Last news in Fakti

28 Февруари, 2013 19:50 1 747 3

Няма да се строи върху дюни

  • дюни-
  • закон-
  • закон за черноморското крайбрежие-
  • крайбрежие-
  • парламент-
  • поправки

На днешното си пленарно заседание народните представители гласуваха промени в Закона за Черноморското крайбрежие, с които се забранява застрояването на дюните в зони „А” и „Б” на черноморското крайбрежие.

Като всяко правило и това си има изключения. На въпросната територия ще може да се строи само в три случая – когато става дума за обекти от национално значение, такива свързани с националната сигурност и обекти, които спадат към техническата инфраструктура. Остава висящ въпроса „Коя територия е дюни?”. Това трябва да бъде определено с решение на Министерството на околната среда и водите и отразено в специализираните карти и кадастъра.

Друга промяна в Закона е това, че на места плътността на застрояване пада от 20% на 10%, както и това, че височината на сградите трябва да е до 6 метра, а не досегашните 7.5 метра.

Други текстове, които претърпяха редакция, засягаха финансирането и упражняването на контрол върху договорите за наем. Облекчена е процедурата за концесиониране на морските плажове. Също така ясно са регламентирани границите за безплатен пешеходен достъп до плажовете.

Веднага със становище побързаха да излязат от неправителствената организация „За да остане природата”. „Гласуваните промени в Закона за Черноморското крайбрежие повтарят стари, нeсработили забрани. Те не са решение и нямат да прекратят стихийното застрояване на Черноморието“, обявиха от коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България”, посочват в декларация от там, както и припомнят шестте стъпки, които са можели да осигурят опазване на Черноморското крайбрежие.

1. Парламентът да наложи мораториум върху промяната на предназначението на горски и поземлен фонд и върху издаването на строителни разрешения в зоните от екологичната мрежа „Натура 2000” по Черноморското крайбрежие до изработване на цялостна визия за развитие на Черноморието.

2. Народното събрание да приеме законови промени, за да се прекрати престъпното разграбване и унищожение на природния ресурс в района и в България:

а) Отпадане на изключенията за застрояване на дюните в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (параграф 5) и в Закона за устройство на територията;

б) Промяна на Закона за устройство на територията, за да се въведе възможност за обжалване на подробните и на общите устройствени планове от гражданите в съответствие с Орхуската конвенция, която е в сила за България от 2004 г. Комитетът на ООН по спазване на Орхуската конвенция през октомври 2012 г. вече установи, че ЗУТ противоречи на Конвенцията;

в) Прекратяване на всички процедури за придобиване на държавни имоти в защитени зони от мрежата Натура 2000 по реда на законите за горите и за земеделските земи;

г) Държавните и общински гори и земи в защитените зони да станат публична собственост по подобие на държавните и общински гори и земи в защитените територии.

3. МОСВ да издаде заповеди за обявяване на 19-те защитени зони по местообитанията в района на Черно море („Езеро Дуранкулак”, „Езеро Шабла-Езерец”, „Комплекс Калиакра”, „Долината на река Батова”, „Златни пясъци”, „Галата”, „Камчия”, „Плаж Шкорпиловци”, „Емине-Иракли”, „Ахелой-Равда-Несебър”, „Поморие”, „Атанасовско езеро”, „Бургаско езеро”, „Мандра-Пода”, „Залив Ченгене скеле”, „Плаж Градина-Златна рибка”, „Острови Св. Иван и Св. Петър”, „Ропотамо”, „Караагач”, „Странджа”).

Заповедите да включват категорична забрана на ново строителство в териториите, попадащи в ивицата с широчина 2 км от границата на морския бряг или на морските плажове, с изключение на обществена инфраструктура, преместваеми обекти и строителство в урбанизираните територии на населените места, определени към 01.01.2008 г.

4. Парламентът да възложи на МОСВ в сътрудничество с всички заинтересовани страни да разработи документация за поставяне под защита като защитени територии на гореспоменатите плажове, дюни, влажни зони и крайморски степи, като до края на април да бъдат назначени комисии за тяхното обявяване. Предложените режими да отчитат спецификите на всяка от териториите и да осигуряват нейното адекватно опазване. Коалицията „За да остане природа в България“ счита, че подходящ инструмент за осигуряване на реална защита на тези територии е обявяването на Парк „Българско Черноморие” (национален или природен) и създаване на самостоятелна администрация на парка.

5. Министерство на земеделието и храните и Прокуратурата в срок от 1 месец да предприемат стъпки за разваляне на всички сделки с държавни имоти, сключени след 1.01.2008 г., в които попадат дюни.

6. Министерство на регионалното развитие и благоустройството в срок до 3 месеца да осигури реално прилагане на Закона за устройството на черноморското крайбрежие чрез отразяване в кадастралните карти на дюните и на зоните „А” и „Б”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 за чиста природа

    3 1 Отговор
    и 6-те стьпки са чудесни дано започнат да се изпьлняват но имам предложение-да започне сьбаряне на всичко построено вьрху пяська на пьрва линия в сльнчев бряг -посочвам него защото почиваме в несебьр-да се премахнат чадьрите по плажа и да е свободно както едно време който желае да си носи собствен или пьк да си наеме от близкия хотел сьщо и шезлонг а не да не можеш да се разминеш от чадьри -забравихте когато на 4 колчета и чаршафче си пазехме сянка и с хавлийката си лежиш кьдето си искаш и романтикааааа консиционери разни-махайте се от плажовете-книжките и обелките ще си ги сьбираме сьвестно
  • 2 уф

    0 1 Отговор
    Като искаш соц. романтика стягай куфарите и кеф ти Куба, кеф ти Северна Корея.
  • 3 за чиста природа

    0 0 Отговор
    а ти уф ли си оф ли си но май нямаш елементарна представа за това което се случва по нашето черноморие а за куба с прекрасните си плажове сме си стегнали куфарите преди две години и от край до край красота свобода и чадьри като гора -найн а за северна корея дано се отвори парашута но и там ще е спокойно по плажовете тьй че така и не разбрах защо ме пращаш там -соц ли е моц ли е но предпочитам там отколкото нашето бетонирано черноморие