Last news in Fakti

22 Октомври, 2002 00:00 1 045 0

Шансът на жк „Обеля“ е в удължаване на метрото

  • “обеля”-
  • долара-
  • гарсониерите-
  • двустайните-
  • нарастване-
  • комплекси-
  • посока-
  • жилищните-
  • софия-
  • тристайните-
  • жилищните комплекси “обеля”
Жилищният комплекс “Обеля”

се намира
в северната част на София. На север комплексът се простира до северната рокадна жп линия на столицата. На изток достига до бул. “Ломско шосе” - една от входно-изходните пътни артерии на София, която води по посока на прохода Петрохан, Монтана и Видин. На юг жк “Обеля” граничи с кв. “Връбница” и гробищата “Бакърена фабрика”. На запад комплексът достига до жп линията София - Белград и квартал Обеля (бившето село, носещо същото име).
В жк “Обеля”

няма проблеми с околната среда
В района няма промишлени предприятия. Наблизо не минават големи транспортни магистрали с натоварено движение. Едно от предимствата на жилищните комплекси “Обеля” 1 и 2 и квартала със същото име е спокойствието далеч от големия градски шум. Между блоковете няма зеленина.

Повечето улици са в лошо състояние
Дупките са много и е доста трудно за водачите да поддържат постоянна скорост и посока на движение. Особено голям риск за движещите се автомибили из комплекса предстваляват липсващите капаци на канализационните шахти.

Транспорт
До жилищните комплекси “Обеля” 1 и 2 пътуват трамваите 1 и 6. От Централна гара за жк “Обеля” може да се ползва и автобус N150. Автобус N 51, свързва комплекса с първата станция на метрото в жк “Люлин”. За пътуване към жк “Обеля” могат да се ползват маршрутните таксита - номера 2 и 7. Надеждата на жителите на далечния панелен комплекс е пускането на новата метростанция, което поради липса на пари ще се забави.

Сграден фонд
Жк “Обеля” е един от най-новите панелни комлекси в рамките на столицата. Жилищните сгради все още не са амортизирани, както в някои подобни комплекси, изграждани преди 30-40 години.
Тристайните апартаменти, изградени в жк “Обеля” като разпределение са 4 типа - с немски преход и с нормален преход. Двустайните са 3 типа - с външни стени, другите са изцяло вътрешни ориентирани в една посока и последния вид са с двустранно изложение - непреходни. Гарсониерите в панелките два вида.

Конюнктурата привлича спекулантите
Жк “Обеля” е идеалното място да се купят панелки от обедняващия електорат, а след това да се заменят с общината срещу апетитни терени. Една тенис-треньорка вече е експерт по подобни операции.
В края на януари средните офертни цени на гарсониерите в жк “Обеля” е била 7 200 долара, а към края на октомври тя бележи чувствително увеличение до 8 300 долара. Подобно изненадващо нарастване се забелязва и при другите видове жилища. За двустайните апартаменти - от 9 600 на 10 500 долара, а за тристайните - от 11 400 на 12 300 долара. Вероятната причина за нелогичното нарастване на офертните цени е очакваното от продавачите пускане на метрото, което евентуално би спомогнало за нарастване на търсенето.
На пазара на наемите конюнктурата е по-логична. От януари досега гарсониерите бележат покачване от 72 на 90 долара. При двустайните има снижение от 105 на 95 долара, а при тристайните - от 113 на 100 долара.

Васил ТАШЕВСКИ
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА