Last news in Fakti

8 Февруари, 2022 13:21 8 590 5

Едва 20% си купуват гражданство

  • турция-
  • чужденци-
  • инвестиции-
  • покупка-
  • имоти

За Турция 2021 г. беше рекордна от страна на чуждестранни инвестиции в недвижими имоти

Едва 20% си купуват гражданство - 1
Снимка: Shutterstock

През изминалата година 68 168 чужденци са си купили недвижими имоти в Турция. От тях 22.1% от покупко-продажбите са реализирани с цел получаване на турско гражданство. Припомняме, че това е възможно при покупка на имот на стойност над 250 000 USD.

През 2021 г. чужденци са вложили средства в 15 000 имота с цел възползване от схемата получаване на гражданство срещу покупка на имот. Близо 80% от сделките са реализирани в Истанбул.

През 2020 г. чужденци са купили в Турция 41 000 имота, като близо 28% от тези сделки – 11 600 броя, са били извършени с цел придобиване на гражданство.

Най-много имоти са купени от иранци. Следват иракчани, афганистанци, йеменци, китайци, египтяни, йорданци и пакистанци.

Истанбул остава на първо място сред чуждестранните инвеститори по отношение придобиване на имот. Следва Анталия, а на трето място е Анкара. Ялов и Измир също влизат в ТОП 5 на най-предпочитаните места за чужденци.

В Истанбул през изминалата година чуждестранни вложители са инвестирани в 31 478 имота, като 38% от сделките са реализирани именно с цел получаване на гражданство.

През първия месец на текущата година Турция внесе някои промени в условията за получаване на гражданство чрез покупка на имот. Отсега чужденците са задължени да сключват сделки само в турски лири и няма да могат да продават имота до 3 години след неговата покупка, ако желаят да получат турски паспорт.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 по принцип

    2 1 Отговор
    какво гражданство,какви 5 лева,ако един двукрак е боклук и на луната да отиде,пак си остава боклук!
  • 2 Последния Софиянец

    1 1 Отговор
    С някой тук си купуват министерско място за 300 хиляди. За един шеф на куриерска фирма казвам. Кирчо го знае, много пъти в приятелски разговор съм му казвал, че това не е морално, а той ми се смее
  • 3 mojo

    2 2 Отговор
    А някой знае ли колко върви да си купиш.......БАНКЯНСКО жителство ? И какви са изискванията , за да покриеш критериите ? Да си чел Винету , да играеш загащен тенис , да биеш дузпа докато не вкараш , да говориш улично-гаменски , да МЕ-каш , да ходиш с ръце в джоба и да гледаш страшно настрани , да ядеш първо-второ и трето , а понякога и 2 пъти второ ? Само питам , че може да ни е от полза ! Знае ли човек ?

    Коментиран от #4

  • 4 мушама и шланг

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "mojo":

    Може би ще искат да си членувал / ДОБРОВОЛНО / в БКП и във ВИС или СИК ? Това ще дава бонус точки !
  • 5 Гост

    2 2 Отговор
    Даже Турция на която янките и сринаха лирата е по добре от нас.По данни по заплати и стандарт на живот сме на пред последно място,след нас е само Албания,по данни на Евро стат.Къде е промяната???????????