Last news in Fakti

14 Март, 2013 13:12 10 126 21

Google Street View – нож с две остриета

  • google street view-
  • имот-
  • брокер

Възможността да се разхождаш виртуално из столицата и по-големите градове на България, както и в най-големите зимни и летни ваканционни курорти, е не само средство да задоволиш любопитството си, но може да се използва и за професионални цели. Една от тях, безспорно е сферата на посредническите услуги при покупко-продажба или отдаване под наем на жилище, магазин, парцел.

На запад подобна функционалност пести много време на брокера. Клиентът се обажда, посредникът посочва точният адрес и първият може, седейки на фотьойла, да разгледа на спокойствие как изглежда сградата отвън, на какво разстояние от нея има аптека, хранителни стоки, спирка на градския транспорт и много друга информация, на базата на която да прецени дали въпросния имот представлява интерес за него.

Неминуемо подобна интерактивна услуга ще предифинира брокерската професия. „От разводачи по огледи, брокерите ще трябва да станат консултанти или... да сменят професията. Не случайни в „Адрес” брокерът е наречен „консултант недвижими имоти” и всички са снабдени с модерни смартфони”, коментира за Факти.бг Георги Павлов, изпълнителен директор на агенция „Адрес”. Въпросите, на които консултантът вече ще трябва да дава отговори, ще са свързани с това: Какъв апартамент ми е нужен днес? А след 5-10 години? Как да го намеря? За какво да гледам внимателно? Как да се уверя коя е справедливата цена в момента? 

Google Street View е функционалност, която от доста време се ползва от западните агенции за недвижими имоти. „В България обаче, тя няма да бъде толкова приложима в сферата на недвижимите имоти, поради спецификата на родния пазар и начинът, по който се работи в тази сфера”, казва Деница Георгиева, PR и HR на агенция „Явлена”. В САЩ брокерът може спокойно да изпрати точния адрес на имота, Street view, може дори да прати свой колега от друга агенция да го покаже. „У нас това няма как да стане, тъй като в масовия случай един и същи имот се предлага от няколко агенции. Единствено когато посредникът разполага с изключителни права за предлагане на съответния имот (т.е. само и единствено той да го рекламира и да работи със съответния клиент), може да си позволи да борави с точния адрес на имота в публичното пространство. Това съответно е и случаят, когато може да се използва Street view като функционалност в полза на продажбата, респективно отдаването под наем на съответен имот”, обясняват от „Явлена”.

„Google Street View ще може да се ползва в по-голяма степен, когато клиентите започнат по-често да подписват ексклузивни договори. Тогава се работи много по-спокойно, защото доверието между двете страни е много по-голямо и свободата на брокера да представи пред купувача информацията е много по-голяма”, казва Ирена Перфанова, президент на FIABCI България. Безспорно, наличието на допълнителна визуализация засилва вниманието на клиента, но съществува и риск клиентът да не хареса на снимка нещо и да пропусне шанс да види имота.

Посредством Google Street View може виртуално да се разходите не само по улиците на София и по-големите български градове, но и да посетите най-известните зимни и летни ваканционни курорти. Това безспорно е плюс за чуждестранните инвеститори, които на база на услугата могат да преценят дали си заслужава да отделят време и средства, за да осъществят оглед на място, след като са харесали даден имот. „След 2008 г. чуждестранните инвеститори много внимават преди да вложат парите си някъде. Времената, в които се купуваше „по картинка“ отминаха. Услугата на Google Street View би била полезна, едва след като чужденецът е взел решение за покупка и иска предварително да се ориентира къде се намира, от какво е заобиколен и как изглежда имотът, който е избрал да закупи”, казва Георгиева.

До каква степен Google Street View ще повлияе върху комуникацията между брокер и потенциален купувач и дали ще е в ущърб на някоя от страните ще покаже времето. Едно е ясно, с навлизането на повече интернет технологии ще се променят и правилата в бранша.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 на процент съм:)

    1 5 Отговор
    Агенциите отдавна си заминаха, какви услуги предлагат???? Да те развеждат по кварталите а някой и пари искат за това. Че то и аз сам мога да си ги гледам имотите, но като отида при агенция, тя ще ми гарантира ли , че имотите предлагани от тях са "наред", застрахован ли съм от измама?? Ми нееее. Тогава за какво да им плащам?????
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 гост

    1 7 Отговор
    Плащаш им,че са ти казали,че тоя имот се отдава или продава.Ако имаш тая информация не виждам смисъл да ходиш в агенция!
  • 4 гост

    1 2 Отговор
    прав е тариката!!!! и само да вметна ако брокера само ви разхожда "разводач по огледи" значи и двамата сте обречени.
  • 5 Коко Гросо

    1 5 Отговор
    От моя опит мога да споделя, че самите брокери са виновни за броя на хората предлагащи един и същи имот. Какво се случва на практика - физическо лице публикува обява за продаван от него имот; обявата се препечатва и препубликува, но вече от името на няколко различни брокери. След това брокерите протестират, че много техни колеги продавали един и същи имот. Кой е виновният?
  • 6 111111111111

    1 8 Отговор
    колко от вас са купували апартамент..повечето май сте си търсили апартаментче под наем в града,а? ето затова сме на това положение, защото мислите, че можете всичко да правите и никой не ви е нужен... лайте си!
  • 7 куку

    1 5 Отговор
    Гледам "бльокерите" пак вилнеят из форума-псуват,обиждат,заплашват....какво им остава? Преди поне можеха за трафика да излъжат....сега уви, т.ц! не става :):):):)

    Коментиран от #13

  • 8 mersi

    1 0 Отговор
    Че премахнахте коментара на тъмния балкански субект #2:) Докато хората използват такива изрази ще сме в ЕС само на книга.
  • 9 Владимир Йосифов

    1 0 Отговор
    Добре дошли в професията :)
    Драги колеги, показвам атмосферата около имота от МНОГО години.
    ОТ години ви пиша, че не е важно какви плочки има в тАОлетната, а къде се намира сградата .
    Когато ВИ показвах как е във Франция, се правехте, че не ВИ интересува ...
    Добре дошли в Интернет !
    Успех !
  • 10 Сульо

    1 1 Отговор
    Договор за ексклузивна продажба в България е неприложим. Основната причина за това е, че няма компетентни брокери. У нас брокерите са просто разводачи и не могат да отговорят на най-елементарните въпроси. Имал съм случай брокер да ми обяснява как досега не е виждал имота, защото е много зает и няма време да гледа предварително всички имоти.
  • 11 Бай Ганьо

    1 6 Отговор
    Така е нямам нужда от брокери. И от зъболекар нямам нужда. За какво ми е? Правят елементарни пломби. Пробиваш си малка дупка в зъба и после я замазваш, е това и аз мога да си направя сам. За какво да им плащам. Ами адвокатите, за какво взимат пари. Като, че ли аз не мога да си измисля теза и да се защитавам в съда или при развод. Изобщо не трябва да се плаща нищо на никой. Автомонтьор, ще ми взима той пари за смяна на гуми, пълни мушеници. Аз ще си ги сменя по-хубаво. Ами големите хранителни магазини, взимат надценки/комисионни/ върху храните, само и само, за да печелят. Аз, ако си обиколя селата и държавите от които внасят, ще си купя всичко на производствени цени. А вие дето се оплаквате от брокерите, какво продавате, къде работите, с сасво си изкарвате прехраната. Сигурен съм, че и без Вас мога, само да разбера аз с какво се занимавате. Ще ми печелите тука, мошенице с мошеници. Айде със здраве, на без пари.

    Коментиран от #12

  • 12 бивш брокер

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Бай Ганьо":

    Пич, пийси хапчетата. Брокер такова животно в БГ няма, има едни екскурзоводи, които ти показват имоти и се пазарят вместо теб с продавача, ако си толкова прост и не можеш да си намериш жилище сам, или чрез приятели, си мнооо жалък тип. Ползвал съм такава услуга и в чужбина, същата простотия, че и по -зле, това си е до агенцията, ама тук в БГ всички са шматки, или по точно тарикати на дребно. Бих ползвал такава услуга, ако изкарвам пари и времето ми е ценно, но и тук това не важи. Аз им казвам какво търся, те ми званят да ходя на огледи , когато намеря време, и се е случвало, "брокера" тогава за първе път да види имота. Ееее питам те, аз за какво да им плащам, за турооператорски услуги ли????
  • 13 1111

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "куку":

    Както знаеш,повечето брокери са патологични лъжци...и няма да се променят...Очаквам скоро да започнат да продават сателитни снимки на ,,перспективните райони,,...или огледи с балон....(щото и Гугъл не може да ги заснеме) В перспектива са дори улиците,канализацията,тока,водата...а на най-перспективните чак и регулацията им е в перспектива

    Коментиран от #14

  • 14 куку

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "1111":

    Сега има "нова мода": Убеждават евентуален клиент да звъни сам и да разпитва за евентуален имот като през това време, хем го убеждават, че могат смъкнат цената, хем те звънят и накрая си го отнася и евентуалният клиент (дето си мисли за отстъпка 30/50 000 е?) и самите бльокери :):):):):) А като попитат къде е имота, и чуят: Виж в Street View...изпадат в потрес! Всички са срещу брокитата, и времето и законите и даже скакалците в западна Африка са срещу тях.....

    Коментиран от #15

  • 15 1111

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "куку":

    Напомнят ми приказката за овчарчето Калитко...Сами си оплетоха въжето на което се обесиха...Толкова убедителни бяха за клиентите си с мантрата ,,Имотите ще падат още много,, че те взеха че им повярваха...Взеха да определят цените и на собствениците...да им се карат...Горките цървуланковци! Бяха се взели много насериозно.Така и не разбраха,че за да работят им трябват СОБСТВЕНИЦИ на имоти ....Те решиха че ще играят с купувачите в един отбор и загубиха....(знаеш на какви неща се нагледахме и наслушахме когато работеха със/за строителите)Вместо да си отиграят топката по същия начин с частните лица,те се хванаха с мечка мед да ядат. Сега никой не им вярва...нито строител,нито банка,нито лихвар,нито купувач,нито собственик...Трябва да си изключително просто парче за да се поставиш в тая безизходица...Това е края за 95% от тях...
  • 16 TCEY

    1 0 Отговор
    Вижте сайта на най-голямата световна агенция за имоти: www.remax.com Там отдавна приложението работи и клиентите могат да огледат района, в който се намира офертата. Ето Пример и от сайта им в България: http://www.remax.bg/House-For-Sale-Sofia-Sofia_360131002-22
  • 17 куку

    1 0 Отговор
    И какво, remax са го въвели по заповед "отгоре"? Значи ли това,че при нашите условия системата ще сработи перфектно? Плюс това remax са наистина голяма фирма и разчитат на глобален оборот,окрупнен и в несъизмерим мащаб от този на нашенските пльокери за, които всъщност говорим :):):):)
  • 18 varna

    1 1 Отговор
    най нубавото е, че и двете ми къщи във варна са ги снима ли, едната даже е била още в ремонт.
  • 19 Bossman

    1 0 Отговор
    Мдаааа като гледам тук все повече заприличва на клуб на пенсионера.На раздумка се събрали Нане,Вуте и Пена да обсъдят международното положение,да хапнат по една шопска салата и да пийнат по по 100 г.пещерска ракия.
  • 20 силвана

    1 0 Отговор
    да бе, от Адрес въпреки "че са оборудвани с модерните смартфони"- тука люлинските бабета, дет са в офиса им- питам я една колежка оня ден като ориентир къде и се намера един тристаен, па тука, па там, кодове, три пъти набирам, че ми затваряха...и пак нищо накрая, - а, ето и с модерни смартфони сте снабдени даже, не е кво да е!!
  • 21 куку

    1 0 Отговор
    Варнески, остави бидонвилите в Одесос! Постни адреса в Ирландия да се насладим на новата придобивка.....:):):):):)