миналогодишни колекции, на цени на тазгодишни. Платежоспособната клиентела наоколо отдавна пазарува парцали в Рим, Париж, Лондон.... та за тукашния "бизнес" ще се върже заблуден провинциалист, който ще се хвали пред родата с "това ми е от най-новия мол".
  • 26 Ba6 Maistora

    1 2 Отговор
    alOOOOOO gOSPODA MINISTRI KADE SA VI DETSKITE GRADINI E ZA TOVA POMISLETE A NE KOI MOL DA OTKRIETE
  • 27 Методи Методиев

    1 1 Отговор
    Баш Майсторе, защо се срамуваш да пишеш на родната си азбука?Въпреки изначалната ти обърканост въпроса ти е правилен, а отговора можеш сам да си го дадеш - Защото не правим деца!
  • 28 The_Mall

    1 1 Отговор
    Със сигурност архитекта, който го е проектирал е същия като този на The Mall, само като погледна перилата и стъкления покрив и работата е ясна. Наистина е доста добре изглеждащ, въпроса е, че с това нарастване на бройките на моловете в София работата става...
  • 29 Чичо

    7 1 Отговор
    Мол след мол и накрая финансов автогол.
  • 30 balkan_expres

    9 1 Отговор
    Няма криза в България,....само молове и прийути за кучета,браво!
  • 31 Възмутен

    1 2 Отговор
    И да попитам пак какво прави Президента там?
    А после обясняват че няма време!!!
  • 32 konsa

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "tatko":

    С тези пари не може да се направи завод,защото парите за построяването не идват от хазната,а от Израел т.е.мола е "вносен".Повечето молове в България са собственост на чуждестранни холдинги.Информирайте се,хора,пък после коментирайте,за да не ставате за смях.
  • 33 batista

    7 1 Отговор
    някой може ли да обясни какво прави тази шушумига президенчето
    там а после нямали отношение перат им парите на тези
  • 34 Адолф Хитлер

    1 0 Отговор
    Абе нещо много често взеха да горят тези молове?
  • 35 lollypop

    0 1 Отговор
    И кой ще работи в тия заводи-всеки търси на работата лекото или може би неграмотните цигани,дето не могат името да си напишат и само търсят далаверата? Стига с този евтин популизъм!

    Коментиран от #37

  • 36 така де!

    8 1 Отговор
    Доколкото знам, господин Президента на България имаше и вероятно още има строителна компания, и това обяснява големия му интерес при стоежи на всякакви обекти, пътища и т.н..... Даже в САЩ търсеше инвеститори за стоеж на бизнес паркове.... Извода си го правете сами!!! Редно ли е ПРЕЗИДЕНТ да лобира публично за частни интереси??? А дали той няма изгода от това???
  • 37 има ли значение

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "lollypop":

    евтин популизъм ли.прави разлика между популизма и национализма.такива като теб са срещу самите себе си.не си мъчи акъла има кои да работи,само да има къде!!!!!!!!
  • 38 има ли значение

    1 0 Отговор
    Българите сме доказали не веднъж,че сме работливи и кадърни хора!!!
  • 39 Владимир Павлов

    1 0 Отговор
    Разкошна сграда, браво.
  • 40 RSX

    1 1 Отговор
    И този мол като другите е строен с пари от частни инвеститори. Тях не ги интересува, че няма заводи, предприятия, градини и т.н. А за това кой ще пазарува там, не му мислете - Бояна, Манастирски ливади, Драгалевци са само част от клиентите. Ами "провинциалистите", които до преди няколко години са били на бостана, "плеймейтки", "тийнове" - имате ли си представа колко хора ще живеят мизерно но ще си купят нещо което би трябвало да не си купуват, защото не им отговаря на дохода и социалния живот ?!? Ще живеят на общежитие, ще ядат хляб и сол два месеца, но ще вземат часовник или дреха за 300-500 лв. Продавач-консултантите ще бъдат хубави момичета със заплата 450-700 лв в зависимост от отговорностите - но там винаги са на топло, голям шанс за бъдеща връзка със заможен мъж и т.н. Като по цял ден се показва по интернет и т.н. колко е лесен живота на плеймейтки, футболистчета, манекенки, промо клипове на партита в Ibiza, солариуми, нощен живот, спортни коли, екзотични острови и т.н. Вие какво очаквате ?!?! Че ще се четат книги и ще се трупат знания ли ? Разликата е, че тийновете не се замислят, че за да водиш този живот трябват много лишения, умения, амбиция, късмет и много рискове. Не може всички да бъдат такива, трябва и някой да работи....не може всеки да е футболист, а всяка плеймейтка. Но докато се опитват годините минават и почват да се чудят къде са ми знанията ?!? Спасението не е в това да няма молове или дискотеки, а да се спре показването на лесния живот на хора които нищо не са постигнали -едни ц.ци или простотия, а това сега ще е възможно само ако се спре интернет. В момента всичко е пари и секс. Момчетата които нямат пари са принудени да се тровят с вещества и да ходят на фитнес за да имат възможност да са с хубаво момиче и по-добър социален живот. Външния вид за съжаление продава, а не знанията. Ако пък ги има и двете, това е ! Примирете се, от това състояние тук няма да се излезе много дълго време. Мислете по-добре как ще накарате детето си да учи, за да сполучи ?!? Как ще Ви повярва ? Или ако е момиче ще излиза с едни дрехи от вкъщи и в мола ще се преоблича като к***а защото това вижда по цял ден и не иска да е по-смотана от приятелкие си !
    Поздрави!

