Last news in Fakti

4 Октомври, 2021 10:37 17 317 4

Рядко продавани имоти попаднаха на пазара

  • истанбул-
  • турция-
  • босфор-
  • къщи-
  • лукс

Продават се къщи край Босфора

Рядко продавани имоти попаднаха на пазара - 1
Снимка: М. Богданова ©

В периода на пандемията рязко се повиши броят на къщите, които се продават в Турция. Само в района на Босфора, който е един от най-престижните райони не само в южната ни съседка, но и в Европа, се оферират 62 къщи. Цените започват от 1.13 млн. USD. Основно интерес към имотите проявяват арабски граждани, отчитат експерти на пазара.

Последните законодателни промени при наемите, доведе до ръст в процента на имотите, които се отдават под наем, но продажбите на къщи също отчитат ръст, благодарение на по-ниските цени и интерес от страна на инвеститори, които са наясно с изгодата от подобно дълготрайно вложение.

От януари до август чуждестранните инвеститори придобиха рекорден брой жилища. А през текущата година властите планират да продадат на чужденци имоти на обща стойност над 7.5 млрд. USD.

Продажбите на луксозни къщи отчитат ръст в района на Анадолу Хисар, Кандили, Канлъджа и Йеникьой, разположен в района на Босфора. В тази част на града има общо 660 имения. На практика около 10% от тях към момента са на пазара за продажба. Интересно е да се отбележи, че преди пандемията подобни имоти се продаваха средно за 553 дни, а след нейното начало срокът спадна драстично, като средно той вече е 47 дни.

„В периода на пандемия се увеличи търсенето на къщи и на жилища, които са на партерните етажи и към тях има изход към градина, както и различни варианти на таунхаус. Купувачите вече ценят повече уединението, екологично чистите и спокойни места, без струпването на много хора на едно място. Като се има предвид, че част от вилите и къщите в Анталия и Аланя са разположени на места по-далеч от морето, то интересът и към тя се повиши. Инвеститорите започнаха по-активно да предлагат къщи в комплекси от затворен тип, както и самостоятелни. Готовите нови модерни вили са с цени от 250 000 EUR“, казва генералният директор на Ataberk Estate Александра Кабакчи.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кУмУнист

    13 5 Отговор
    Аз пък продавам барака в Столипиново, ще го публикувате ли.?

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 sss

    4 4 Отговор
    Кой реши, че това е там е едно от най престижните места в Европа. Има хиляди други в цивилизацията.

    Коментиран от #4

  • 4 ттт

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "sss":

    Това наистина е едно от най-престижните места в Европа. Цените там са същите както на Боденското и Женевското езеро. Красиво е, в града има престижни университети, модерно здравеопазване и удобни връзки с целия свят. А почти всички имоти на Златния рог са собственост на руснаци.