Last news in Fakti

29 Октомври, 2002 00:00 9 451 0

Латекс и още нещо

  • боята-
  • които-
  • стената-
  • трябва-
  • добре-
  • освен-
  • работата-
  • латекс-
  • боядисването-
  • равномерно-
  • майсторите-
  • съхне-
  • преди-
  • латексът-
  • латекси-
  • стените-
  • майстор-
  • косми-
  • освен това
Напоследък все повече хора предпочитат да боядисат вътрешните стени на жилището си с латекс, заради бързото и лесно поддържане. Предимството на тази боя е, че позволява на стената да диша и след изсъхването си не отделя вредни вещества. Освен това не задържа миризми и може да се чисти с вода.
На пазара има голямо разнообразие. Обикновените латексови бои са предназначени за вътрешно боядисване на стени и тавани в жилищни помещения, както и обществени и промишлени сгради без влага и интензивни изпарения. В повечето случаи те са защитени от пожълтяване и проникване на миризми и прах. Има специални латекси за хора с алергии, подходящи още и за детски стаи, които нямат химически остатъчни вещества и предпазват стените от мухъл.
Предлагат се латексови бои за сгради и помещения с висока влажност и изпарения, в които се създават условия за развитие на микроорганизми - болници, обществени кухни и др. Благодарение на добавките към боята, стените се предпазват от образуването на плесени, гъбички и мухъл.
Предлагат се и ухаещи на цитрусови плодове латекси, които ароматизират помещението за седмици наред след боядисването му. Освен най-използваните български и немски, може да се намерят английски и италиански латекси, които създават ефект на сатенени тапети. Латексът с метализирани оцветители е по-скъп, но с него може да се направят ефектни щампи върху по-евтина основа. Друг вид релефен латекс прави стената блестяща при осветяване. Той се нанася по-трудно, тъй като се полагат три слоя. Латексът на силиконова основа пък се замърсява по-трудно и може да се третира с агресивни химикали. Най-често предлаганите опаковки са от 2.5 до 25 кг (1.2 до 18 л). Средният разход на боя е 150 - 200 г/кв. м, с 2.5 кг например се боядисват около 30-35 кв. м.
Когато решите да възложите работата на майстор, се препоръчва

пазарлъкът да е за свършена работа
а не за брой ръце. В този случай опасността е майсторът да бърза и да не изчаква всеки слой от боята да изсъхне хубаво, но при другия вариант ще трябва да се превърнете в надзирател, предупреждават препатили. Ето защо е най-добре уговорката с майстора да е в писмена форма и да включва клауза, че преправянето на дефекти е за негова сметка. Другото условие е поне част от цената да се плати два-три дни след приключването на работата, за да се види дали боята е качествено нанесена.

Познаването на инструментите
е полезно и, за да разпознаете добрия майстор, и ако сте решили да се захванете сами. Качествената четка е с дървена стабилна дръжка и дълги, гъсти и меки естествени косми. С нея рискът по стената да остават косъмчета е много е по-малък.
Майсторите препоръчват вносните валяци, които са с къси, гъсти и плътно подредени косми и гарантират равномерно нанасяне на боята. Дунапренените валяци не са за предпочитане, защото попиват голямо количество боя, повечето от която остава в тях. При по-силен натиск върху стената боята се стича по нея и цапа пода. Другият проблем е, че дунапренът бързо се деформира и боята не се нанася равномерно. Освен това този материал бързо започва да се рони и при боядисването по стените остават частички от него, които при отстраняване повреждат повърхността.
Проблемът на българските кожени мечета пък е, че космите им са прекалено дълги и редки. Това означава, че работата с тях трябва да е много бавна, за да не се цапа наоколо. Освен това редките косми не поемат добре латекса и не го нанасят равномерно.
Каквато и да е боята, механичната бъркалка е задължителна, предупреждават майсторите. Прилича на обикновена ръчна бормашина със специална приставка за бъркане на течности с голяма скорост. По този начин се разбиват евентуални утайки и сместта става хомогенна. Другото задължително условие за качествено свършената работа е прецеждането на боята след разбъркването.
Всеки майстор ще ви каже, че

стената трябва да е добре шпаклована
преди боядисването и да е идеално суха. Това, което може да ви спести обаче е, че шпакловката е добре изсъхнала едва два-три месеца след завършването й. Освен това, преди самото боядисване се налага коригиране на малките дупчици или пукнатини. Фината шпакловка се прави с разбъркан латекс и винервайс, докато се получи каша с гъстотата на гипс, с която се изглаждат неравностите. Тя трябва да съхне около 12 часа. Задължително е грундирането на стената преди боядисването й. Може да се използва готов грунд или да се разбъркат равни части вода и латекс, които се нанасят най-добре с четка. Ако не искате боята да се напука и олющи, не трябва да забравяте, че заради водата грундът съхне два пъти по-бавно от латекса. Същият проблем може да се появи и, ако латексът се нанесе на дебели слоеве. Боята съхне от 2 до 6 часа при температура 15 - 20 градуса.
Майсторите взимат между 1.50 и 4 лв. за кв. м за работата.

Елена Маркова
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА