29 Октомври, 2002 00:00 2 542 0

Разликата в цената на деленията, отчетени от разпределителите, е над 11 пъти

  • които-
  • счетоводство-
  • уредите-
  • топлинно-
  • сметките-
  • разпределители-
  • топлоенергия-
  • фирма-
  • дружества-
  • фирмите-
  • “бруната”-
  • жечков-
  • процента-
  • разпределителите-
  • топлинно счетоводство
Топлинното счетоводство е доказало предимствата си в цяла Европа - заяви неотдавна на нарочна пресконференция управителят на фирма “Бруната” инж. Николай Жечков. По негово мнение в сградите, които го ползват, консумацията на топлоенергия намалява от 20 до 50 на сто. В страните от нашия континент в момента се използват около 80 млн. разпределителя. Доскоро и на нашия пазар се предлагаха доста изпарителни разпределители. Уредите с капилярна ампула са с по-висока точност - клас В. Въпреки недостатъците на изпарителните разпределители дори в богата Дания те не са изхвърлени от употреба. Там половината от уредите, монтирани в домовете на датчаните, са от този тип. Електронните разпределители имат разлика в точността на измерване от 1 до 3 процента. Батерията в тях осигурява нормално функциониране за срок 10-12 години. Стандартът, на който те трябва да отговарят, е ISO 835 и 835.

Големият недостатък на системата
за топлинно счетоводство е, че за разлика от водата и тока абонатът не може сам да изчисли колко топлоенергия и на каква стойност е използвал. Уредите (разпределителите) мерят какъв дял от ползваната енергия в цялата сграда се пада на даден радиатор, а не отчитат какво количество топлоенергия е минала през него. Анализът на събраната информация от абонатите на “Бруната” през изминалия отоплителен сезон показала, че едно отчетено деление от разпределителите има цена между 1.7 и 19 стотинки. Каква е сметката, която даден абонат дължи, може да сметне само фирмата, предлагаща топлинно счетоводство. Тайната, която фирмите пазят най-ревниво, са коефициентите, използвани при изчисленията. Те зависят от типа на монтираните отоплителни тела (радиаторите) в домовете на клиентите.
“Това се прави, за да не може всеки да изчислява сам консумацията. Фирмите за топлинно счетоводство от това живеят” - признава управителят на “Бруната” инж. Н. Жечков. Според шефа на тази датска фирма, оперираща в България, недоволствата от дяловото разпределение на топлинната енерегия идват от клиенти, които ползват много топлоенергия. Те имат изгода да се запази досегашният начин на заплащане на база. В повечето случаи самите уреди отчитат точно и коректно, но грешките се получават от неправилния монтаж и изчисляване на показанията от някои от фирмите, смята инж. Жечков. За да е коректно изчислението за всеки абонат на потребената от него топлинна енергия, е нужно да са отчетени най-малко 80 процента от инидивидуалните разпределители, монтирани в сградата. В българската столица има над 1 млн. радиатора. Сметките за изравяванвето се бавят, защото

няма достатъчно кадри, които да отчитат
показанията на разпределителите. Има дефицит и на специалисти, които да изчисляват сметките.
С кредит, отпуснат от западни банки, столичната топлофикация е започнала кампания за подмяна и модернизация на старите абонатни станции. Използването на модерна абонатна станция дава възможност на клиентите на топлофикационните дружества да намалят сметките си с 15-17 процента. Досега са подменени или модернизирани над 1100 абонатни станции в София. Догодина те трябва да нараснат с още 2000, а до три години броят им да достигне 6-7 хиляди.
Голяма е вероятността в скоро време да бъдат създадени органи, които да контролират дейността на дружествата, предлагащи топлинно счетоводство. Нововъведението ще се регламентира с новия закон за енергетиката, уточниха от енергийното министерство. Най-вероятно контролните звена ще са към съответните топлофикационни дружества. Те ще проверяват периодично как се спазват изискванията за монтажа и отчитането на уредите за дялово разпределение на топлоенергията, а и ще могат да предприемат инспекции по сигнали за граждани. От компетенцията на контролното звено ще е и проверката на сметките при спор между абонатите и съответната фирма. Все още няма яснота и върху това какви санкции ще се налагат на дружествата нарушители. Най-вероятно при първоначални нередности ще се глобяват, а при систематични грешки ще се стига до забраняване на дейността. Всички топлофикационни дружества вече са получили инструкции от Министерството на енергетиката да определят специалисти, които да контролират спазването на сега действащите нормативи.

Васил ТАШЕВСКИ
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА