Last news in Fakti

12 Февруари, 2013 13:16 2 691 4

Българи с интерес към имоти в Банско

  • зимни курорти-
  • пазар-
  • цени-
  • стойкова
Българи с интерес към имоти в Банско - 1

- Госпожо Стойкова, каква е ситуацията на пазара на ваканционни имоти в зимните ни курорти от

Полина Стойкова – оперативен директор на „Бългериан Пропертис”

началото на сезона?

- Бихме могли да кажем, че миналият сезон (бел. ред. 2011-2012 г.) до голяма степен предреши съдбата на настоящия. В края на по-миналата и началото на миналата година не наблюдавахме силно търсено, което доведе и до спад в офертните цени в Банско с 20%. От октомври 2012 г. отчитаме стабилизиране на пазара. Още е много рано да говорим за тенденция, но пазарът „замръзна” на ценови нива с около 55% по-надолу в сравнение с 2008 г.

При зимните ваканционни имоти цените спаднаха най-много. Докато в София и по-големите български градове, както и в летните курорти, поевтиняването беше между 35%-40%, то сделки в Банско могат да се сключат на цени над 50% по-ниски от тези през периода на бума. Пазарът в Пампорово и Боровец е по-малък. В Пампорово цените също спаднаха и вече са съпоставими с тези в най-големия ни зимен ваканционен курорт.

От края на 2012 г. наблюдаваме повече интерес сред купувачите. Руските граждани, които през последните години изцяло се насочиха към летните ни курорти, вече проявяват интерес и към Банско.

Също така регистрираме и покупки от страна на българи. Като че ли сме по-ориентирани към придобиване на ваканционен имот в зимен курорт, отколкото по Черноморието, където е презастроено и пренаселено. Има много българи, които живеят в чужбина и могат да си позволят обзаведено студио или апартамент на стойност 15 000-20 000 EUR.

- Едва през тази година англичаните, които купуваха в зимните ни курорти имоти започнаха да излизат от инвестицията, но загубата е голяма.

- Да, така е. Често загубата за британците е между 50% и 70%, особено за тези, които са купили по време на пика на пазара. За придобилите имот в периода 2004-2006 г., ценовата ситуация е по-балансирана.

Англичанина мисли много прагматично – „правим инвестиция”, „грешим”, „времената днес са други, цените са други”, „продаваме и продължаваме напред”. Българите сме с друг начин на мислене. В много редки случаи бихме предприели продажба на загуба.

- Освен руснаци наблюдават ли се интерес от други националности към зимните ни ваканционни курорти?

- Основно са руснаци, поради което и често се споменава, че ставаме зависими от руските купувачи, но по-добре е, че отчитаме нарастване, защото 2009-2010 г. почти нямаше интерес. Туризмът играе важна роля, когато става дума кой проявява интерес към придобиване на ваканционен имот. В момента руснаците са основните туристи. Пазарът обаче е много динамичен. Имаше период, в който гърци проявявах интерес. От скоро британските медии започнаха отново да пишат за българския пазар. България е атрактивна с това, че е добра second home дестинация. Мисля, че тази година може има дори нарастване на интереса от страна на британци.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кокошка

    1 0 Отговор
    Гладна кокошка ,просо сънува....
  • 2 реалист

    1 0 Отговор
    българи с интерес , ама без пари , щото с африкански заплати, няма как да се купуват имоти на западноевропейски цени
  • 3 ИРАКЛИ

    0 0 Отговор
    Българи закупили имот в БАНСКО,получават бонус/поущрение/две
    кози СААНСКА ПОРОДА и ще ползват пръча на комшията без такса!
  • 4 Леко Неубеден

    0 0 Отговор
    Да има евтини имоти, ама като научиш таксата за ??поддръжка?? каквото и да означава, по-здравословно и доста по-евтино е да почиваш в хотел доживот. Ха Ха 15000 хил апартаменто и 2500 за поддръжка , пъдар и т.н.
    Че то и да ти го подарят пак ще си на загуба