    Поздрави!
  • 41 quanni

    1 0 Отговор
    Добро е, но грандоманско! С участието на Плевненлиев не се подкрепя средния бизнес а се унищожава. Господа политици, мислете повече за хората!
  • 42 молчо

    1 0 Отговор
    Името "Bulgaria Mall" e абсолютно неподходящо! Плевневлиев като президент няма място на подобни откривания! Този мол от местна гледна точка архитектурно може да е страхотен, но за глобално опитния "молец" е скука! И все пак класацията за най-добър БГ мол (разнообразие от магазини, фаст фууд щандове, молни мероприятия, пространство и приятна атмосфера акцентирам на последните) се оглавява от Сердика за сега! На София/България не са нужни толкова молове!
  • 43 Христо

    1 0 Отговор
    Тоя бастун кво прай там бе? Да няма дял от мола?
  • 44 ***

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "kibika":

    Тука в България сме така - отваряме нов мол и палим стария.
  • 45 !!!

    1 0 Отговор
    Ей какво лаете ?
    Това е реална инвестиция в града
    дадоха работа на много фирми по строежа
    дава много работни места
    дава данъци на общината ???

    няма таков просто и ревливо племе като тоа населяващо територията на България !!!
  • 46 akam i beekam

    1 0 Отговор
    В най скоро време се о4аква масово затваряне на молове.Много маимуни се ка4иха на клона,както с имотите.След 5 години,някой от тях ще са като призра4ни град4ета,естественно не и преди да съсипят малкия бизнес наоколо (формулата е добре позната по света).Разбира се за сега ще от4етат само колко нови работни места са отворили,а колко ще се стопят в близките година две няма да ги удостоят с грандиозно закриване, като горепосо4еното откриване.4естито на НовоМолците и приятен меден месец в следваштите 3 години,а след това преместване към някой по модерен нов мол,естественно ако не се задържите в този допълнително година две за да фалирате преди това.
    Приятно ви луксозно пазаруване другари,вси4ко ве4е е розово-за първите 1000 посетители ще има розови о4ила подарък.Наслаждаваите се,на гол тумбак......
  • 47 генерала

    1 0 Отговор
    най- лесно се перат много пари като построиш нещо голямо
  • 48 Swarovski

    1 0 Отговор
    Много болни мозъци... Какво пак ви пречи този мол? Хората работят, печелят, въртят се парите! Какъв е проблема? Нямало заводи?!?!? Аз не искам още един Кремиковци! Какво закриване на молове бълнувате? Ще затворят тези, които са направени без мисъл, като например Сай сити. Други ще се преструктурират към "скъпи" и "евтини" молове, както е навсякъде по света! Как виждате вие един Мол София да затвори, като не можеш да се разминеш от хора? Имаш 16 000 начина да стигнеш до там и е приятно и топло, лятото- хладно. Ами Дъ Мол? Има всичко там! Ето Сердика си върви към "евтин" мол- няма кино, на доста забито място е и там трябва преструктуриране! Браво на хората, че правят, развиват и се стараят! Виждал съм толкова грозни неща, че софийските молове са истинско удоволствие за гледане дори! Колкото до хейтърите- ходете си в кварталния супер при леля Цецка, купувайте си дрехи от женския пазар и си стойте сами на 8-мия етаж на панелката в Дружба, хейтвайте света и хората, които живеят живота си така, както им харесва!
    П.С. akam i beekam, когато се научиш къде е "ч-то" и вземеш, пък да посетиш някое висше учебно заведение може да даваш акъл на хората и фирмите инвестирали в нещо такова!

    Коментиран от #49, #50

  • 49 има ли значение

    1 0 Отговор

    До коментар #48 от "Swarovski":

    ние сме били болните мозъци!!!!а я ми отговори здрав мозък.
    кой ще пазарува от тези молове дето станаха около стотина в България,ако няма работещи хора и най-вече ако няма работни места за бъдещите клиенти на тези молове.нямам нищо против моловете,но нека ти бъде ясно,че като няма кои да пазарува няма и да съществуват дълго време тези големи магазинчета.
    ние сме били болни мозъци!вътре било топло през зимата и хладно през лятото.да няма да живеем в тези молове.хубаво е че има къде да пазаруваме,но...с какво?нали трябва да има работни места както казах за да имат хората пари за да пазаруват от там.
  • 50 има ли значение

    1 0 Отговор

    До коментар #48 от "Swarovski":

    и какво като има 16 000 начина да стигнеш до там.стигаш и какво...да вярно пълни са с много хора,но...90 процента са само зяпачи които са там само за да гледат и да си изгубят свободното време.много гледат малко купуват.защо?защото доходите на хората са меко казано малки.господин "здрав мозък"

    Коментиран от #53

  • 51 akam i beekam

    1 0 Отговор
    Чекай 4е се засегнах ;-)Лъскай си кристалите редовно и си мисли 4е са диаманти...
    И да,от няколко добри мола винаги има нужда,но не от вси4ки.Относно
    хората и фирмите които инвестират,същите те ще си оффсетнат данъците със добри с4етоводители,за разлика от малкия и среден бизнес наоколо може би,който ще затрият.И не,образованието не винаги у4и на бизнес,опитът и добрте идеи Да..

    Коментиран от #52

  • 52 има ли значение

    0 0 Отговор

    До коментар #51 от "akam i beekam":

    с това съм съгласен.от няколко мола има нужда,но не от всички.
  • 53 Swarovski

    1 0 Отговор

    До коментар #50 от "има ли значение":

    Стотина мола? Я пробвай 20- тина.... А ако си от София много добре ще знаеш, че точно този ще има клиенти! Не съм много сигурен, обаче дали капацитета на паркинга ще стигне за всички Г-класи... Аз живея точно срещу Мол София и мога да ти кажа, че е ми спестява страшно много време! Плащане на сметки и пазаруване ми отнема точно 30мин! Ако трябваше да трамбовам улиците за да го направя щеше да ми отива доста повече време! Просто Мола облагороди района! Замисли се какво беше на мястото на точно МолСофия? Една незавършена сграда, която събираше наркомани и клошари, а сега? По- добре да е Мол отколкото пустееща земя! Хората пари правят, оставете ги намира, ако фалират- тяхна си работа! Да не би от вашите данъци да са ги построили? София е на едно от последните мяста по търговски площи на глава от населението в ЕС!
    П.С. akam i beekam- извинявай, ако съм те засегнал. Пазара сам ще определи дали са повече или не :)
  • 54 има ли значение

    1 0 Отговор
    не си ме засегнал с нищо.а не можеше ли да се построи нещо свързано с производството.та да се открият 10 пъти повече работни места.София,а и цялата страна не само по търговски площи е на последно място по доходи на населението също сме на последно място,а само с молове положението няма да се подобри...замисли се!!!

    Коментиран от #56

  • 55 ТРОШАЧА

    1 0 Отговор
    МОЛОВЕТЕ УБИВАТ ДРЕБНИЯ БИЗНЕС !
  • 56 bubblehead

    1 0 Отговор

    До коментар #54 от "има ли значение":

    54, ако знаеше какво говориш щеше да си наясно че и по молове сме на последно масто в Европа... ама ей го едвам построени моловете и ги оплакваме фалирали вече, дет викат бабите на седянката ... ей го юли месец, баби, де го лятото вече, зимата иде ... ха-ха-ха!

    Коментиран от #58

  • 57 beastahead

    1 0 Отговор
    А защо не, примерно вместо няколко мола, да построят няколко многоетажни паркинга?

    Коментиран от #59

  • 58 има ли значение

    1 0 Отговор

    До коментар #56 от "bubblehead":

    аз нали и за това съм писал ,умнико.под търговски площи се има предвид и моловете.защото мола също е търговска площ.помисли малко.
  • 59 има ли значение

    0 0 Отговор

    До коментар #57 от "beastahead":

    и паргинги става.проблема с паркирането е доста наболял в по-големите градове.трябва да има от всичко по малко.така нещата ще вървят по-гладко.
  • 60 Иван

    1 0 Отговор
    Да обособят някоя закрита казарма като технологично производствен парк и да дадат ниски наеми на производствени фирми- малки печатници, цехове за производство, примерно с персонал до 10-15 човека, тип семеен бизнес. Пък като се разраснеш и ти отеснее значи инкубатора е изпълнил целта си.