7 Декември, 2012 17:24 6 636 9

Създават перфектния тротоар

  • тротоар-
  • софия-
  • цюрих
Създават перфектния тротоар - 1
По света ... и у нас

Швейцарски инженери измислиха улична настилка, която да е еднакво удобна за всички категории хора. Целта на изследователите е да създадат тротоар, който да не представлява пречка за велосипедисти, инвалиди и слепи. През март 2013 г. 14 вида улични настилки ще бъдат положени в Цюрих и граждани ще трябва да изберат коя тях е най-удобната.

Засега у нас само може да си мечтаем за подобен проект. През това лято граждани и гости на столицата станаха свидетели на подмяната на част от уличните настилки по някои централни булеварди. За съжаление, всичко се прави отново на парче. Един от най-фрапиращите примери е този при новата метростанция на НДК. Там новата настилка е по-висока е на доста по-високо ниво от старата (виж снимката).


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 tttt

    1 0 Отговор
    За съжаление, всичко се прави отново на парче. Един от най-фрапиращите примери е този при новата метростанция на НДК. Там новата настилка е по-висока е на доста по-високо ниво от старата (виж снимката).
    то е очевадно от снимката че на това място има пешеходна пътека и нарочно е направено по ниско за детски колички, велосипеди и др.

    Коментиран от #2

  • 2 ьяа

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "tttt":

    Там въобще не трябва да има възвишение. А на снимката е показано че им такова възвишение.

    Коментиран от #3

  • 3 tttt

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "ьяа":

    там е тротоар ако не виждате
  • 4 Идиоти

    1 2 Отговор
    Ужас ... нивото е смъкнато за пешеходната пътека ... трябвало е да си го оставят високо ... в каква държава живеем ... да се смъкне нивото на тротоара на пешеходната пътека за да се улеснят велосипедисти и детски колички ... никъде другаде го няма тва в Европа ...
  • 5 TROШАЧА

    1 0 Отговор
    В БГ ИМА ТРОТОАРИ НО СА ТВЪРДЕ МАЛКО ТВЪРДЕ РАЗБИТИ И НЕПОДДЪРЖАНИ А В КРАЙНИТЕ КВАРТАЛИ НАПРАВО ЛИПСВАТ А ЗА УЛИЧНОТО ОСВЕТЛЕНИЕ НЕ МИ СЕ ГОВОРИ ВЪОБЩЕ . ТОВА Е В ГРАДОВЕТЕ А В СЕЛАТА ... :–(
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Недоволен кьоровец

    1 1 Отговор
    А как се прави прехода между улицата и тротоара у Европата, бе госпожо?! Или квото е направено у нас е скапано по дефиниция, а? Еейй хората, такъв добър кмет София никога не е имала! Не бъдете неблагодарни! Хубавите неща се правят трудно, а много лесно се оплюват... Много Станишевци има в тая държава... все още. Що не пуснете и нещо позитивно бе колеги журналисти, ей така, за разнообразие, като за Коледа... Та белким и вашия живот се обърне към по-добро!

    Коментиран от #8, #9

  • 8 калайката

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Недоволен кьоровец":

    ......КОЛЕГИ ЖУРНАЛИСТИ.....???????? Ако ти си журналист ,спирам да чета дори и другарски жалейки . Обещавам !!!!
  • 9 ти да видиш

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Недоволен кьоровец":

    Ето ти нещо "позитивно" - така похвалената кметица не се и опита да се справи с нито един от сериозните проблеми на столицата. Все още няма нова площадка за отпадъци, нито завод за боклуци. Проблемите с паркирането и задръстванията е "решен" само с по-високи цени в синя и новата зелена зона - сега нито се паркира по-лесно, нито задръстванията са по-малки, само джобовете на някои са по-пълни. преди премиерът да стане кмет на София обеща да разкара каруците от града - пълно е с каруци. Проблемът с уличните кучета също не е решен. Създадена беше общинска полиция, така щеше да се намали битовата престъпност, дребните кражби и прочие - резултатът е 0 (нула). Местата в детските градини стигат точно колкото и преди тази кметица. Проблем с пешеходната зона на бул..Витоша нямаше, но беше положена нова настилка, след това премахната и положена нова и така 4 пъти!!! Крайният резултат е факт - по-добре изглеждаща 50 метрова зона със спорни естетически качества, изпълнена с нищожно качество и материали. Една кратка разходка там ще убеди всеки, колко неравно са поставени бутафорните павенца, а 10 минутен дъжд оформя прекрасни модернистични локви. И тази същата кметица плати, от общинския бюджет 50 000 лева за концерт по случай откриването на метрото за стотина случайни минувачи, в същия месец в който 2 деца умряха, защото държавата няма по 20 000 лв. за животоспасяващи операции. Е такива кметове да искаш, всеки бастун със средно образование би имал същия успех!